Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Na startu Tour de Ski bude v pátek šest Čechů

Na startu Tour de Ski bude v pátek šest Čechů
foto: Svaz lyžařů ČR

Svaz lyžařů ČR | 30.12.2015 | přečteno: 9246×

Deset dní, osm závodů a čtyři hostitelská města ve třech zemích. Tak bude vypadat jubilejní 10. ročník Tour de Ski, který odstartuje na Nový rok ve švýcarském Lenzerheide a skončí 10. ledna na vrcholu sjezdovky Alpe Cermis.

Na startu se objeví celkem šest Čechů, tři muži a tři ženy – Martin Jakš, Petr Knop, Dušan Kožíšek, Petra Nováková, Sandra Schützová a Karolína Grohová. Chybět naopak budou zkušení reprezentanti Lukáš Bauer a Eva Vrabcová Nývltová, které o první vrchol sezony připravily zdravotní problémy.

Nejzkušenějším mužem na startu bude Martin Jakš, který Tour de Ski absolvoval už sedmkrát. Čtyřikrát náročný etapový závod dokončil, třikrát se dokázal probojovat do elitní desítky a při své premiéře v roce 2008 skončil jedenáctý.

„I letos je mým cílem desítka v celkovém pořadí. Možná se to s těmi výsledky, co jsem v minulosti na Tour měl, zdá snadné, ale moc jednoduchý cíl to není, i s ohledem na mé výsledky v úvodu sezony. Doufám, že mám teď maličko lepší formu, jsem v naději, že by se to mohlo zlomit, i když vím, že to bude hodně obtížné,“ říká 29letý závodník liberecké Dukly.

Českou ženskou jedničkou bude Petra Nováková, které se naopak v úvodu sezony dařilo a momentálně figuruje na průběžném 12. místě v celkovém pořadí distančních závodů Světového poháru.

„Byla bych ráda, kdybych se na Tour de Ski dostala do top patnáctky nebo top desítky, to by bylo super! Ale to záleží na hodně věcech – kdo pojede, kdo kdy odstoupí, je tam hodně proměnných… Nevím, co od toho můžu očekávat, letos je akorát Tour de Ski a Ski Tour Canada, takže se na to určitě každý připravoval,“ uvědomuje si 22letá závodnice karlovarského Slovanu, kterou nepotěšila změna programu v německém Oberstdorfu, kde se kvůli nepřízni počasí pojede klasická patnáctka místo původně plánovaného skiatlonu. Právě v této disciplíně totiž Nováková zajela svůj životní výsledek, když na začátku prosince skončila šestá v Lillehammeru.

„Když dali skiatlon pryč, tak jsem byla naštvaná. Ale na druhou stranu tam zůstal hromadný start, ve kterém jsem klidnější, jedu lépe technicky a lépe si dokážu rozvrhnout síly.“ S hromadným startem se pojedou hned tři závody, další dva mají podobu stíhacího závodu, což by mohlo české reprezentantce vyhovovat.

Především na sprinty se v rámci Tour de Ski budou soustředit Dušan Kožíšek a Karolína Grohová. „Na Tour de Ski se moc těším, závod v Lenzerheide před dvěma lety patří k mým nejlepším výsledkům,“ ohlíží se za svým prvním startem v Tour Grohová, která dokázala v ročníku 2014 bodovat 28. místem v bruslařském sprintu v místě, kde letošní ročník startuje.

Dušan Kožíšek atmosféru náročného etapového závodu zažil už šestkrát a největší dílčí úspěchy si připsal právě ve sprintech – čtyřikrát se v nich dokázal probít do nejlepší desítky, v roce 2010 dokonce skončil těsně pod stupni vítězů. „Na Tour se těším, hlavně na bruslařský sprint, který je pro mě prioritou. Ale i na to, že si zazávodím v dalších etapách. Ve sprintu bych chtěl určitě postoupit do rozjížděk a pak se pokusit dostat co nejdál,“ popisuje své cíle závodník liberecké Dukly.

Premiéra na Tour de Ski čeká Petra Knopa a Sandru Schützovou. Ta si ve Švýcarsku navíc připíše vůbec první start v letošním ročníku Světového poháru, do úvodních podniků ji totiž nepustily zdravotní problémy. „Mým hlavním cílem je alespoň v jednom ze tří úvodních závodů získat první body ve Světovém poháru, nebo se k nim alespoň co nejvíce přiblížit.“

Sbírat cenné zkušenosti vyrazí na Tour de Ski benjamínek českého týmu Petr Knop, kterého čeká po startu na mistrovství světa ve Falunu další náročný test. „Zatím se na to těším, ale to asi přejde,“ směje se 21letý český talent, který si zatím nechce dávat konkrétní cíle. „Ale do každého závodu chci dát maximum a vyjet nahoru na sjezdovku s nějakým slušným výsledkem!“ dodává odhodlaně.

Na úspěchu české výpravy bude pod vedením Jana Pešiny tvrdě pracovat i servisní tým, do kterého se po ukončení spolupráce s polským mužstvem vrací zkušený Vít Fousek. „Určitě se přiřadí do klasiky, kterou v minulosti rozhodoval. Já jsem dalšího člověka na klasiku potřeboval, i proto že nejedou Slováci, kteří nám pomáhali. Takže si myslím, že je pro nás velké plus, že se nám ho podařilo na Tour zlákat,“ říká Pešina, na jehož tým čeká během deseti dnů pořádný zápřah.

„V jednu chvíli je to závod sportovců a ve druhé servisu, aby se co nejrychleji přesunul do dalšího bodu a zase co nejlépe připravil lyže na závod. Je to práce od rána do večera a ještě je to umocněné těmi přejezdy, únava se samozřejmě kupí.“ To samé platí i pro závodníky. Komu zbyde nejvíc sil až do závěrečné etapy ve Val di Fiemme?

Program Tour de Ski 2016

  1. 1. Lenzerheide, SUI Sprinty volně
  2. 1. Lenzerheide, SUI 15 km, 30 km klasicky (hromadný start)
  3. 1. Lenzerheide, SUI 5 km, 10 km volně (stíhací závod)
  4. 1. Oberstdorf, GER Sprinty klasicky
  5. 1. Oberstdorf, GER 10 km, 15 km klasicky (hromadný start)
  6. 1. Toblach, ITA 5 km, 10 km volně
  7. 1. Val di Fiemme, ITA 10 km, 15 km klasicky (hromadný start)
  8. 1. Val di Fiemme, ITA 9 km volně (stíhací závod)

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Českýsvazlyžařů muž 30.12.2015 15:59:28

Deset dní, osm závodů a čtyři hostitelská města ve třech zemích. Tak bude vypadat jubilejní 10. ročník Tour de Ski, který odstartuje na Nový rok ve švýcarském Lenzerheide a skončí 10. ledna na vrcholu sjezdovky Alpe Cermis.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.