Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TEST: Jak nabírat porce kilometrů v pohodlí. Které boty si nás získaly?

TEST: Jak nabírat porce kilometrů v pohodlí. Které boty si nás získaly?
foto: Hoka One One

Josef Smetana | 23.05.2021 | přečteno: 14788×

Objemové běžecké boty se v botníku neztratí, využijete je po celý rok, ať jste naprostí začátečníci, nebo naopak ostřílení polykači kilometrů. Otestovali jsme to nejzajímavější z letošních jarních novinek určených pro vytrvalostní trénink. Výběr zahrnoval stálice v běžeckých botnících i futuristické novinky. Který model si získal naše největší sympatie?

Pryč je doba obuvnického minimalismu! Úspěchy borců v botách s vysokou podrážkou otočily kormidlo dějin k vysokým, výrazně odtlumeným botám. A trend se přenáší i do tréninkových modelů. Objemná, někdy až přehnaně odtlumená bota je zkrátka hitem současnosti. Jako běžci si ale nemáme proč stěžovat. Pohodlí je v takových botách markantní a chodidla si lebedí. Povzdechnout si bohužel můžeme nad cenou, pouze u dvou modelů z našeho jarního testování se vešla pod čtyři tisíce korun… Ale nebojte se zainvestovat, běh v takových botách je opravdu radost. Užijte si to!

Na co si dát při výběru pozor:

  • Při výběru vhodné boty počítejte s tím, že se snižující se hmotností zpravidla ubývá stabilizačních a tlumivých prvků. Čím je tedy tréninková bota lehčí, tím méně vhodná je pro těžší a pomalejší běžce.
  • Kromě vhodnosti k vašemu způsobu došlapu pečlivě vybírejte i velikost. Běžecké boty vybírejte nejlépe po tréninku, popř. večer. To vaše chodidla vykazují otoky podobně jako při dlouhém tréninku či závodu. Prsty musí mít v botě dostatek místa, mezi špičkou boty a palcem musí být mezera i na šířku palce ruky. Naproti tomu zbytečně velká bota neudrží nohu ve správné poloze především ve fázi došlapu a následné pohyby chodidla v botě mohou vést k zánětům šlach a dalším zdravotním komplikacím.
  • Nebojte se vyzkoušet více modelů, pokud běháte opravdu často, je dobré počítat i s mokrým povrchem (dlažba, kostky) nebo tréninkem na sněhu.
  • Pro pravidelně zatěžované tréninkové běžecké boty platí udržení optimálních tlumících vlastností po maximálně cca 1200–1600 km, spíše však méně. Další používání opotřebovaných bot při tréninku je spíše cestou ke zranění, rozhodně ztratíte euforický pocit z dobře pracující obuvi.
  • Při střídání bot je zároveň vhodné sáhnout po modelech různých značek. Každá bota nějakým způsobem zatěžuje vaši nohu a jejich střídáním snižujete riziko případného zranění či oděrů.
  • Běžci s kilometráží nad 200 km za měsíc by v botníku měli nalézt minimálně tři páry tréninkové běžecké obuvi (objemová příprava, tempové tréninky, krosové boty) a s přihlédnutím k výkonnosti, hmotnosti, popř. míry supinace či pronace také závodní boty. Pokud většinu tréninků absolvujete na silnici nebo vyloženě tvrdých površích, nahraďte krosové boty druhým párem pro objemovou přípravu.
  • Vybírejte běžeckou obuv pečlivě a užívejte si co nejvíce běžeckých kilometrů ve zdraví!

HOKA ONE ONE BONDI 7

Pro běžce, kterým ani dlouhé běhy nejsou dostatečně dlouhé, je sedmá řada Bondi tím pravým obutím. Neskutečně pohodlný svršek, podrážka měnící asfalt v mechovou pěšinku, to vše navíc v přijatelné hmotnosti. V Bondi je radost běžet dlouho, ani po vícehodinovém pohybu na asfaltu nemáte nohy “vypráskané”. Při bězích delších než maraton je znatelná výrazná stabilita došlapu (přispívá k tomu i šířka podrážky a snížený drop), což oceníte zejména v závěrečných kilometrech tréninkových ultraběhů, kdy už toho máte opravdu dost. Přesto není Bondi línou ani pomalou botou, právě naopak. Přes pohledovou neohrabanost je případné zrychlení příjemné, bota se odvaluje poměrně ochotně. Vyzdvihnout musíme univerzálnost podrážky. Bez problémů zvládá lehčí terén, žádné zasekávání kamínků nebo větviček do podrážky, záběr je dobrý i na měkčím podkladu. Celkovému pohodlí napomáhá i polstrovaný jazyk, který je zároveň pěkně anatomicky natvarovaný.

