Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Začíná MS klasických lyžařů. V Oberstdorfu se představí 25 Čechů

Začíná MS klasických lyžařů. V Oberstdorfu se představí 25 Čechů
foto: Svaz lyžařů ČR

Svaz lyžařů ČR | 23.02.2021 | přečteno: 4114×

Českou republiku bude na nadcházejícím mistrovství světa klasických lyžařů v německém Oberstdorfu reprezentovat celkem 25 závodníků. Nejpočetnější část výpravy tvoří tradičně běžci na lyžích, kterých bude startovat dvanáct, v nominaci skokanů figuruje osm jmen a sdruženářů se představí pět. Šampionát startuje ve středu kvalifikacemi, první sady medailí se budou rozdávat o den později.

Účast českých závodníků na mistrovství světa v Oberstdorfu už před jeho samotným zahájením výrazně zkomplikovala zpřísněná opatření Německa, které Českou republiku v polovině února zařadilo mezi nejrizikovější oblasti s výskytem mutací koronaviru. Aby po příjezdu do dějiště šampionátu nemuseli absolvovat desetidenní karanténu, museli čeští běžci na lyžích, skokané i sdruženáři co nejrychleji opustit Českou republiku.

„Situace byla velmi dramatická. O nových opatřeních jsme se dozvěděli v pátek 12. února ve večerních hodinách, okamžitě jsme proto vyhlásili mobilizaci. Bylo potřeba dostat sportovce ze všech disciplín včetně jejich realizačních týmů co nejdříve za hranice. To se nám nakonec včas povedlo tak, aby nebyl ohrožen start reprezentantů na šampionátu a zároveň byla co možná nejméně omezena jejich finální příprava na vrchol sezony,“ popisuje prezident Svazu lyžařů ČR Lukáš Heřmanský.

Skokani na lyžích a sdruženáři našli azyl ve slovinské Planici, odkud přímo do Oberstdorfu dorazí v úterý. Běžci na lyžích za posledním tréninkovým blokem před šampionátem vycestovali do rakouského Ramsau a do dějiště mistrovství světa dorazili jako první část české výpravy v pondělí.

Na světovém šampionátu v Oberstdorfu se běžců představí hned dvanáct. V ženských závodech budou reprezentovat Kateřina Razýmová, Kateřina Janatová, Petra Hynčicová, Petra Nováková a Tereza Beranová. „Byli bychom rádi, kdyby se Katce Razýmové povedlo atakovat nejlepší desítku. Určitě má formu na to, aby se o takové pozice poprala. Pokud by se k ní připojil ještě někdo s umístěním v nejlepší dvacítce, byl by to super úspěch," říká k ambicím Jan Franc, trenér ženské reprezentace. „Víme, že vzhledem k letošním výsledkům bude sledovaný také team sprint. Ale to je vždycky loterie. Přesto bychom chtěli v týmových závodech bojovat alespoň o osmé místo, které je i ve štafetě naším dlouhodobým cílem."

Do závodů mužů zasáhnou Michal Novák, Luděk Šeller, Jan Pechoušek, Ondřej Černý, Adam Fellner, Petr Knop a Jonáš Bešťák. „Budu rád, když na mistrovství světa potvrdíme výsledky, které se nám v této sezoně dařilo připisovat. Ve sprintu budu považovat za výborné, když budeme mít někoho do dvacítky, senzační úspěch bude, pokud budou dva až tři naši závodníci do třicítky," říká Vasil Husák, trenér mužské reprezentace. „V distančních závodech se budeme chtít zlepšit oproti poslednímu mistrovství světa v Seefeldu tím, že nakoukneme do třicítky. Největší ambice ovšem vkládáme do team sprintu, kde chceme postoupit do finále a nebýt tam jen do počtu. Máme kvalitu na to, abychom byli do šestého místa."

Nominace sdruženářů krom Miroslava Dvořáka, jenž ukončil kariéru, zůstává oproti poslednímu šampionátu v Seefeldu 2019 neměnná. Do Oberstdorfu odcestovala ustálená reprezentační čtveřice Tomáš Portyk, Ondřej Pažout, Jan Vytrval a Lukáš Daněk. Všichni přitom v minulosti sbírali úspěchy na juniorských šampionátech – Portyk a Pažout mají titul juniorského mistra světa, Vytrval byl bronzový a Daněk má čtvrté místo.

