Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TEST: adidas 4DFWD druhé generace? Čekali jsme asi víc

TEST: adidas 4DFWD druhé generace? Čekali jsme asi víc
foto: adidas

Radek Narovec | 18.09.2022 | přečteno: 3176×

Že patří adidas mezi nejzapálenější technologické inovátory dneška, o tom není pochyb. Asi i proto jsme byli zvědavi, jak upraví svou loňskou novinku – 4DFWD. Bota na každodenní běhání vyrobená 3D tiskem však možná krapet zklame. Nic zásadně nového nepřináší. Je sice o něco hezčí, ale funkčně abyste rozdíly oproti první generaci hledali lupou.

Loni nás tato silniční tréninková bota úplně u srdce nechytla, ale ani náhodou to není špatný produkt! Však si také od nás odnesla pěkných 92%. Skvělý, jemný a pohodlný svršek, zajímavá ambice dopomoci pohybu povoleným technologickým dopingem v podobě tlumící a současně pružící mezipodešve, odolná vrstva Continental na podrážce. Rozhodně to není designem všední bota, výrobce s ní spíš cílí na mladší generace. A běžce s o něco vyšší hmotností, řekněme kulantně.

Letošní verze jako by své předchůdkyni z oka vypadla. adidas použil mezipodešve do svých dalších modelů, ale tím byl s odvahou inovovat konec. Teda kromě ceny. Jestliže jsme loňský model s cenovkou 200 euro (cca 5200 Kč tehdy) označili za nedobrý poměr cena vs. užitek, letos to je ještě o poznání horší. Cena bez koruny 5900 Kč?!? Model ultra jde dokonce přes šest tisíc, a to je už za univerzální běžeckou botu fakt hodně.

Subjektivně nám přišlo, že 3D mřížka v mezipodešvi je o chlup jemnější než loni. Ubyl krapet nepříjemný vrzavý zvuk při došlapu, ale stále máte pocit, že běžíte na gumové pružině. Vběhli jsme i mimo silnici – dá se to, ale 4DFWD 2 se cítí rozhodně nejlépe na rovném pevném podkladu. Lze v ní zrychlit, ale na delší sprinty to není. Je to prostě masivní obutí pro polykače mnoha kilometrů a je jedno, zda došlapují na patu, špičku, nebo někam mezi. Se vším si bota poradí na výbornou.

Parametry se moc neliší od loňské verze, adidas ubral jen cca 3 mm. Sklon je 11 mm, pod patou máte 32 mm, špička je 21 mm nad zemí. Pohříchu přibyly gramy – už loňských 333 g nebylo málo, nyní hmotnost boty stoupá na 345 g. Potvrzujeme tvrzení výrobce, že Continental na spodku zaručuje výtečné přilnutí za každého počasí. Vyzkoušeli jsme za běhu do kopce, když se po silnici valily proudy vody a… Skvělá trakce! Svršek je maličko teplejší pro běhání ve vedru, ale s nadcházejícím podzimem toto naopak oceníte.

HODNOCENÍ: 90 %

(+) svršek oceníte v chladných měsících

(+) vysoká míra tlumení

(+) pohodlná i na běžné celodenní nošení

(-) design asi nenadchne konzervativněji laděné běžce

(-) na zcela jasné určení

(-) vysoká cena

Více informací o adidas 4DFWD 2 najdete zde: https://www.adidas.cz/obuv-beh

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 18.09.2022 18:53:29

Že patří adidas mezi nejzapálenější technologické inovátory dneška, o tom není pochyb. Asi i proto jsme byli zvědavi, jak upraví svou loňskou novinku – 4DFWD. Bota na každodenní běhání vyrobená 3D tiskem však možná krapet zklame. Nic zásadně nového nepřináší. Je sice o něco hezčí, ale funkčně abyste rozdíly oproti první generaci hledali lupou.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.