Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Češi v Drážďanech při team sprintu dvakrát v top 10

Češi v Drážďanech při team sprintu dvakrát v top 10
foto: Svaz lyžařů ČR

Svaz lyžařů ČR | 20.12.2020 | přečteno: 3318×

Česká reprezentace v běžeckém lyžování se rozloučila se závodním rokem 2020 skvělými výsledky. Dvojice Kateřina Janatová – Tereza Beranová vybojovala na Světovém poháru v Drážďanech při team sprintu skvělé 5. místo, tandem Tomáš Kalivoda – Luděk Šeller bral 8. příčku. Závod žen ovládly Švýcarky, v kategorii mužů zvítězili Rusové.

V Dráždanech se v neděli stejně jako při sobotním sprintu závodilo na 650 metrů dlouhém okruhu, který pořadatelé postavili v centru města na břehu Labe. Každá dvojice ho v rámci jedné jízdy absolvovala dvanáctkrát, po každém okruhu se přitom závodníci vystřídali – každý tak jel šest kol. Trenéři české reprezentace nominovali do team sprintu čtyři dvojice – dvě do závodu mužů (Jan Pechoušek + Michal Novák / Tomáš Kalivoda + Luděk Šeller), dvě do závodu žen (Kateřina Janatová + Tereza Beranová / Petra Nováková + Petra Hynčicová).

Nejprve se v mrazivém předvánočním dopoledni postavily na start ženy. Oba české týmy se přitom setkaly v semifinále II. Po většinu závodu se držely v kontaktu s postupovými pozicemi na třetím až šestém místě. V závěrečných kolech se na čele oddělily favorizované Američanky a spolu s nimi ujela česká dvojice Janatová – Beranová, která si s výrazným náskokem zajistila postup do finále. Tandem Hynčicová – Nováková finišoval na pátém místě a v celkovém pořadí mu patří 13. příčka.

Ve finále se Kateřina Janatová i Tereza Beranová držely na předních pozicích, ze kterých dokázaly zasáhnout do boje o nejvyšší příčky. V závěrečném okruhu se pak Tereza Beranová rvala až do posledních metrů o čtvrté místo, to ale Češkám těsně uniklo. Od medaile je dělily pouhé dvě vteřiny.

„Od nás to byl skvělý výkon. Když se člověk podívá na jména, proti kterým jsme jely, tak soupeřky byly mnohem zkušenější a pro nás je dobré, že jsme s nimi dokázaly držet tempo. A je pro nás velice motivující, že jsme zůstaly jen pár vteřin od medaile,“ řekla Kateřina Janatová. „Předvedla jsem všechno, na co v tuto chvíli mám. Byl to můj strop, tak jsem ráda, že je jenom dvě vteřiny od medaile,“ doplnila ji Tereza Beranová.

Také v závodě mužů se potkaly obě české dvojice ve stejném semifinále. Při něm se startovní pole rozdělilo po úvodním kolech na dvě poloviny. V kontaktu s tou první se držel tandem Kalivoda – Šeller, do druhé se naopak po smolném pádu Jana Pechouška dostala druhá česká dvojice. Dvojice Kalivoda – Šeller pak doběhla na pátém místě, výsledný čas jí ale stačil na postup do finále z pozice lucky looser. Tým Pechoušek – Novák pak finišoval šestý a v konečném pořadí mu patří 14. místo.

Ve finále se pak dvojice Kalivoda – Šeller držela ve druhé polovině startovního pole a šetřila síly do závěru. Na čele si pak vytvořila malý náskok trojice favoritů. Čeští reprezentanti dojeli do cíle na osmé pozici, se ztrátou 10 vteřin na vítěze.

„S výkonem jsme spokojení nejen ve finále, ale hlavně v semifinále, které bylo velmi rychlé, protože ostatní týmy chtěly postoupit na čas. Podařilo se nám je udržet a díky tomu jsme postoupili do finále. Tam to mohlo být mírně lepší, ale dvakrát jsme ztratili trochu času na předávce,“ řekl Luděk Šeller.

„Pro mě to byl první team sprint, tak jsem neměl zkušenosti s tím, jak se na předávkách pohybovat. Ale právě i tím, že to byla moje premiéra, tak je osmé místo fantastické,“ řekl Tomáš Kalivoda.

Světový pohár, team sprint, Drážďany, 20. prosince 2020

Muži: 1. Rusko I (Bolšunov – Retivykh), 2. Francie I (Jouve – Chanavat), 3. Itálie I (De Fabiani – Pellegrino) … 8. Česko II (Kalivoda – Šeller), 14. Česko I (Pechoušek – Novák)

Ženy: 1. Švýcarsko I (Van Der Graaffová – Faehndrichová), 2. Rusko I (Stupaková – Něprjajevová), 3. Slovinsko (Urevcová – Lampičová) … 5. Česko I (Janatová – Beranová), 13. Česko II (Nováková – Hynčicová)

V sobotu Kateřina Janatová vyhrála kvalifikaci sprintu a vybojovala konečné 9. místo, Tereza Beranová byla jedenáctá! Hned osm Čechů pak postoupilo z kvalifikace. Zvítězili Ital Pellegrino a Švýcarka Faehndrichová.

Pro české reprezentanty to byl už od rána nádherný den. Pod modrou oblohou se jich celkem devět postavilo na start kvalifikace, osm z nich pak dokázalo v lyžařské aréně vybudované v centru Drážďan na břehu Labe dosáhnout na postup. Svými výsledky ohromili v kvalifikaci zejména první Kateřina Janatová, sedmá Tereza Beranová a reprezentant do 23 let Ondřej Černý, který zaskočil řadu favoritů druhým místem. Na postup nedosáhla pouze Zuzana Holíková, která obsadila 31. místo a od účasti ve čtvrtfinále ji tak dělila jediná příčka a devět setin sekundy.