„Máme generaci talentovaných kluků, kteří jsou na vysoké úrovni a v juniorských kategoriích tvořili nejužší špičku. Po přechodu do seniorské reprezentace je u nich znát každým rokem posun. Extrémně důležité pro nás bude, aby například Tomáš Portyk, který už je opravdu ostříleným borcem, dokázal prodat to, co umí,“ říká sportovní ředitel sdruženářů Tomáš Slavík. „V Oberstdorfu nás čeká vrchol sezony, každý z našich reprezentantů bude chtít předvést to nejlepší. Kdybychom se pohybovali kolem patnáctého místa a atakovali TOP 10, brali bychom to jako dobrý výsledek,“ dodává.

Ve výpravě sdruženářů historicky poprvé nefigurují pouze muži. V Oberstdorfu totiž proběhne premiéra žen v severské kombinaci na seniorském mistrovství světa. A také tam bude mít Česká republika zastoupení v šestnáctileté Tereze Koldovské „Tereza věkem spadá do kategorie juniorek. Předpokládám, že to pro ni bude tedy spíše o sbírání zkušeností. Starty už sbírala na dvou juniorských šampionátech, nyní se bude muset popasovat s těmi nejlepšími na světě,“ vyhlíží Slavík.

Ve skokanských závodech se na mistrovství světa představí čtveřice českých žen a stejný počet mužů. Do programu šampionátu přibyla jedna sada medailí. Ženy budou poprvé bojovat na velkém můstku, na což se těší především nejzkušenější závodnice Karolína Indráčková. Velmi slušnou formu potvrzovalo v závodech těsně před šampionátem také mladičké trio – osmnáctiletá Štěpánka Ptáčková a šestnáctileté Klára Ulrichová s Veronikou Jenčovou.

V reprezentaci mužů naopak poprvé po čtrnácti letech na mistrovství světa chybí dlouhodobá opora Roman Koudelka, který na začátku února absolvoval plastiku vazu v koleni a aktuálně se věnuje rehabilitaci. Češi tak budou v Oberstdorfu skákat ve složení Viktor Polášek, Čestmír Kožíšek, Filip Sakala a Vojtěch Štursa.

„Ženské družstvo zatím v této sezóně má lepší výsledky a vzhledem k velmi mladému věku všech závodnic to bude pro ně především sbírání cenných zkušeností na vrcholných akcích. V mužském týmu chybí vzhledem ke zranění a operaci křížových vazů naše největší opora Roman Koudelka. Po letních změnách je to pro naše muže další krok na cestě vedoucí k budoucím úspěchům pro český skok,“ říká předseda skokanů Jakub Janda. Mistrovství světa v Oberstdorfu odstartuje ve středu kvalifikacemi běžců na lyžích a skokanek na lyžích, první závody o medaile se uskuteční o den později. Téměř dvoutýdenní maraton závodů v klasickém lyžování vyvrcholí v neděli 7. března závodem běžců na lyžích na 50 kilometrů.

Nominace na MS v Oberstdorfu:

Běh na lyžích

Jonáš Bešťák Tereza Beranová

Ondřej Černý Petra Hynčicová

Adam Fellner Kateřina Janatová

Petr Knop Petra Nováková

Michal Novák Kateřina Razýmová

Jan Pechoušek

Luděk Šeller

Severská kombinace

Lukáš Daněk Tereza Koldovská

Ondřej Pažout

Tomáš Portyk

Jan Vytrval

Skok na lyžích

Čestmír Kožíšek Karolína Indráčková

Viktor Polášek Veronika Jenčová

Filip Sakala Štěpánka Ptáčková

Vojtěch Štursa Klára Ulrichová

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Českýsvazlyžařů muž 23.02.2021 10:23:08

Českou republiku bude na nadcházejícím mistrovství světa klasických lyžařů v německém Oberstdorfu reprezentovat celkem 25 závodníků. Nejpočetnější část výpravy tvoří tradičně běžci na lyžích, kterých bude startovat dvanáct, v nominaci skokanů figuruje osm jmen a sdruženářů se představí pět. Šampionát startuje ve středu kvalifikacemi, první sady medailí se budou rozdávat o den později.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.