Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Eva Vrabcová se vrací k závodnímu běhu na lyžích, pojede Jiz50

Eva Vrabcová se vrací k závodnímu běhu na lyžích, pojede Jiz50
foto: Zdenek Krchák

ČEZ Ski Tour | 14.12.2021 | přečteno: 2725×

České dálkové lyžování bude svědkem zajímavého návratu. Z kariéry maratonkyně a účastnice LOH v Tokiu se do stop vrací Eva Vrabcová-Nývltová. Držitelka českého rekordu v maratonu strávila většinu své kariéry na běžkách, kde reprezentovala Českou republiku. Na zimní olympiádě v Soči 2014 dojela pátá na třicítce bruslením. Většinu elitních výsledků získala na delších distancích. Nyní si zkusí laufy jako členka eD system Silvini teamu.

K návratu elitní české běžkařky došlo náhodou. Po dlouhé pauze, kdy regenerovala z olympijského maratonu, se rozhodla jen pro zábavu zúčastnit testovacího závodu na kolečkových lyží. Jelo se na Černou horu v Krkonoších, kde bydlí. „Začala jsem velmi zvolna a postupně jsem se do toho dostávala. Nevím, jak se mi to povedlo, ale celkově jsem skončila třetí,“ prozradila na tiskové konferenci ke startu ČEZ Jizerské 50, kam se připojila online.

Manažer eD system Silvini teamu Marek Pazderský zavětřil silnou posilu a nabídl Vrabcové-Nývltové angažmá. „Věkem už asi nezajede elitní výkon třeba na desítce ve světovém poháru, ale má skvělou vytrvalost, kterou v závodech uplatní,“ předpokládá Pazderský. Olympionička by se měla zúčastnit celkem tří závodů seriálu Visma Ski Classics, v lednu dvou v Itálii, poté švýcarské La Diaogonely a vrcholem sezony bude ČEZ Jizerská 50.

Nejlepší česká maratonkyně ale nehodlá se svou nynější hlavní specializací končit. Běžky jí poslouží jako ideální příprava na letní sezonu. Poolympijské vyšetření u ní odhalilo malou prasklinu ve šlaše na noze. Při běhu na lyžích nehrozí takové nárazy, a tak bude moct tělo pošetřit, ale přesto nabrat skvělou výkonnost. Z návratu na běžky Vrabcová-Nývltová obavy nemá, neboť techniku nezapomněla. Obává se ale jiného pojetí závodů, kde je potřeba v rovinatých úsecích používat techniku soupaž. „Sedm let moje ruce nic nedělaly. Dala jsem si jeden trénink soupaž a byla jsem celá bolavá. Doufám ale, že si tělo rychle zvykne,“ přeje si máma rok a půl staré dcery.

Hodně se těší na konfrontaci s těmi nejlepšími, které se proti ní ve stopě postaví. „Taková Marit Bjørgenová byla mou soupeřkou po mnoho let ve světovém poháru. Upřímně mě ani ve snu nenapadlo, že se s ní někdy na start velkého závodu ještě postavím. Jsem zvědavá, jak si povedu,” uzavírá své povídání česká reprezentantka.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

skitour žena 14.12.2021 18:28:04

České dálkové lyžování bude svědkem zajímavého návratu. Z kariéry maratonkyně a účastnice LOH v Tokiu se do stop vrací Eva Vrabcová-Nývltová. Držitelka českého rekordu v maratonu strávila většinu své kariéry na běžkách, kde reprezentovala Českou republiku. Na zimní olympiádě v Soči 2014 dojela pátá na třicítce bruslením. Většinu elitních výsledků získala na delších distancích. Nyní si zkusí laufy jako členka eD system Silvini teamu.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.