Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Jizerskou 50 ponecháme v termínu, podporujeme myšlenku zasněžování

Jizerskou 50 ponecháme v termínu, podporujeme myšlenku zasněžování
foto: ČEZ SkiTour

Radek Narovec | 07.02.2024 | přečteno: 1214×

Přesunout ČEZ Jizerskou 50 jinam nebo na jiný termín nelze, chceme ale podpořit myšlenku rozšíření zasněžování magistrály, říká mluvčí pořadatelského týmu Richard Valoušek jen pár dní poté, co musel být letošní ročník největšího českého laufu odvolán. Podruhé během poslední dekády, s temnými vyhlídkami klimatologů do budoucna. Jak složité bude pořádat v Česku takto velký závod, když se pořadatelé nemohou proti nepřízni počasí sami pojistit?

Jaká panuje nálada v týmu?

“Smutná. Od sobotního dopoledne, kdy bylo jasné, že se letošní ročník nemůže uskutečnit, to v nás je. Trochu nám od těch myšlenek pomáhá množství práce, které se se zrušením závodu pojí.”

Kdy začínalo být jasné, že to letos prostě nepůjde?

“My jsme do poslední chvíle, tedy až do sobotního rána, věřili, že se závod uskuteční. I kdyby to mělo být na zkrácených tratích, nebo se startem či cílem ve vyšších polohách. Předpovědi počasí nám dávaly ještě v pátek naději, že by se mohlo v dalším týdnu ochladit a napadnout nový sníh. Bohužel v sobotu ráno nám kolegové z ČHMÚ řekli, že všechny modely počasí směřují k teplé variantě a šance na ochlazení v podstatě už není žádná. V tu chvíli jsme museli rozhodnout u zrušení závodu.”

Kolik lidí v této části příprav na J50 makalo?

“Celoročně je to několik lidí z organizačního týmu, jak se ale akce blíží, tak se přidávají desítky lidí na různé pracovní pozice. Aktuálně to tak byla téměř stovka lidí, kteří se již zapojili do přípravy zrušeného ročníku.”

Jak vypadaly poslední dny z pohledu vás, pořadatelů? Mám na mysli náladu, nutné změny programu, s kým vším se v takových chvílích musí jednat?

“Musíme aktivně komunikovat se všemi účastníky, což byl letos rekordní počet kolem 9 400 lidí. Situace řešíme také s partnery, dodavateli, se zastupiteli. V podstatě celý lyžařský svět se zajímá o naší akci a my musíme jednat, abychom všem vyšli maximálně vstříc. I proto jsme rádi, že díky pojištění závodníků od PVZP jim bude vráceno až 70 % startovného. To je pro nás v této finančně složité situaci velká pomoc. Právě množství práce, které se se zrušením aktuálně pojí, nám pomáhá smutek překonávat. Ale je jasné, že v nás všech stále je, a ještě dlouho bude.”

Jaké byly reálné varianty konání na stole, pokud by to počasí aspoň trochu připouštělo?

“Pracovalo se s variantou startu ve vyšších polohách Jizerský hor, mluvilo se o Nové louce, Jizerce, Smědavě. Těch nástupních míst na Jizerskou magistrálu je několik, takže jejich názvy logicky byly ve hře. Také se pracovalo se jinými podobami tras, více využít dobře přístupnou Magentovou stopu, která vede z Kristiánova doleva na Točnu a Hřebínek, nebo naopak výše položená místa trati kolem Čihadel.”

Na co jste se nejvíc těšili, co mělo být na letošní J50 třeba nové či unikátní a nakonec nevyšlo?

“Měli jsme vyrobené ve spolupráci s novým partnerem společností Preciosa unikátní trofeje, které tvořil umělec Matyáš Chochola. Ten tvořil také nové medaile. Bohužel ani jedno vítězům letos nepředáme. Samozřejmě těch zážitků, na které se člověk těší a které během těch čtyř závodních dnů zažije, je hodně a o velkou část z nich přijdeme.”

Dají se vyčíslit škody na straně pořadatelů?

“To je hodně závislé na jednání s dodavateli, protože ihned se zrušením závodu jsme zastavili všechny objednávky, ale ne vše se stihlo zastavit. Například zázemí závodu v Bedřichově bylo už v podstatě postavené, startovní čísla už musela být vytištěna. Čekáme na vyúčtování úprav tras, využívání techniky, zasněžování. Podobných položek je více, investováno příprav byla většina prostředků.”

Říkáte, že pořadatel na rozdíl od účastníků není pojištěn na případy zrušení akce. Nešlo to? Neexistují takové pojistky? A co to pro vás nyní znamená? Neohrozí to jiné vaše akce?