TIP: Nekonečně dlouhé běhy po tvrdém povrchu

Hodnocení: 96 %

(+) neskutečně pohodlná bota

(+) výrazná stabilita došlapu

(+) univerzálnost podrážky

(-) snížené vnímání kontaktu s podložkou

Hmotnost: 338 g (10,5 UK)

Cena: 4 390 Kč

Drop: 4 mm


MIZUNO WAVE SKY 4

Nejpohodlnější svršek z bot našeho jarního testu! Achilovka si lebedí v měkounké výrazně polstrované patní misce, v pohodlí nijak nezaostává ani jazyk a prstová část boty. Tlumení je příjemné, zároveň nijak přehnané. Bota se tak dobře odvaluje při odrazu, není to sice žádná tempovka, ale krátké zrychlení při fartleku nebo vystupňování delšího běhu zvládne naprosto bez problémů. Přesto je nejsilnější stránkou boty nabíhání objemů, i těch opravdu velkých. K dalším přednostem patří velmi univerzální podrážka. Pokud znáte zasekávání kamínků do podrážky u jiných modelů Mizuno, u Sky nic takového neřešíte. Záběr v lehčím terénu je navíc poměrně jistý. Především při prvních vyběhnutích je znát vyšší hmotnost boty, ale pokud přijmete fakt, že těžká tréninková bota znamená lehký krok v závodě, pak je nabíhání objemu ve Sky velmi příjemným zážitkem. Musíme vyzdvihnout také odolnost boty, kterou řadíme do kategorie držák.

TIP: Pořádné porce tréninkových kilometrů se střídáním povrchů

Hodnocení: 94 %

(+) superpohodlný svršek

(+) univerzální podrážka

(+) pohodlné tlumení

(-) vyšší hmotnost

(-) obtížnější čištění síťovaného svršku

Hmotnost: 373 g (10 UK)

Cena: 4 590 Kč

Drop: 10 mm


UNDER ARMOUR HOVR INFINITE 3

Třetí řada povedené tréninkové boty boduje nevšedním, ale o to povedenějším designem. Konstrukčně dobře zvládnutý model má podvozek z pevnější pěny, která tvoří rám pro měkčí, tlumivější vnitřní pěnu. Z první verze modelu Hovr Infinite po dlouhodobém testování víme, že se jedná o všestrannou a zároveň nadstandardně odolnou botu. Ani trojka v prvních desítkách kilometrů nijak nezaostává. Všestrannost boty oceňujeme při občasném zrychlení, stejně jako při odbočení z asfaltky na lesní pěšinu. Příjemné je silnější polstrování paty, oceňujeme hutnější jazyk i celkově pohodlné šněrování. Silnou zbraní je univerzální podrážka, která zvládá kromě asfaltu i polní a lesní cesty. Díky pogumované špičce nezaskočí běžce ani mokrá tráva. Třešničkou na dortu je integrovaný sensor, propojitelný nejen s vlastní aplikací v mobilu, ale nově i s hodinkami Garmin. Kromě jiného ukáže úhel chodidla a podložky při došlapu nebo délku kroku či kadenci.

TIP: Pro tréninky se střídáním tempa i povrchů

Hodnocení: 93 %

(+) příjemné polstrování

(+) povedený design

(+) sensor připojitelný k vlastní aplikaci

(-) kratší jazyk

(-) nižší prodyšnost

Hmotnost: 257 g (10 UK)

Cena: 3 799 Kč

Drop: 8 mm


ASICS GEL-NIMBUS 23

Příjemné, výrazně měkké tlumení oceníte na již třiadvacáté verzi této tradiční boty jako první. Druhým výrazným vjemem je pohodlné polstrování. Na patě a jazyku vypadá pohledově až přehnané, o to příjemnější pocity si odnášíte ze samotného proběhnutí. Svršek je k noze maximálně šetrný, pohodlí vnímáte na každém kroku. Znatelná je ohebnost podrážky, nesrovnatelně vyšší než u starších verzí. Jistotu ukotvení nohy podporuje integrovaný jazyk a také povedené tkaničky, které perfektně drží a nepovolují se. Podrážka má dobrý záběr jak na asfaltu, tak i v lehkém terénu, mírnou nejistotu vyvolává jen odraz za mokra. Daní za nadmíru polstrování je nižší prodyšnost. Výrazné tlumení pak přináší vjem mírného zaplavání při došlapu (zejména na nerovnostech), s menší ochotou pro zrychlení. Při pomalejším tempu běhu je ale kombinace pohodlného polstrování a výrazného tlumení vhodným arzenálem pro nabíhání kilometrů po tvrdém povrchu.

