Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Jak to chodí u reprezentace na Dachsteinu

Jak to chodí u reprezentace na Dachsteinu
foto: archiv SLČR

Svaz lyžařů ČR | 26.10.2015 | přečteno: 7691×

V půl sedmé ráno budíček a tréninkový den může začít. Ze všeho nejdřív rozcvička, potom snídaně a vzhůru na kopec. Konkrétně na bezmála třítisícový Dachstein, kam reprezentanty vyveze lanovka. Muži ji mají kousek od hotelu, stejně jako Eva Vrabcová Nývltová a Petra Nováková, které bydlí na stejném místě. Přesto není cesta za lyžováním úplně bez problémů. „Člověk tam přijde a třeba půl hodiny čeká, protože je na lanovku nátřesk a dostane se třeba až do třetí,“ říká Jakub Antoš.

Standardní čas odjezdu na ledovec je deset minut po osmé a po chvíli na sněhu se k výpravě z hotelu Dachstein přidá také zbytek ženského týmu, který našel společně s oběma reprezentačními trenéry útočiště v apartmánu v Ramsau. „Primárně se snažíme najet základní objem, a protože tu stojíme na lyžích poprvé, tak dochází i k hlídání a úpravě techniky včetně jízdy bez holí a podobně. Protože ta nadmořská výška už je extrémně vysoká, tak je potřeba zároveň udržet určitou tepovou frekvenci,“ popisuje trenér ženského výběru Petr Steinbach.

Česká běžecká reprezentace rozhodně není jediným národním týmem, který se koncem října rozhodl pro přípravu na Dachsteinu. Ve stopě kroužili třeba Slováci nebo Rusové, vidět bylo také německé nebo francouzské kombinézy. A na okruhu najížděli objemy také čeští biatlonisté. Úkoly pro běžce byly jasné – objem a technika. Část dopoledního tréninku tak například Karolína Grohová odjela bez hůlek, občas se někdo z týmu zastavil u trenérů a společně konzultovali techniku. Na místě byl i servisman Vítek Zahula, který si s reprezentanty povídal o lyžích. „Mají tu nové lyže, které je potřeba zajet. Ideální je, když během tréninku dva až tři páry prostřídají,“ vysvětloval a sám další páry zajížděl. V běžecké stopě stráví sportovci zhruba dvě až dvě a půl hodiny, pak následuje přesun na oběd.

Po obědě to má na trénink zpravidla blíž ženské trio Klementová, Schützová a Grohová, většinou se totiž odpolední bloky odehrávají v nižší nadmořské výšce v Ramsau, kde se nachází kolečková dráha i posilovna. Jako první do ní ve čtvrtek dorazil mužský tým s Petrou Novákovou, aby absolvoval trénink síly na strojích, který probíhal ve dvojicích. V relativně malém prostoru se tak od tří hodin rozléhala čeština. „Ještě jeden dáš!“, „Chceš tam víc?“, „Dej jim tam metrák, ať se trochu potrápí!“, hecovali se sportovci. A do toho zaznívaly i hlasy trenérů: „Dáš ještě jeden!“, „Sedej si do toho víc“, „Pomoz mu, přizvedni mu to trochu.“ Po hodině dřina v posilovně skončila, trénink ale pokračoval dál, tentokrát na kolečkových lyžích. „Dneska odpoledne to byl těžký trénink síly, kterou jsme pak přenesli právě na lyže,“ popisoval průběh Jakub Antoš.

Ani po odjezdu na kolečkovou dráhu čeština v posilovně neumlkla. Zhruba po půl hodině do ní totiž dorazila část ženské reprezentace, která se nakonec rozdělila na dvě skupiny. Karolína Grohová absolvovala kruhový trénink na strojích, Sandra Schützová a Andrea Klementová se především kvůli obsazenosti posilovny přesunuly na jiné místo, kde mohly absolvovat podobnou jednotku za použití medicinbalů, švédské bedny, žebřin nebo TRX. „Co se týče zatížení, tak to bylo v obou případech podobné. Pracuje se ve vyšších laktátech, dochází k rychlému zařazení dalšího cviku, pauzy se směrem k sezoně zkracují. Závodnice už mají vytvořený základ, který rozvíjíme do dynamiky a rychlosti, pracuje se ve vyšším zatížení oběhového systému,“ vysvětluje Petr Steinbach, který si vzal na starosti dvojici Klementová-Schützová, jeho asistent Václav Korunka absolvoval trénink s Karolínou Grohovou.

Mimo hlavní tréninkové skupiny strávili odpoledne Lukáš Bauer s Evou Vrabcovou Nývltovou, kteří se vydali opět na ledovec najíždět objem. S ostatními se znovu potkali na večeři v půl sedmé, po které už sice následuje tréninkový klid, ale denní program ještě nekončí. „Je to první lyžování, hodně lidí tady rozjíždí nové lyže na novou sezonu, takže večer je to hodně o jejich přípravě na další den. Je tu i Vítek Zahula ze servisu nebo trenéři, kteří nám pomůžou. Potom následuje protahování a kompenzační cvičení. V deset toho má člověk docela plné zuby a je rád, že si může odpočinout,“ přiznává Jakub Antoš, který tentokrát společně s ostatními zvládl po večeři ještě mediální školení. A na Dušana Kožíška s Lukášem Bauerem čekala navíc inspekce antidopingové agentury. V apartmánu v Ramsau se pak trojice žen chystala do sauny, která byla na programu před prvním volným dnem…

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Českýsvazlyžařů muž 27.10.2015 11:22:45

V půl sedmé ráno budíček a tréninkový den může začít. Ze všeho nejdřív rozcvička, potom snídaně a vzhůru na kopec. Konkrétně na bezmála třítisícový Dachstein, kam reprezentanty vyveze lanovka. Muži ji mají kousek od hotelu, stejně jako Eva Vrabcová Nývltová a Petra Nováková, které bydlí na stejném místě. Přesto není cesta za lyžováním úplně bez problémů. „Člověk tam přijde a třeba půl hodiny čeká, protože je na lanovku nátřesk a dostane se třeba až do třetí,“ říká Jakub Antoš.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.