Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

RECENZE: Silniční tempovka Kiprun KD900. Bez karbonu, stále rychlá

RECENZE: Silniční tempovka Kiprun KD900. Bez karbonu, stále rychlá
foto: Decathlon

Radek Narovec | 11.08.2023 | přečteno: 2455×

Decathlon pokračuje v rozšiřování své řady Kiprun určené pro pokročilé běžce. Pro letošek si nachystal lehkou úpravu loni představeného karbonové závodky KD900× a vznikl model pro ty, kteří chtějí botník obohatit o univerzálnější botu na silniční tempový trénink i závody. Ubral karbon, hmotnost a také snížil cenu. Kdo tuto novinku ocení nejvíc?

Bota navazuje na KD900× představenou loni, ale úplně totožná není. Nemá v sobě karbon, což se projevuje i v jejím chování za běhu. Stejně jako loňská novinka s označením x, působí KD900 robustně, za což může „donutový“ tvar paty. V reálu vypadá větší, než by se mohlo z fotek či videa zdát.

O pár gramů, konkrétně sedm, klesla hmotnost. Ve velikosti UK8 se ručička váhy zastaví na výtečném čísle 218 gramů. Při pohledu na vskutku výrazný spodek boty byste rozhodně čekali hmotnost vyšší! Botu snadno rukou zlomíte ve středu podešve, za což může právě absence karbonu či jiných zpevňovacích prvků, jež mají pomáhat při přenosu energie do odvalu. Jak se to projeví za běhu?

Decathlon tvrdí, že v této botě zvládnete silniční závod až do maratonu, podle nás je však vhodnější spíš na kratší distance (vysvětlíme později), ale dají se v ní potrénovat tempa či dokonce lehce vyklusat únavu den po závodě. Tlumící pěna Pebax® Arkema působí zkraje hodně tvrdě a na stránkách prodejce najdete upozornění ambasadorů značky, že je třeba boty rozběhat a optimální výkon pěna začne podávat až po cca 150 km.

Můžeme potvrdit – KD900 je pocitově tvrdší při dopadu a objemově buclatější patu při dopadu nepřehlédnete. Bohužel má mírnou tendenci vás nutit k dopadu na přední část, což v únavě znamená podstatně zkrátit krok a zvýšit kadenci. Pro hobíka prakticky nemožné. Na to pozor – tváře značky doporučují KD900 i jeho karbonového bratříčka spíše pro běžce, kteří zvládnou běžně tempo 4 minuty na kilometr a rychlejší.

Absence karbonu a vysoká ohebnost spodku boty evokují očekávání, že se v ní bude lehko sprintovat „po špičkách“, ale v praxi to tolik nejde, museli byste jít hodně do předklonu. Materiálu pod patou je prostě moc a ani tolik nepruží při dopadu. Máte tendenci se dopadu na střed vyhýbat, abyste jako první neťukli o asfalt donutem. To celé ubírá na lahodnosti rychlého běhu, i proto jsme k novince po celou dobu testování poněkud hledali vztah. Snad to přijde později, až pěna změkne? Je samozřejmě možné, že jinak konstitučně stavěný běžec (náš tester váží 72 kg a měří 172 cm) s jiným stylem běhu by si odnesl hrubě odlišný názor.

Botu neberte mimo asfalt, na nerovnostech je kvůli zkosení podešve nestabilní, a i na silnici si pečlivě hlídejte úseky s rozbitou krajnicí. Prostě to jsou boty na rovný povrch. Loňský karbonový model měl sklon 8 mm od paty ke špičce, při výšce 37 mm pod patou a 29 mm pod špičkou. Letošní model má sklon stejný a předpokládáme tedy stejné parametry výšky. I to umocňuje pocit menší stability, ovšem bota na rovině skvěle drží, i při prudkých změnách tempa a směru na otočkách. Bát se nemusíte ani za mokra.