TIP: Dlouhé běhy pohodovým tempem

Hodnocení: 93 %

(+) pohodlné polstrování

(+) výrazné tlumení

(-) nižší prodyšnost

Hmotnost: 340 g (10 UK)

Cena: 4 599 Kč

Drop: 10 mm


ADIDAS 4DFWD

Novinka z dílny adidas, která technologicky navazuje na loňskou řadu 4D. Botu výrobce označuje jako každodenní tréninkovou obuv, my ji spíše doporučíme těžším běžcům, kteří si chtějí dopřát mechanismu dopředné energie. Mezipodešev z 3D tiskárny opravdu hodně tlumí, přitom kus došlapové energie pustí dopředu do odvalu. Běh je v ní i díky skvělému svršku velice pohodlný, dokáže i zrychlit, ovšem vyšší hmotnost ji předurčuje spíše pro pomalejší tempo. Subjektivně budete k této univerzální botě hledat vztah delší dobu. Netradiční design zejména robustní mezipodešve budí u staromilců rozpaky, první pocit při běhu je takový všelijaký, ovšem rozhodně to není fashion bota na stání či chůzi. Držte se s ní na hladkém asfaltu, do terénu (a to ani na zpevněné cesty) nepatří.

TIP: Skvělé pro výklus po maratonu

Hodnocení: 92 %

(+) při běhu pomáhá

(+) vysoká míra tlumení

(+) fakt hodně pohodlný svršek

(-) spíše těžká bota

(-) hodně nejasné určení

(-) vysoká cena

Hmotnost: 333 g (8 UK)

Cena: 5 168 Kč

Drop: 11 mm


ON RUNNING CLOUDFLYER

Pro značku typickým obláčkovým designem zaujme bota hned na první pohled. Při samotném běhání postupně odhalíte pečlivě propracované detaily. Ať už se jedná o superpohodlnou stélku s měkkými okraji zamezujícími otlakům (skvělé, pokud běháte v tenkých ponožkách), přes stupňované polstrování jazyka umožňující razantnější zavázání (třeba pro rychlejší tempa) až po nevšední a skvěle funkční řešení ukotvení šněrování ve špičce boty. K tomu Cloudflyer přidává pro tréninkovou botu příznivou hmotnost. Tlumení je pocitově (zejména zpočátku) tužší, pro běžný vytrvalecký trénink ale nijak omezující. Příjemná je zvýšená ohebnost podrážky za prstovou částí boty, odvalování při odrazu je tak pocitově velmi snadné. Výrazná dynamika nahrává všestranně tempovému použití. Určitě po botě sáhnete častěji než jen pro nabíhání objemů, v pohodě s Cloudflyerem zvládnete svižnější tempový trénink i delší silniční závod.

TIP: Běh se střídáním tempa, pro hobby běžce klidně i tempová až závodní bota

Hodnocení: 92 %

(+) tempově univerzální použití

(+) výborná dynamika odrazu

(+) propracovaná stélka

(-) zasekávání kamínků v podrážce

(-) tenké tkaničky se povolují

Hmotnost:303 g (10 UK)

Cena: 4 490 Kč

Drop: 7 mm


ADIDAS ULTRABOOST 21

S předchozími verzemi pojí Ultraboost 21 kromě pohodlného, pleteného svršku pramálo. Podrážka je brutálně objemná, již od pohledu výrazně předimenzovaná, ale přitom poměrně hbitá, reagující na zrychlení. Svršek je vyroben z recyklovaných plastů, je kompaktní se zcela integrovaným jazykem. Šněrování navazuje na boční plastové ukotvení nártu, oproti tradičnímu šněrování pouze s trojitým křížením tkaniček. Přesto je uchycení nohy v botě bezpečné a jisté. Celý svršek je výrazně elastický, pěkně se natvaruje i na širší chodidlo. K pocitově příjemnému odvalování v odrazu přispívá tradičně vyšší, 10mm drop. V přímém směru je bota stabilní, při ostřejších zatáčkách nebo sebězích po nerovnostech je znát měkkost podrážky a výrazná elasticita svršku – noha v botě trochu zaplave. Na rovném tvrdém povrchu je ale Ultrabooost 21 příjemnou tréninkovou botou skvělou zejména na delší objemové tréninky pomalejším tempem. V relativně těžkých botách si můžete při tréninku připadat jako Zátopek, po přezutí do závodních bot to pak poběží samo!

