Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Připravte se na Jizerskou padesátku bez sněhu

Připravte se na Jizerskou padesátku bez sněhu
foto: archív Milana Kůtka

Josef Smetana | 26.12.2015 | přečteno: 12423×

Sezona běžeckého lyžování je pro elitní závodníky v plném proudu. Hobby běžkaři mají díky „odložené“ zimě stále ještě možnost zapracovat na své kondici. Jedním z důvodů oblíbenosti běžeckého lyžování je možnost velice pestré přípravy na samotné lyžování. Co ještě zlepšit před příchodem prvního sněhu?

S blížícími se závody, mezi něž patří i Jizerská padesátka, je použití zatížení imitujících běžecké lyžování prakticky jedinou možností, jak se alespoň částečně připravit na lyžařský závod bez tréninku na sněhu.

Doporučujeme s tím, jak se přibližuje den závodu, intenzitu cvičení zvyšovat až do úrovně závodního zatížení na běžkách. Třeba pomocí sledování hodnot srdeční frekvence. Vhodné je také kombinování některých zatížení s běháním. Například opakované výběhy kopců kombinované se cvičením s gumovými expandéry imitujícími jízdu soupaž. Využít můžete také náročný terénní kopcovitý okruh. Po jeho proběhnutí zařadíte několik minut „tahání“ expandérů. Podobné kombinace je možné zařazovat s koloběžkou, nebo kolečkovými lyžemi.

Kombinované zatížení může být nakonec výhodou, pokud organizátoři Jizerské padesátky zvolí jednu z uvažovaných variant závodu – střídání běhu a běhu na lyžích. Pořadatelé podle svých slov závod uspořádají i bez sněhu, takže dobrá kondice se hobby běžkařům bude hodit i při nepříznivé variantě počasí.

Obzvláště multisportovně založení lyžaři nemusejí zoufat. Absolvovat v lednu padesátku „po svých“ může být skvělým tréninkem třeba na jarní běžecký maraton.

Jednou z aktivit, jíž můžete alespoň částečně nahradit běh na lyžích, je jízda na koloběžce. Cyklický pohyb je svým charakterem velmi podobný odrazu na lyžích, nezapomínejte jej kombinovat s posilováním trupu a paží. Jízdou na koloběžce rozvíjíte nejen vytrvalost, ale zejména odrazovou sílu. Zanedbatelný není ani přísun ke zdokonalení rovnováhy.

Další možností je imitace běhu na lyžích. Jde o dříve velmi používané, dnes trochu opomíjené cvičení s lyžařskými hůlkami „na suchu“. Základem je používání takzvaných odpichů (skoků) do kopce s doplněním odrazem hůlkami. Charakteristické je zdůraznění odrazu. Jak nohou, tak i paží. Vhodné jsou zejména kratší úseky 20 až 50 m. Pro dobrý odraz holí doporučujeme cvičení provádět v terénu. Úseky prodlužujte až po zvládnutí celé délky úseku bez výrazného zkrácení délky kroku (skoku).

Rostoucí počet cyklostezek nabízí stále větší možnost zařazení kolečkových lyží do přípravy běžkařů. Lze takto trénovat jak klasickou technikou, tak i bruslením. Z uvedených doplňkových tréninkových prostředků má samozřejmě k opravdovému lyžování nejblíže. Pokud kromě hobby lyžování pomýšlíte na nějaký ten závod, zcela určitě kolečkové lyže v tréninku nevynechejte. Nezapomínejte na bezpečnost a podobně jako na in-linech používejte cyklistickou přilbu.

Skvělým doplněním dalších specializovaných tréninků jsou sportovní hry. Kolektivní forma přináší odlehčení v přípravě ryze individuálních sportů. Pokud vyrazíte do haly nebo tělocvičny, odpadá zároveň problém s počasím nebo brzkým nástupem tmy. Basketbal, florbal, házená, možností je celá řada.

Nejen k regeneraci je pro hobby běžkaře vhodné zařazení plavání. Samozřejmě, dochází k posilování paží, ale pro dobrou kondici má plavání přínos také v prohloubení dýchání. Vydechování proti odporu vody vhodným způsobem posiluje dýchací svaly.

Dalšími možnostmi pro přípravu na lyžařskou sezónu jsou například gumové expandéry, speciální cvičení rovnovážných postojů nebo zvyšování silové vytrvalosti na lezecké stěně. Tipy na trénink bez sněhu najdete také v tomto článku.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

jsmetana muž 26.12.2015 11:51:30

Sezona běžeckého lyžování je pro elitní závodníky v plném proudu. Hobby běžkaři mají díky „odložené“ zimě stále ještě možnost zapracovat na své kondici. Jedním z důvodů oblíbenosti běžeckého lyžování je možnost velice pestré přípravy na samotné lyžování. Co ještě zlepšit před příchodem prvního sněhu?
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.