Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Existují univerzální boty na běh?

Existují univerzální boty na běh?

komerční prezentace | 22.04.2023 | přečteno: 3120×

Běhání je nejpřirozenější druh pohybu na světě, ne každý pro něj ale zahoří, ne každý se na něj dokáže dobře vybavit. A právě v té výbavě nesjpíš tkví problém většiny z nás. Pokud nepatříte mezi ty, kdo nesmí běhat ze zdravotních důvodů, když si pořídíte vhodné vybavení, i vy si ho jistě zamilujete. A co je pro běh z vybavení nejzásadnější? No přece boty!

Bez kvalitních běžeckých bot to nepůjde

Běhat bez bot je jako řídit auto bez volantu. Kvalitní běžecké boty jsou základ, bez nich se obejít nedá. Je to vlastně jediná věc, kterou k běhu opravdu potřebujete a šetřit na nich není vhodné. Jenže jak vybrat ty pravé běžecké boty, které vám odpustí i nějakou tu chybu v technice? Na první pohled vypadají všechny stejně, rozdíl je v ceně. Jenže ty dražší nejsou vždy automaticky ty lepší.

Víte, že když si na výběru bot dáte záležet a vyberete ty správné, pomohou vám nohy ochránit před zraněním, dodržet správnou techniku běhu a umožní vám si běh vychutnat plnými doušky bez toho, abyste řešili, že vás něco bolí nebo tlačí?

Na co se při výběru bot zaměřit?

Při výběru běžeckých bot je vždy lepší vyrazit do kamenného obchodu, boty si vyzkoušet a rozhodnout se podle pocitu. K čemu vám bude, že si dobře vyberete velikost, materiál i drop, když vám pak na nohu nesednou, svírají, někde tlačí a vy se musíte přemlouvat, abyste si je vůbec vzali na nohu?

Když už budete v obchodě, nebojte se vyzkoušet několik typů bot a vybrat si ty, které vám dokonale padnou a cítíte se v nich nejlíp. Je jedno, zda půjde o boty Adidas nebo jiné značky. Bohužel neexistuje univerzální obuv na běh, která by seděla všem a poskytla jim potřebnou podporu při výkonu. Jak vybrat ty pravé kromě toho, že si je prostě vyzkoušíte? Na co se ještě zaměřit?

* Nejdůležitější je pohodlí. Když se v botě nebudete dobře cítit, nebude se vám ani dobře běhat. Boty vás v pohybu nesmí nijak omezovat, nedejte na rady okolí, že tyhle boty jsou ty nej, ale na své vlastní pocity.

* Dobře zvolte velikost boty. Velikost nohy se v průběhu dne mění, takže je důležité dobře zvolit čas, kdy si je půjdete zkoušet a vybírat. Chodidla se zvětšují do odpoledne, podle toho, co celý den děláte. Ideální dobou pro výběr bot je odpoledne nebo večer, velikost bot by měla být alespoň o půl čísla větší než obvykle, počítat musíte i s ponožkou. Mimochodem, když už jsme u ponožek, pořiďte si univerzální ponožky na běh. I ty povznesou váš požitek z pohybu o něco výš.

* S výběrem bot nespěchejte, dejte si na čas, porovnávejte, nechte si od zkušených prodavačů poradit, na co se ještě zaměřit, zkuste se v nich po obchodě proběhnout ať víte, jak se chovají při běhu.

Vybíráme boty podle terénu

Výběr běžeckých bot je tak trochu alchymie, kromě obecných zásad je důležité boty vybírat i s ohledem na povrch, po kterém budete běhat. Když vyrážíte do terénu, přijdou vám vhod jiné boty, než když běháte výhradně po silnici.

* Silniční boty disponují větším tlumením, které vstřebá nárazy při tvrdém dopadu na silnici. Že běháte po silnici, ale sem tam vyrazíte i do terénu? Nebojte, rozhodně si nemusíte pořizovat dvoje boty, ty silniční si s lesní nebo polní cestou také poradí.

* Nedovedete si běh po tvrdém povrchu představit, místo něj vám je blízký měkký terén, příroda a běh v bahně? Pak jsou pro vás jako stvořené trailové běžecké boty s hrubší členitou podrážkou a vyššími špunty.

* Střídáte terén, nebo volíte takovou trasu, že část cesty běžíte po silnici a část lesem? Zvažte pořízení univerzálních bot označovaných jako door-to-trail s podrážkou něco mezi silničním vzorkem a tím terénním.

Jak vybrat tlumení boty?

Díky dobře vybranému tlumení se vám bude pohodlněji běhat, což je důležité vědět. Výrobci většinou tlumení dělí na nízké, střední a vysoké, jak vybrat to správné? Záleží na tom, kolik vážíte, jak dlouhou vzdálenost běháte a na došlapu. Důležité jsou i zkušenosti. Pokud teprve začínáte, vsaďte na vysoké tlumení. Patříte mezi běžce s nízkou hmotností? Maximální tlumení vám asi k ničemu nebude, bota se vám může zdát tvrdá. Dejte přednost střednímu tlumení. Vážíte víc nebo běháte maraton? Pak určitě toužíte po měkkém došlapu.

Běžecké boty vybírejte i podle dropu

Drop označuje rozdíl mezi patou a špičkou boty, uvádí se v milimetrech a jde o jeden z nejdůležitějších parametrů běžecké boty. Ovlivňuje totiž nejen techniku běhu, ale působí i na achillovky nebo vazy kolem kotníků a kolen, které při běhu dostávají zabrat.

Čím je drop nižší, tím přirozenější a zdravější bude váš pohyb, čím je drop vyšší, tím větší je tlumení, a tedy i odklon od přirozeného pohybu. Pokud na nízký drop nejste zvyklí, snižujte ho postupně, boty s nízkým dropem sice slibují snadnější dopad na špičku, zároveň je to ale náročnější pro achillovku. Proto se nízký drop doporučuje alespoň mírně zkušeným běžcům.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

komerce 22.04.2023 13:04:10

Běhání je nejpřirozenější druh pohybu na světě, ne každý pro něj ale zahoří, ne každý se na něj dokáže dobře vybavit. A právě v té výbavě nesjpíš tkví problém většiny z nás. Pokud nepatříte mezi ty, kdo nesmí běhat ze zdravotních důvodů, když si pořídíte vhodné vybavení, i vy si ho jistě zamilujete. A co je pro běh z vybavení nejzásadnější? No přece boty!
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.