Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

RECENZE: Hoka One Mach X. Výtečná tempovka, kritiku si nezaslouží

RECENZE: Hoka One Mach X. Výtečná tempovka, kritiku si nezaslouží
foto: Hoka One

Radek Narovec | 22.10.2023 | přečteno: 2323×

Supertrainer. U nás ne zcela používané označení pro botu s přesahem. Láká vás rychlost a chcete si dát svižný trénink? Nechcete nebo nemůžete mít na závod specializovanou botu? Už tak vám botník přetéká a spíše při nákupu upřednostníte univerzální model na trénink i silniční závod? Hoka One Max X je tu pro vás. Je to prima bota, která podle nás budí rozporuplné reakce neprávem!

Příběh francouzské, původem horské, značky Hoka One je jako z pohádky. Přes krátkou historii čítající sotva jednu dekádu, je to lovebrand u řady běžců napříč spektrem a generacemi. Hodně zaběhlých značek jí závidí cenové marže, které si Hoka zatím úspěšně drží. Její boty tradičně na první pohled vypadají megarobustně, avšak nadchnou svou běžeckou inteligencí a po vyběhnutí okamžitě pouštíte z hlavy obavy, jak se vám v takovém tanku poběží. „Na Hoku One si musíš zvyknout, ale pak na ně nedáš dopustit,“ říká řada běžeckých fajnšmekrů.

I proto nás zaujala novinka z letošní kolekce, supertrainer Mach X s tvrdou vložkou blížící se charakterem dnes tak typickému karbonu. Je to přitom bota ani ryba, ani rak. Lze vůbec udělat univerzální botu, kterou oceníte v tréninku i na závodě a přitom bude mít i nějakou porci tlumení? A zaslouží si vysokou cenovku (tato konkrétně 4600 Kč), kterou Hoka One trápí všechny své fanoušky u prakticky všech svých modelů?


ZAJÍMAJÍ VÁS INFORMACE O BOTÁCH, TEXTILU, DOPLŇCÍCH ČI SPORTTESTERECH? RADY A TIPY PROFÍKŮ ALE I OBYČEJNÝCH UŽIVATELŮ? PŘIPOJTE SE KE SKUPINĚ BĚŽECKÉ VYBAVENÍ NA FACEBOOKU!


Konstrukce běžeckých bot prochází poslední roky značně živelným rozvojem. S příchodem karbonových desek, destiček a tyčinek do závodek na silnici se roztrhnul pytel se světovými rekordy a bylo jen otázkou času, kdy se supertvrdý materiál (a jeho nekarbonové obdoby) podporující přenos energie do dopředného pohybu objeví i v botách jiných kategorií. Hoka One jej nyní zkouší v tempovkách. Zdálo by se, že to je skvělý krok (ostatně Hoka v tomto není průkopníkem), ovšem když začnete hledat hodnocení Mach X na netu, vysypou se na vás desítky recenzí a… každá je jiná!

„Nejskvělejší bota Hoky! Ble pocit, ani ryba, ani rak! Fajn přírůstek do rodiny Hoka One…“ A tak nějak můžete pokračovat. Moudří z toho moc nebudete. A to nejsme úplně ani my po více než měsíci testování. Ale spíše se přikláníme na stranu obdivovatelů!

Co je super? Mach X je strašně tolerantní bota, pokud během závodu nebo tréninku měníte délku kroku a tím i došlap. Klidně si plácněte na asfalt dle libosti a bota si vrní a jede svou. Špička, pata, střed chodidla… To není moc typické pro dnešní boty určené pro drcení osobáků! Často musíte hledat optimální styl, při němž pocítíte souhru mezi vámi a botou. Nic příjemného, pokud svůj styl máte a neradi se přizpůsobujete. Mach X je v tomto skvělá a ochotná.

Co je krapet na prd? Když do vás vjede čert a chcete roztrhat asfalt na posledních stovkách metrů, těšíte se na pořádný odval přes špičku. Ale… žádný se nekoná! Mach X sice umí hezky a briskně zrychlit, ale zase tak úplně moc vám nepomůže. Ach, to je krapet zklamání!

Ale celkově bychom asi k této botě nebyli kritičtí. Chuť na svižný běh vám rozhodně nesebere, spíš umocní. Na tempovku je překvapivě pohodlná, ale nebojte se, rozhodně se loudat nebude. Hmotnost 253 g (UK 8), sklon pata – špička 5 mm, 39 mm pod patou, 34 mm pod špičkou, doporučená cena 4600 Kč. Tlumení (zajišťuje jej kombinace materiálů PEBA a EVA) je spíše nižší ve prospěch responzivnosti (o tu se stará pružná deska PEBAX). Rozhodně to není to žádná tuhá podkova, i po svižném běhu bude vaše noha v tomto směru v pohodě. Bota je spíše širší, ale ani úzké chodidlo v ní plavat nebude. Jen v prudkých zatáčkách a otočkách jí musíte dát lehce prostor pro pochopení, co po ní chcete.

Svršek je pro rychlou botu krapet netradiční a typicky Hokový – zažijete megatunu pohody. Na tempovku-závodku rozhodně! Spousta polstrování, přitom tenký jazyk. Kdo Hoku nezná, je překvapen pocitem nedostatku místa (a i těm, kdo mají v botníku od Hoky vše, radíme kupovat Mach X o půl čísla větší!). Ovšem za běhu to nevadí, žádné otlačeniny se nekonají a svršek je i obstojně prodyšný.

Bohaté polstrování svršku a kombinace dvou tlumících materiálů na spodku boty je zárukou, že ani tvrdá deska uvnitř nedělá z Mach X nepříjemně bouchající botu. Některé jiné boty této kategorie (a ceny) vás sice donesou k osobáku, ale v dlouhodobějších horizontech pravděpodobně i k bolestem achilovek či únavovým zraněním.

Podélně rozdělené „kopítko“ táhnoucí se od paty až přes polovinu podrážky občas zachytí kámen či klacík, nicméně tipujeme, že právě toto dělení může za to, že bota zvládne nejrůznější běžecké styly a za to jí dáváme fakt nejvíc palec nahoru. Kam s ní tedy vyrazit? Na pětku či desítku asi ne, tam obujte něco svižnějšího, ale na delší závody rozhodně ano! V tréninku to je vcelku jedno, skoro vždy vám nabídne dost radosti ze sebetrýznění.

Hodnocení: 94 %

Klady:

(+) velká tolerance došlapů (zvládne různé běžecké styly)

(+) ani přes pevný PEBAX uvnitř nemáte pocit tvrdých dopadů

(+) univerzálnost použití (šetříte tak náklady na boty)

Zápory:

(-) těsnější svršek, volte raději o půl čísla větší velikost

(-) na mokrém asfaltu kloužou

(-) trochu mdlejší pocit při sprintech

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

rnarovec 22.10.2023 19:24:09

Supertrainer. U nás ne zcela používané označení pro botu s přesahem. Láká vás rychlost a chcete si dát svižný trénink? Nechcete nebo nemůžete mít na závod specializovanou botu? Už tak vám botník přetéká a spíše při nákupu upřednostníte univerzální model na trénink i silniční závod? Hoka One Max X je tu pro vás. Je to prima bota, která podle nás budí rozporuplné reakce neprávem!
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.