Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TEST: adidas Ultraboost 22. Maličko neohrabaný stroj, který umí překvapit

TEST: adidas Ultraboost 22. Maličko neohrabaný stroj, který umí překvapit
foto: adidas

Radek Narovec | 12.04.2022 | přečteno: 6864×

Snaha výrobců nabídnout běžeckou botu pro každého na tzv. každodenní běhání, to vždy zavání malérem. I první proběhnutí v adidas Ultraboost 22 vyvolává všechny možné pocity, jenom ne nadšení. A přitom to není špatná bota, rozhodně pozoruhodná. Kam vlastně tuto botu zařadit? Snad pro těžšího hobíka, který ji zvládne rozkmitat do vyšších obrátek a pak těžit z jejího pružení?

Bota s dvěma centimetry tlumení za (!!!) patou rozhodně nenadchne puritány, kteří vzpomínají na slavné a vydařené modely adidasu, v nichž točili stovky kilometrů v tréninku a pak drtili osobáky v závodech. Poněkud těžkopádný Ultraboost je designem a marketingem spíše sázkou na mladé. Trochu sloní bota vážící (ve velikosti UK 8) 326 gramů není zase tak těžká, když ji vezmete do rukou. Zní to jako paradox, ale zkuste si to sami.

Sklon pata-špička plný centimetr? To není málo a za běhu to je opravdu znát. Člověk jen dumá, jak to jde dohromady se snahou výrobce utlumit i případný dopad na patu, k čemuž ostatně svádí i velmi pružná mezipodešev, jež vám citelně protáhne krok. Zejména při vyšším tempu. K čemuž tato bota svádí – fakt to vyzkoušejte, při tempu pod 5 min/km jako by nastartovala turbo. A zcela zničila vaši snahu o krátký krok s vyšší kadencí…

Prostě je to maličko paradox přimět běžce k delšímu kroku, a přitom držet chodidlo na dropu 10 mm. Špičkaři si budou držet svůj dopad a za běhu marně přemýšlet, proč mají pod patou tolik „pěny“. Tedy až do 30. kilometru, kdy vše pochopí. Teda pokud nejsou z Afriky.

Otázkou je, jestli je takto těžká bota určena pro tak dlouhé běhy. Jakkoliv ultra-boost pracuje, fyziku neoblafnete a prostě gramy navíc ucítíte, zejména v momentu, kdy vám dojde a zmíněné turbo již nejste schopni nahodit. Pak se Ultraboosty změní v líné a krapet těžké botky. Jediné, co oceníte – zejména druhý den -, bude jejich fakt vysoké tlumení.

I svršek budí smíšené pocity. Nazutí boty je jednoduché, i když chybí očko na patě, za které by se při vsouvání chodidla lépe za botu tahalo. Na první dobrou řeknete, že je v botě vedro, ale za běhu vás tato obava opustí. Noha v botě sedí, snad jen z boku (uprostřed) krapet tlačí, jak se vehementně snaží zabránit chodidlu v nepatřičném pohybu doleva-doprava. Dá se na to zvyknout, ale pokud máte široké chodidlo, volte tento model velmi opatrně.

Zajímavé je vázání. Pokud tkaničky neprotáhnete posledními dírkami, máte upevněnu jen přední půlku boty. A přitom noha drží a vám nic nebrání holeň naklánět dle libosti a délky kroku! Palec nahoru! Ploché tkaničky drží, ani je nemusíte nijak speciálně zachytávat proti otravnému rozvázání za běhu.

Na jednu věc ale musíme upozornit. A možná to je krapet nečekané zjištění. Zkusili jsme tuto silničku i v lehkém terénu (zablácená polní cesta s mokrou travou). Samozřejmě žádný velký odpich, ale ani žádné divoké klouzání a zvrknutí kotníků. Šok ale přišel až doma – tyto adidasy mají skvěle konstruovaný spodek. Žádné zablácení, žádné zachycené kamínky, nic. Přikládáme foto (poslední v galerii), abyste pochopili. Fakt pršelo a bylo bláto! Na druhý den stačilo jen oschlé boty oklepat a podrážka byla zase čistá! Mimochodem guma Continentalu odvedla ultrasuper práci i na asfaltu zalitém vodou. Klobouk dolů!

Co říci závěrem? Ultraboost 22 asi nenadchne, ale ani neurazí. Je povznášející v nich nasadit vyšší tempo. Ale není to bota, kterou byste si vzali v civilu. Prostě není hezká (na fotkách vypadá lépe než v reálu, kde působí trochu monstrozně a kvůli plastovým prvkům až lacině) a je moc nápadná. A jestli při výrobě pomohla oceánům od špetky plastového odpadu? Nebudeme řešit, nakolik jde o marketingovou pohádku, prostě tomu věříme a dáváme malé plus i za toto.

HODNOCENÍ: 88 %

(+) protáhne krok

(+) vysoká míra tlumení při zachování hybnosti

(+) při vyšších rychlostech zapne turbo

(+) zvládne i dopad na patu při únavě

(-) rozhodí vám naučený styl a kadenci

(-) širší chodidla budou cítit tlak po stranách (uprostřed boty)

(-) designem ne každého osloví

(-) nepatří mezi nejlehčí tréninkové boty

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 12.04.2022 20:48:01

Snaha výrobců nabídnout běžeckou botu pro každého na tzv. každodenní běhání, to vždy zavání malérem. I první proběhnutí v adidas Ultraboost 22 vyvolává všechny možné pocity, jenom ne nadšení. A přitom to není špatná bota, rozhodně pozoruhodná. Kam vlastně tuto botu zařadit? Snad pro těžšího hobíka, který ji zvládne rozkmitat do vyšších obrátek a pak těžit z jejího pružení?
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.