Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

První závody Visma Ski Classics již tento víkend v Itálii

První závody Visma Ski Classics již tento víkend v Itálii
foto: ilustrační foto

Adéla Boudíková | 02.12.2015 | přečteno: 9307×

Do italského Livigna se už sjely největší hvězdy seriálu Visma Ski Classics. Klasické běžce na lyžích z lyžařských klubů ze střední a jižní Evropy během pár dní vystřídali „soupažáři“ hlavně ze severských zemí. Připravují se zde však i sprinteři z Ruska, kteří přejíždí na světový pohár do 50 km vzdáleného Davosu. Stanislav Řezáč a Kateřina Smutná na místních tratích trénují více než 14 dní.

Sněhové podmínky na severu Evropy i v Itálii byly pro trénování poměrně srovnatelné, takže jejich volba byla jasná. Jedním z důvodů byla v jejich případě zřejmě i aklimatizace na vyšší nadmořskou výšku, protože závody se jedou v 1 800 m n. m. Dokonce je možné na tratích vidět i v hodně pokročilém stádiu těhotenství Lailu Ahrlin Kveli, vícenásobnou vítězku Vasova běhu.

V sobotu 5.12. je na programu týmový prolog, který bude dlouhý asi 15 km a pojede se na třech kolech o délce 5 km. Týmový závod mohou absolvovat pouze muži a ženy nahlášení do Ski Classics. Ženy odstartují hromadně v 10:00 a první mužský tým v 11:00. Mužské týmy startují podobně jako na Tour de France intervalovými starty. Do týmové soutěže boduje nejlepší žena z týmu a tři nejlepší muži týmu (tzn. počítá se čas třetího nejpomalejšího mu­že).

Zřejmě organizátoři vynechají nejtěžší pasáž na trati, kterou si však závodníci dostatečně užijí v neděli, kdy ji absolvují v rámci 24km závodu celkem 4×. Výjezd na nejvyšší bod trati má převýšení asi 60m a pravděpodobně bude rozhodovat o vítězi závodu.

„Bojím se, že zkrácení trati může závod ovlivnit. Trať bude velmi úzká a jakákoli kolize nebo zaváhání na startu se bude velmi těžko dohánět, protože nepůjde moc předjíždět,“ uvedl Lukáš Bauer, šéf týmu Pioneer Investments – Craft.

V mužské kategorii asi pojede většina mužů z elitní vlny soupaží, u žen bude hodně záležet na aktuálních podmínkách. Pokud bude prašan, kdy jsou vosky hodně skluzné, asi bude výhodnější závodit na namazaných lyžích. Současné podmínky však nutí lyžaře mazat klistry. Start ženské kategorie je v neděli stanoven na 9:45 a mužské na 10:15. Lyžaři, kteří nebyli zařazeni mezi elitní závodníky, pojedou odděleně v 11:30.

V barvách týmu Pioneer Investments – Craft se na startu víkendových závodů objeví švédská závodnice Lina Korsgrenová, Slovenka Alena Procházková, Petr Novák, Ondřej Horyna, Jan Šrail a Estonec Algo Kärp. „Máme dva výborné závodníky a zbytek jede sbírat zkušenosti. U Liny Korsgrenové budu velmi spokojený, když bude do pátého místa. Alena Procházková absolvuje první lauf ve Ski Classics a byla nemocná, tak uvidíme, jak jí to vyjde. U kluků by to měl celou sezonu držet Petr Novák. První lauf jede Honza Šrail a uvidíme jak se s tím popasuje,“ uvedl Bauer.

Autorka Adéla Boudíková závodí ve Visma Ski Classics za Atlas Craft Team.

Článek vznikl ve spolupráci s eshopy http://vosky.kamzasnehem.cz a http://www.sporticus.cz/.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

aboudikova žena 02.12.2015 23:01:51

Do italského Livigna se už sjely největší hvězdy seriálu Visma Skiclassics. Klasické běžce na lyžích z lyžařských klubů ze střední a jižní Evropy během pár dní vystřídali „soupažáři“ hlavně ze severských zemí. Připravují se zde však i sprinteři z Ruska, kteří přejíždí na světový pohár do 50 km vzdáleného Davosu. Stanislav Řezáč a Kateřina Smutná na místních tratích trénují více než 14 dní.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.