Kateřina Janatová pak ve svém čtvrtfinále obsadila druhé místo, když ji porazila jen Američanka Jessie Digginsová, vítězka sprintu z Davosu. Ve stejné jízdě finišovala na šestém místě Petra Nováková, pro kterou to znamenalo konečnou 28. příčku.

V semifinále se pak Janatová rvala až do posledních metrů o postup. Nakonec obsadila pátou příčku, i čtvrtá závodnice přitom postoupila do finále jako lucky looser. V konečném pořadí patří Kateřině Janatové 9. místo. Poprvé v životě tak dosáhla na top 10.

„Jsem moc spokojená! Pro mé sebevědomí a moje pocity znamená hodně už je to, že jsem vyhrála kvalifikaci. Ještě nikdy jsem nebyla v semifinále, už vůbec jsem nebyla v top ten. Pro mě je to skvělý start do sezony a doufám, že se to bude stejně jako každý rok ještě stupňovat,“ usmívala se v cíli Kateřina Janatová.

Do semifinále se poprvé v životě probojovala také Tereza Beranová, která vyhrála svou čtvrtfinálovou jízdu. I semifinále pak měla velmi dobře rozjeté, o naději na postup ji ale připravil nešťastný kontakt se soupeřkou, která jí zlomila hůl. Proto nakonec dojela ve svém semifinále poslední a patří jí konečné 11. místo.

„Myslela jsem, že si jedu pro postup, ale po tom nešťastném kontaktu mi soupeřka zlomila lyží hůl. V tu chvíli mi bylo jasné, že je konec. Mrzí mě to hodně, myslím, že jsem mohla být ve finále. Ale ona se ta smůla jednou otočí a všechno se mi to vrátí v dobrém,“ řekla s nadějí v hlase.

Spokojená byla v cíli i Petra Hynčicová, která měla celý týden problémy s bolavými zády, přesto ale poprvé v kariéře postoupila do čtvrtfinále. V Drážďanech si připsala celkové 24. místo. „Za svůj první postup jsem hrozně šťastná. Jen škoda, že tu nebyli fanoušci, kteří nás vždycky vyburcují a sem to mají z Česka blízko. Ale i tak to bylo super!“ usmívala se v cíli Petra Hynčicová.

V závodě mužů šokoval všechny přítomné Ondřej Černý, kterého po druhém místě v kvalifikaci i místní moderátor označil za největší překvapení závodu. Ve svém čtvrtfinále pak dlouho vedl, snažil se vláček závodníků brzdit a šetřit síly, ve finiši jej ale předstihla čtveřice soupeřů. V Drážďanech si tedy připsal konečné 21. místo.

„Kvalifikace byla neskutečná, o tom jsem ani nesnil. Čtvrtfinále mě trochu mrzí, ale bohužel už jsem ve finiši neměl síly. Ale celkově jsem s výsledkem spokojený. Je to pro mě teprve čtvrtý svěťák a povedlo se mi výsledkově zlepšit,“ řekl Ondřej Černý.

Čtvrtý skončil ve své čtvrtfinálové jízdě Michal Novák, který obsadil konečnou 20. příčku. „Úplně spokojený být nemůžu, už v kvalifikaci mi to moc nevyšlo. Málem jsem v ní spadl, tak jsem měl trochu štěstí, že se mi podařilo postoupit. Nějak se ale ve skatu nemůžu srovnat a mám pocit, že i když dokážu zrychlit ve finiši, tak na trati tu rychlost nemám,“ řekl Michal Novák. Na postup do semifinále nedosáhl ani Jan Pechoušek, který finišoval ve svém čtvrtfinále jako pátý a ve výsledkové listině mu patří 23. místo.

Podobně jako Tereza Beranová měl smůlu i Luděk Šeller, kterého podrazil v zatáčce soupeř a český reprezentant tak kvůli pádu ztratil šanci na boj o postup do semifinále. Ve výsledkové listině mu patří 24. místo.

V Drážďanech se závody Světového poháru konaly už počtvrté, pořadatelé opět vybudovali v bezprostřední blízkosti centra města na břehu Labe 650 metrů dlouhý okruh, který závodníci v kvalifikaci i ve finálových jízdách absolvovali pokaždé dvakrát. Organizátoři si přitom dávají záležet na ekologickém přístupu, proto umělý sníh vyrábějí ze srážkové vody a za pomoci obnovitelných zdrojů energie.

Světový pohár, sprint, Drážďany, 19. prosince 2020

Muži: 1. Federico Pellegrino (It.), 2. Andrew Young (V.Brit), 3. Gleb Retivykh (Rus.) … 20. Michal Novák, 21. Ondřej Černý, 23. Jan Pechoušek, 24. Luděk Šeller,

Ženy: 1. Nadine Faehndrichová (Švýc.), 2. Caldwell Hamilton (USA), 3 Anamarija Lampičová (Slov.) … 9. Kateřina Janatová, 11. Tereza Beranová, 24. Petra Hynčicová, 28. Petra Nováková, 31. Zuzana Holíková

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Českýsvazlyžařů muž 20.12.2020 18:34:22

Česká reprezentace v běžeckém lyžování se rozloučila se závodním rokem 2020 skvělými výsledky. Dvojice Kateřina Janatová – Tereza Beranová vybojovala na Světovém poháru v Drážďanech při team sprintu skvělé 5. místo, tandem Tomáš Kalivoda – Luděk Šeller bral 8. příčku. Závod žen ovládly Švýcarky, v kategorii mužů zvítězili Rusové.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.