Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Tour de Ski odstartuje s devítkou Čechů. Kdo bude moci slavit na Alpe Cermis?

Tour de Ski odstartuje s devítkou Čechů. Kdo bude moci slavit na Alpe Cermis?
foto: Svaz lyžařů ČR

Svaz lyžařů ČR | 30.12.2020 | přečteno: 4169×

2 země, 3 lokality, 8 závodních dnů a 9 devět českých reprezentantů. Tour de Ski 2021 odstartuje 1. ledna a vyvrcholí tradičním stoupáním na Alpe Cermis o deset dnů později. Na startu úvodní etapy ve švýcarském Val Müstair bude také pětice českých žen a čtveřice mužů.

Rok 2021 začne pro fanoušky běžeckého lyžování velkolepě! Na Nový rok je totiž naplánován start 15. ročníku Tour de Ski. Prestižní etapový závod začne ve švýcarském Val Müstair, kde na závodníky čekají ve výšce 1 700 m n. m. tři etapy – sprint, 10/15 km klasicky s hromadným startem a nakonec stíhačka na 10/15 km volně.

Na start sprintu se ve Švýcarsku postaví devítka českých reprezentantů – Michal Novák, Petr Knop, Adam Fellner, Ondřej Černý, Kateřina Razýmová, Kateřina Janatová, Petra Nováková, Petra Hynčicová a Tereza Beranová. Sprinteři Černý s Beranovou se hned po první etapě od týmu odpojí a na celkové pořadí pak pojede zbývající sedmička českých reprezentantů.

„Tour je po fyzické stránce mimořádně náročná, závodníky stojí spoustu energie. A start v 1700 metrech pak tu zátěž hned od prvních dnů ještě zvyšuje,“ vysvětluje Vasil Husák, kouč mužské reprezentace, proč ryzí sprinteři nebudou po první etapě pokračovat.

„Tour bude zajímavá hned od první etapy, protože trať sprintu je ve Švýcarsku hodně atraktivní. A co se týče výšky, věřím, že kdo si na Tour přiveze kvalitní formu, problém mu to dělat nebude,“ říká Jan Franc, trenér reprezentace žen.

Ze Švýcarska se pak Tour přesouvá do italského Toblachu, kde se bude závodit 5. a 6. ledna. Na závodníky nejprve čeká 10/15 km volně, o den později pak stíhačka klasicky na stejných distancích. „Stíhací závod v Toblachu může být zlomový, protože se na závodnících začíná podepisovat únava, hrozí dojetí o kolo a roli hrají i další faktory,“ říká Vasil Husák.

Tour de Ski jako tradičně vyvrcholí ve Val di Fiemme. Od 8. do 10. ledna čeká na účastníky postupně 10/15 km klasicky s hromadným startem, sprint a nakonec drsná 10km etapa volně, která vyvrcholí třiapůlkilometrovým výstupem s převýšením 420 m a maximálním stoupáním 28 % po sjezdovce Olympia III v areálu Alpe Cermis.

„Neupínáme se k jednomu závodu, ale budeme se koukat především na celkové pořadí. Věřím, že Katka Razýmová může atakovat nejlepší desítku. Kdyby se Katce Janatové podařilo být do 20. místa, je to super. Všechny holky mají výkonnost na to, aby dojížděly do 30. místa, tedy na bodovaných příčkách,“ říká Jan Franc.

„Jsem přesvědčen o tom, že Michal Novák má díky své univerzálnosti velký potenciál, který by se měl odrazit v celkovém pořadí Tour. Etapové závody jsou pro něho jako stvořené. Všichni kluci jsou dál než v předchozích sezonách, takže věřím v jejich výsledkové zlepšení,“ říká Vasil Husák.

Také Tour de Ski se stejně jako předcházející závody této sezony uskuteční bez diváků, důvodem jsou protiepidemická opatření. Kromě fanoušků bude chybět také norská reprezentace, která se dle oficiálního vyjádření týmu obává nákazy onemocněním COVID-19. Už nyní je proto jasné, že Norky přeruší svou sedmiletou vládu v celkovém pořadí ženského závodu. V závodě mužů bude celkové první místo obhajovat Rus Alexandr Bolšunov.

Do startovní listiny se vracejí velmi silné týmy Švédska a Finska, které vynechaly závody v Davosu a Drážďanech. „Švédsko je mimořádně silné, budou tu Finky, Američanky, Rusky… Těch kvalitních závodnic je tolik, že kromě Therese Johaugové nebude startovní pole nijak zásadně ochuzené,“ říká k ženskému závodu Jan Franc.