Rozhodně každého zaujme nádherný design svršku (kromě tyrkysové existuje varianta žlutá a oranžová, všechny jsou krásné). Svršek z polyesteru a termoplastického polyuretanu je enormně tenký, ale trochu neohrabaný při obouvání. Navíc překvapí masivní cedulky přišité k jazyku uvnitř boty. Proč?!? Chce to vzít do ruky nůžky hned po nákupu, jinak to nepůjde. Svršek má odvětrávat v parném létě, ale už jsme na noze měli prodyšnější boty. Nicméně extrémní prodyšnost je zase na škodu v chladnějším období roku, to je třeba také nést v patrnosti.

Tkaničky jsou naopak moc fajn, nerozvazují se a i „ladění“ optimálního uvázání boty netrvá dlouho. Horší to je s výběrem ponožek, tohle nejsou boty na zimu, dobře se tak v nich budete cítit jen s tenkou ponožkou. Pata hezky drží, svršek je pohodlný, přitom opravdu minimalistický. Kdeže jsou doby, kdy rychlé boty musely tlačit…

Bota na asfaltu krapet „pleská“, opět se vracíme k subjektivnímu pocitu tvrdosti. Sice umí hezky zrychlit, dobře se v ní otočíte při závodě na brutálních otočkách, skvěle drží na mokru. Ale… Přeci jen by to chtělo botu ještě koncepčně poladit. Není to špatná tempovka, ale její překrásný design maličko kazí celkový pocit z běhu.

Cenově je někde na tržním průměru, konkrétně 2899 Kč. Už to není klasický decathlonovský agresivní poměr ceny a kvality a je znát, že se tento řetězec tlačí mezi výše zavedené značky a modely výkonnostních bot. Mimochodem jeho loňská objemovka KS900 je fakt skvělá a rádi ji používáme dodnes.

Hodnocení: 89 %

Klady

(+) širší použití od rychlých tréninků po delší závod

(+) krásný design

(+) nízká hmotnost

Zápory

(-) relativně tvrdá tlumící pěna

(-) „donutová“ pata maličko diktuje styl běhu

(-) obouvání komplikuje tenký a neposedný jazyk

Recenze je redakční prací na zakázku od společnosti Decathlon. Redakce poskytla text zadavateli před zveřejněním a zde je jeho dodatečný komentář: „U této boty jsou reakce běžců velice rozličné, záleží především na preferencích. Již zmiňovaný "donut” a jeho zaoblený okraj nemusí každému vyhovovat, protože u některých jedinců může vzbudit pocit nestability. Nejvíce ale mohou profitovat právě běžci, kteří dopadají na patu – otvor donutu zjednodušeně funguje jako malá trampolína, která pomáhá přenášet energii z dopadu zpátky do odrazu a tím šetří energii běžce, podobně jako karbonová vložka. Pokud budete dopadat na špičku nebo na střed, budete mít zajištěnou reaktivitu jen částečně a běh pro vás nebude přirozený. Boty je proto nutné vyzkoušet. Snadno vypozorujete, zda je vám dopad příjemný. Ten, komu padnou, bude mít zaručeně lepší návratnost energie a ušetří tím svoje nohy. Co se týče doporučení, na jakou distanci si KD900 vzít, vše závisí na trénovanosti běžce. Pokud jste běžec bez správné techniky a poprvé absolvujete maraton, zvolte spíše model KS900. Pokud jste vytrénovaný/á a zvyklý/á na méně stabilní boty, pak neváhejte KD900 vyzkoušet. Myslete však na to, že bota je určena primárně pro závodní účely na silnici. Z toho důvodu je ostatně svršek tak tenký. Teplejší svršek by naopak mohl v dešti nabýt hmotnosti a větší váhu byste při závodě příliš neocenili. Během zimy se silniční závody prakticky nekonají a nemusíte se tedy obávat, že by noha v rychlém tempu prochladla.“

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 24.07.2023 18:43:45

Decathlon pokračuje v rozšiřování své řady Kiprun určené pro pokročilé běžce. Pro letošek si nachystal lehkou úpravu loni představeného karbonové závodky KD900× a vznikl model pro ty, kteří chtějí botník obohatit o univerzálnější botu na silniční tempový trénink i závody. Ubral karbon, hmotnost a také snížil cenu. Kdo tuto novinku ocení nejvíc?
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.