“Už jen pojistit závodníkům startovné byl světový unikát a klobouk dolů před kolegy, kterým se to povedlo s PVZP domluvit. Není jediný podobný závod, který toto dokázal. Jsem rád, že to oceňují i samotní účastníci, kterým se vrátí až 70 % startovného. Pojistit se proti nedostatku sněhu samotný závod se nám nepovedlo, to může být velká výzva do budoucna. My ale věříme, že nás to nyní opět minimálně deset let a déle nepotká. Navíc pracujeme s Jizerskou OPS, Krajem, obcemi i Svazem lyžařů na rozšíření zasněžování na Jizerské magistrále. To by nám mělo pomoci hlavně v těch nižších polohách Jizerských hor, kde je sněhu méně než například na Jizerce.”

Jak to vypadá s dalšími závody SkiTour?

“V plánu jsou ještě dva závody, JeLyMan na Paprsku v Jeseníkách a Harrachov. K tomu můžeme přičíst polský Bieg Piastów, který je součástí seriálu. Závody jsou ve vyšších polohách, takže v případě dobrých zimních podmínek, by neměly být ohroženy.”

Asi předčasná otázka, ale přesto… Podržíte termín konání J50 pro příští rok?

“Ano, termín závodu ČEZ Jizerské 50 zůstane i pro 2025. Z dlouho­dobého hlediska máme informace od ČHMÚ, že je to nejlepší možný termín pro zimní akce v České republice. Vychází to z dat měření několik desítek let dozadu a až do letošního roku nás tento termín nezklamal.”

Předpovědi klimatologů nezní vůbec pozitivně. Dá se již nyní uvažovat o tom, že by vznikl jiný závod v jiné lokalitě, který by měl ambice se do budoucna stát náhradou za J50?

“Jizerská 50 má ve světovém kalendáři v běhu na lyžích pevné místo, milují ji běžkaři z celého světa. Závod má fantastickou pověst a jen těžko si umím představit, že by byl něčím v České republice nebo jinde ve střední Evropě nahrazen.”

Existuje v Česku vůbec lokalita, kam by se reálně dalo přesunout s tak velkým projektem a kde bývá bezpečně sněhu dost?

“Hodně nám pomůže zmíněný projekt se zasněžováním, protože problém se sněhem je v Jizerských horách v dolních partiích kolem Bedřichova. Tomu bychom tímto krokem pomohli. Jakmile běžkaře dostaneme do vyšší poloh od Kristiánova a Rozmezí, podmínky budou dobré.”

Může to být začátek konce J50 v podobě, jak ji známe? Její přípravy musí být rok od roku pracnější a finančně náročnější a startovné asi taky nelze posouvat stále výš, navíc s rizikem, že zčásti propadne.

“Je potřeba neustále být aktivní a hledat cesty. To se Jizerské 50 v posledních letech podařilo a pevně věřím, že se bude dařit dále. Ať už je to projekt se zasněžováním, roztažení programu do více dní nebo maximální snaha o ekologii a minimalizaci odpadu (projekt odpadních zón, čištění tras) apod.”

Bude složité hledat partnery z řad sponzorů v situaci, která po covidu ještě stále není ideální, navíc s reálným rizikem, že se stejné klimatické problémy mohou napřesrok opakovat?

“Velká část partnerů je u Jizerské 50 dlouhodobě, smlouvy myslí i na podobné případy a rizika zrušení. Právě ta proaktivita a hledání nových cest a řešení partnerům mnohdy imponuje a do partnerství chtějí jít. Věřím, že tomu bude i nadále. Navíc Jizerská 50 má jméno a obrovskou prestiž, značky s ní chtějí být logicky spojované. Závod byl zrušený po deseti letech, což je delší rozestup než v letech před tím (pozn.red.: zrušen byl i ročník 1988). Navíc právě projekt se zasněžováním by mohl zajistit pokračování závodu bez dalších ročníkových přerušení. Držme si palce.”

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 07.02.2024 11:08:45

Přesunout ČEZ Jizerskou 50 jinam nebo na jiný termín nelze, chceme klimatu čelit rozšířením zasněžování, říká odhodlaně mluvčí pořadatelského týmu Richard Valoušek jen pár dní poté, co musel být letošní ročník největšího českého laufu odvolán. Podruhé během poslední dekády, s temnými vyhlídkami klimatologů do budoucna. Jak složité bude pořádat v Česku takto velký závod, když se pořadatelé nemohou proti nepřízni počasí sami pojistit?
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.