TIP: Pro těžší běžce na dlouhé běhy, pro výkonnostní běžce na pomalejší proběhnutí

Hodnocení: 91 %

(+) pohodlné tlumení

(+) elastický svršek

(+) nevšední design

(-) vysoká hmotnost

(-) náchylné na zašpinění

Hmotnost: 384 g (10,5 UK)

Cena: 4 699 Kč

Drop: 10 mm


SALOMON SONIC 4 BALANCE

Hodně tlumivá a krapet neohrabaná bota, po prvním nazutí budete mít dojem stísněného prostoru pro chodidlo. Je potřeba dobře vyladit zavazování tkaniček, aby bota nesvírala nárt. Pozitivní je, že i když se vám za běhu rozváže, noha v botě stále dobře drží. Není vhodná na rychlejší tréninky, naopak nadšeni budou těžší běžci, kteří mají rádi, když je bota vede a kotník se “neviklá”. Svršek je méně prodyšný, dejte pozor v parných letních dnech. Přes optickou mohutnost má přijatelných 265 gramů (UK 8). Vlastnostmi se hodně podobá Brooks Ghost, ten ji ovšem předčí vyšším pocitem pohodlí a lehkosti.

TIP: Najde uplatnění i mimo běh

Hodnocení: 90 %

(+) dobře vede

(+) vysoká míra tlumení

(+) bytelný svršek

(-) trochu líný pocit při běhu

(-) svršek méně vhodný pro vysoký nárt

Hmotnost: 265 g (8 UK)

Cena: 3 590 Kč

Drop: 8 mm


ALTRA PARADIGM 5

Pro značku charakteristický nulový drop není patrný ani po vybalení z krabice, ani při úvodním krátkém proběhnutí. Naopak čitelné je maximální pohodlí a oproti běžným botám výrazně široká prstová část. Patní část je příjemně měkká a více polstrovaná, prstová část a zejména boky pak bodují výraznou prodyšností. K celkovému komfortu napomáhá hutnější jazyk a také optimálně široké tkaničky, které po zavázání velmi dobře drží. Došlap je fantasticky stabilní, odpružení nadmíru pohodlné. Pro běžce nezvyklé je však pocitově náročnější zrychlení, do odrazu je potřeba vložit více energie. Podrážka je ryze silniční, zároveň ale odolná, takže lehčí terén (zejména za sucha) zvládne hravě. Pro závoďáky zajímavý model pro vyklusání po závodě nebo regenerační klus. Pro hobby běžce nadmíru pohodlná bota pro tvrdé povrchy.

TIP: Výklus po závodech, pomalé objemové tréninky

Hodnocení: 89 %

(+) stabilita došlapu

(+) komfortní nošení

(+) celková odolnost boty

(-) pocitově nižší dynamika odrazu

(-) vyšší hmotnost

Hmotnost: 360 g (10 UK)

Cena: 4 499 Kč

Drop: 0 mm


SALMING GREYHOUND

První, čeho si na Greyhoundech všimnete, je pevný, poměrně tuhý, třívrstvý svršek. Je potřeba si na něj zvyknout, přesto je zřejmé, že nebude pro každého. Zejména při užším tvaru chodidla dojde ke zvýraznění ohybů v prstové části. Pozitivem takového svršku je především odolnost a také nenasákavost při běhu v dešti. Na tužší svršek navazuje tenký jazyk, ten ale není nijak nepohodlný, pěkně se natvaruje na nárt. Jediným polstrovaným místem tak zůstává patní miska, z pohledu achilovky je pohodlí dostatečné. Tkaničky jsou na silniční model nezvykle tenké a pevné, je potřeba je zavázat nadvakrát, jinak mají tendenci se povolovat. Greyhound má slušnou dynamiku odrazu, tu navíc podporuje na tréninkovou botu velmi přijatelná hmotnost (nejlehčí bota v testu). Chválíme trakci na mokrém asfaltu, podrážka díky Vibramu drží za mokra pěkně i v zatáčkách. Bota je však díky výrazné torzní tuhosti méně stabilní, zejména na hrbolatém asfaltu nebo dlažbě.

TIP: Běh za mokra a v dešti

Hodnocení: 87 %

(+) nízká hmotnost

(+) nenasákavost svršku, pogumovaná špička

(+) odolná podrážka Vibram

(-) tužší nepoddajný svršek

(-) výrazná torzní tuhost

Hmotnost: 296 g (10 UK)

Cena: 3 999 Kč

Drop: 6 mm

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Coach muž 24.05.2021 11:21:18

Objemové běžecké boty se v botníku neztratí, využijete je po celý rok, ať jste naprostí začátečníci, nebo naopak ostřílení polykači kilometrů. Otestovali jsme to nejzajímavější z letošních jarních novinek určených pro vytrvalostní trénink. Výběr zahrnoval stálice v běžeckých botnících i futuristické novinky. Který model si získal naše největší sympatie?
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.