Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Katka Smutná přestupuje ze Santanderu do týmu Lukáše Bauera

Katka Smutná přestupuje ze Santanderu do týmu Lukáše Bauera
foto: Team PIONEER Investments

eD system Bauer Team | 30.06.2017 | přečteno: 9383×

Velké přestupy se teď nemusí odehrávat jen ve fotbale. Jeden takový – z českého pohledu zcela výjimečný – se zrodil i ve světě lyžařských laufů. Kateřina Smutná, v minulé sezoně vítězka sedmi závodů seriálu Ski Classics, totiž končí u norského týmu Santander a v nadcházejícím ročníku bude v šampionátu dálkových běhů hájit barvy české stáje PIONEER Investments! Tomu šéfuje nejúspěšnější lyžař české historie Lukáš Bauer.

„Je to velká pecka! Katka je v laufech závodnice světového formátu a mě těší – zároveň i zavazuje – že si náš tým sama vyhlídla. Po zimě se ozvala, jestli nepotřebujeme posílit, a já měl okamžitě velký zájem. V minulosti už Ski Classics vyhrála, letos skončila druhá, ale v mnoha závodech dominovala. Vím, že je hladová po odplatě. K tomu potřebuje silný tým a skvělý servis a já věřím, že jí ho zajistíme. Ovšem je to zavazující,“ říká Bauer.

Sama 34letá Smutná přidává, že tým PIONEER Investments byl první volbou. „Lukáš se nás každý rok ptal, jak to se mnou vypadá u Santanderu. Po této sezoně ale Norové ukončili smlouvy všem cizincům, nechali si v týmu jen Nory, tak jsme si s trenérem řekli, že Lukáš Bauer a jeho tým by měli být první, komu to řekneme.“ Spojení má výjimečný rozměr i proto, že loni se Smutná po deseti letech v rakouské reprezentaci vrátila do té české. „Závodit s českou vlajkou na hlavě v českém týmu je pro mě ideální,“ netají se.

Smlouvu se stájí podepsala na rok, do týmu s ní přichází i Radim Duda, její trenér a partner. Připravovat se bude individuálně v Rakousku, zároveň má dveře otevřené na všechna týmová soustředění. „Hvězdným závodníkům vždy dáváme roční kontrakt. Chci, aby si potvrdili, že náš tým funguje, a ne aby byli svázáni smlouvou, pokud by se jim něco nelíbilo, nefungovalo. Zároveň to žene tým, aby byl tip ťop,“ vysvětluje Bauer.

S příchodem Smutné a s tím, že u PIONEER Investments pokračuje i mužský lídr Ilja Černousov, se výrazně zvyšují ambice v týmové soutěži. V uplynulé sezoně skončil sedmý a teď… „Možnost zlepšení tam je. Do týmového bodování se vždy počítají dva kluci a jedna žena, takže věřím, že máme šanci i do třetího místa,“ tvrdí Smutná. Pro Bauera, jehož cílem je kromě solidních výsledků i vychovávat mladé české lyžaře, je podstatná jiná skutečnost. „Máme elitní závodníky i mix mladých, kteří se mohou učit. Nechci stavět tým plných hvězd, které by spolu nevyšly. Vždycky jsem si dával záležet, aby lidi v týmu dobře povahově fungovali. Osoba Katky to splňuje.“

Aktuálně má tedy profesionální část týmu PIONEER Investments následující složení: Ilja Černousov, Lukáš Bauer, Jan Šrail, Adam Fellner, Alexis Jeannerod, Kateřina Smutná a Barbara Jezeršek.

Černousov, Šrail i Smutná plánují absolvovat všechny závody Ski Classics, ostatní – vyjma Bauera, který ukončil reprezentační kariéru – se chtějí probít do národních týmů a na olympiádu, i proto si v programu škrtnou některé závody.

„Katka mě ujišťovala, že chce odjet celý seriál, z čehož plyne, že necílí na olympiádu. Jsem trochu rozpolcen. Jako sportovce mě to mrzí, ale jako šéfovi laufařského týmu mi to vyhovuje. Na druhou stranu po tom, jak k ní po sezoně přistoupil lyžařský úsek, se Katce ani nedivím.“

Sama Smutná, jinak účastnice dvou olympiád, hry v Koreji zatím neodpískala, přesto říká: „Olympiáda pro mě úplně tabu není, ale mým největším cílem jako každého maratonce je Vasův běh. Tomu budu podřizovat všechno a pro mě osobně je ten Vasák o něco výš než olympiáda. Neříkám, že do Koreje nepojedu, nechávám si otevřená vrátka, jenže Vasák je hned týden po hrách, což by asi nebylo ideální.“

Sezona Ski Classics startuje 26. listopadu prologem ve Švýcarsku, čítá 11 závodů, přičemž Jizerská 50 se běží 18. února a Vasův běh 4. března.

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

tiskovazprava muž 30.06.2017 09:45:43

Velké přestupy se teď nemusí odehrávat jen ve fotbale. Jeden takový – z českého pohledu zcela výjimečný – se zrodil i ve světě lyžařských laufů. Kateřina Smutná, v minulé sezoně vítězka sedmi závodů seriálu Ski Classics, totiž končí u norského týmu Santander a v nadcházejícím ročníku bude v šampionátu dálkových běhů hájit barvy české stáje PIONEER Investments! Tomu šéfuje nejúspěšnější lyžař české historie Lukáš Bauer.
Odkaz na článek

avatar

maraton: 2:27:54

chuck muž 12.07.2017 10:55:13

Opravdu vynikající zpráva, o to víc a usilovněji teď budu Katce držet palce a fandit celému týmu. Tak ať se daří !!!

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.