Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

RECENZE: Rychle v různých terénech? La Sportiva Jackal II BOA

RECENZE: Rychle v různých terénech? La Sportiva Jackal II BOA
foto: La Sportiva, David Kuneš/EUrunner.eu

David Kuneš | 12.10.2023 | přečteno: 1840×

Chcete to rozbalit v proměnlivém terénu a přitom stejnou botu použít i na delší trailové závody? Zkuste druhou generaci Jackala z dílny La Sportivy. Rychlostahovací systém BOA, jakkoliv s ním na začátku budete hledat souhru, pomůže optimálnímu upnutí nohy a zvedne jistotu při rychlém seběhu. Za nás – Jackal II je i přes vyšší cenu dobrou volbou zejména do přicházejících plískanic!

První verze Jackala byla svého času velmi oblíbeným modelem. Boty byly určeny především pro ultraběžce na překonávání dlouhých vzdáleností v horách. Dokázaly podržet v každém terénu a vynikaly zejména neskutečnou výdrží, i po stovkách kilometrů vypadala podrážka stále jako nová. Letos italská La Sportiva přišla s vylepšenou verzí s označením II. A to hned ve dvou provedeních: buď v klasické verzi se zavazováním tkaničkami, nebo se samoutahovacím systémem BOA, který je předmětem této recenze.


ZAJÍMAJÍ VÁS INFORMACE O BOTÁCH, TEXTILU, DOPLŇCÍCH ČI SPORTTESTERECH? RADY A TIPY PROFÍKŮ ALE I OBYČEJNÝCH UŽIVATELŮ? PŘIPOJTE SE KE SKUPINĚ BĚŽECKÉ VYBAVENÍ NA FACEBOOKU!


Hmotnost 300 g, sklon 7 mm, užší „výkonnostní“ střih, perfektní přilnavost a tlumení, určení zejména na delší allroad závody. To jsou základní charakteristiky uváděné výrobcem. Hned při prvním nazutí překvapí podobnost s předchozím modelem. Je to dané mezipodešví a podrážkou, které do značné míry kopírují první verzi bot. Pokud máte zkušenost s předchozím modelem, noha se rozpomene a hned od začátku se v nich budete cítit jako doma. Trochu složitější je naučit se správně dotahovat šněrovací systém BOA. Teprve po několika pokusech člověk zjistí, že aby získal větší stabilitu došlapu, je třeba boty utáhnout skutečně až „na krev“. Noha tím nijak netrpí a při rychlejším seběhu v terénu se běžec cítí jistě.

A to je také největší výhoda bot La Sportiva Jackal II BOA: nejlíp boty fungují za nevlídného počasí v technickém terénu, jsou ideální do podzimních plískanic, kdy je v lese mokro, spousta listí a pod ním schované větve a kořeny. Nezklamou ani v blátě nebo na mokrých kamenech. Nemusíte se bát pustit to za mokra z kopce naplno, boty vás s přehledem podrží a budete se v nich cítit jistě. Při tom určitě oceníte ochrannou nohavičku kolem kotníku, která zabraňuje tomu, aby se do bot dostaly malé kamínky, listí a další nečistoty.

Boty do testu poskytl řetězec Hudy, který model Jackal 2 BOA aktuálně prodává za 5099 Kč.

Video: Hudy

Boty La Sportiva Jackal II BOA jdou proti současnému trendu, výrobci obětovali nadměrné pohodlí výměnou za stabilitu a trakci. Takže i když výrobce tvrdí, že mezipodešev poskytuje dokonalé utlumení došlapu, není to tak úplně pravda. Výraz „dokonalé“ by se spíš dal nahradit slovem „dostatečné“. Jackaly II dostaly nejlepší tlumení ze všech běžeckých modelových řad La Sportivy a pro většinu běžců bude dostačující. Pokud však běžec váží nad osmdesát kilo a v botách běží víc než třicet kilometrů, už to prostě pocítí.

Z hlediska pohodlí je potřeba upozornit ještě na jeden detail: Boty jsou užší, při úplném dotažení je cítit těsný kontakt vnější malíkové hrany s botou. Ničemu to nevadí, ani po delším běhu se v místě dotyku netvoří puchýře nebo odřeniny. Ale pokud máte raději větší prostor v přední části boty, sáhněte po jiném modelu. Tohle je prostě daň, kterou zaplatíte za výborné vlastnosti bot v terénu.

Boty lze jednoznačně doporučit, zejména na delší trailové běhy od deseti do padesáti kilometrů v těžším terénu, na rychlejší tréninky a na závody mimo ušlapané lesní pěšiny za horšího počasí. Ideální jsou na delší horské běhy. Navíc se La Sportiva Jackal II BOA vyrábějí i v goretexové verzi, což by mohlo být vhodné řešení do zimní sněhové břečky.

Hodnocení: 93 %

Klady:

(+) systém zavazování Boa

(+) ochranné nohavičky kolem kotníku

(+) stabilita a trakce v technickém terénu

Zápory:

(-) tvrdá mezipodešev

(-) úzký střih svršku

(-) pro běžce s vyšší hmotností je tlumení dostatečné, ne dokonalé, jak uvádí prodejce

Autor recenze je spolupracovníkem redakce a současně píše a točí videoblog EUrunner.eu, kde najdete i podrobnější a osobnější hodnocení modelu La Sportiva Jackal 2 BOA.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Dda muž 12.10.2023 18:30:36

Chcete to rozbalit v proměnlivém terénu a přitom stejnou botu použít i na delší trailové závody? Zkuste druhou generaci Jackala z dílny La Sportivy. Rychlostahovací systém BOA, jakkoliv s ním na začátku budete hledat souhru, pomůže optimálnímu upnutí nohy a zvedne jistotu při rychlém seběhu. Za nás – Jackal II je i přes vyšší cenu dobrou volbou zejména do přicházejících plískanic!
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.