Do místa závodu zamířila česká reprezentace ve středu 30. prosince, servisní tým odcestoval s novým servisním kamionem už o den dřív. Silvestra tak budou čeští reprezentanti slavit už ve Švýcarsku. „Už 31. prosince máme první trénink na tratích, večer tak žádná oslava nebude. Půjdeme spát, abychom šetřili síly,“ říká se smíchem Vasil Husák.

Na Tour de Ski míří česká reprezentace s novou zbraní. Od prosince má totiž k dispozici vlastní servisní nákladní vůz, o který usilovala poslední dva roky. „Jedná se o velký milník v zabezpečení našeho týmu, který usnadní práci zejména servismanům. Teď mají zázemí srovnatelné s velkými týmy,“ říká Lukáš Sacher, ředitel Úseku běžeckých disciplín Svazu lyžařů ČR.

Servisní vůz zakoupil Svaz lyžařů ČR od švýcarské reprezentace, se kterou o tom začal poprvé jednat před dvěma lety. Několik posledních měsíců pak komplikovala získání auta složitá situace způsobená nejen epidemií koronaviru, ale také postavení Švýcarska mimo Evropskou unii. Proto měl český tým náklaďák poprvé k dispozici až v Drážďanech.

Jaké jsou parametry vozu? „Auto bylo uvedeno do provozu v roce 2012. Na délku měří necelých 11 metrů, široké je 2,5 m a vysoké 4 m. O speciální vnitřní vestavbu se postarali už Švýcaři, kteří vytvořili šest pracovních míst, vybavili auto odsáváním vzduchu i boxem na lyže, do kterého se vejde 290 párů. Abychom auto mohli využívat, potřebujeme ho v místě závodu připojit na elektřinu, proto s sebou vozíme 70 metrů různých kabelů,“ říká Martin Blaschke, šéf českého servisního týmu.

Servisní kamion měla reprezentace poprvé k dispozici při závodech Světového poháru v Drážďanech, odkud si čeští lyžaři přivezli skvělé výsledky. První skutečně ostrou zkouškou ale projde až při blížících se závodech Tour de Ski, které nejsou náročné pouze pro závodníky, ale i pro členy servisního týmu – od 1. do 10. ledna budou připravovat lyže na 16 závodů, čekají je pouze dva volné dny a zvládnout budou muset i přesuny mezi závodními lokalitami.

„Pro naši práci má servisní náklaďák tři zásadní přínosy – šetří nám čas, energii a také zdraví,“ říká Martin Blaschke. „Teď už nemusíme všechno přenášet v bednách z dodávek do buněk, kde jsme mazali lyže, všechno stále vybalovat a zabalovat, vybíhat z tepla do zimy. Ono se to nezdá, ale nese to s sebou zdravotní důsledky, které se projevují v průběhu let. Další výhodou je, že náklaďák je vybaven kvalitním odsáváním, které jsme doplnili ještě čističkou vzduchu, takže teď pracujeme v daleko čistším prostředí. A důležitý je i komfort – přesně víme, co kde máme, kam je potřeba sáhnout.“

Nedá se tedy předpokládat, že by nové zázemí vystřelilo české reprezentanty vzhůru napříč výsledkovými listinami, přiblíží je ovšem podmínkám světové špičky. „Když budu připravovat lyže ve stejné chvíli v buňce nebo v kamionu, namažu je stejně. Ale důležitý je ten komfort, ušetřené síly a čas, které můžeme využít třeba pro testování lyží, s čímž jsme doteď časově trochu bojovali. Když na to teď budeme mít prostor, mohou být lyže o setinky nebo desetinky lepší,“ dodává Martin Blaschke. „Samozřejmě se teď budeme chtít ukázat v co nejlepším světle. Všichni chceme dokázat, že jsme si ten kamion zasloužili, což je samozřejmě také o sportovcích, protože bez nich by kamion nebyl. Je to týmová práce.“

Součástí kvalifikace pro práci v servisním týmu je tak nově i řidičský průkaz skupiny C. Ten si v letních měsících zařídili hned čtyři členové týmu. „Musím říct, že se s tím jezdí dobře. Čekal jsem, že to bude náročnější, ale auto je uživatelsky příjemné. Akorát na dálnici asi bude trochu nuda, protože s ním můžeme jet maximálně 90 km/h, což bude při cestách do Skandinávie dlouhé. A také musíme dávat pozor na silný vítr, protože lyže i vosky jsou lehké a nástavba vlastně nic neváží,“ dodává šéf českého servisního týmu.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Českýsvazlyžařů muž 30.12.2020 19:26:17

2 země, 3 lokality, 8 závodních dnů a 9 devět českých reprezentantů. Tour de Ski 2021 odstartuje 1. ledna a vyvrcholí tradičním stoupáním na Alpe Cermis o deset dnů později. Na startu úvodní etapy ve švýcarském Val Müstair bude také pětice českých žen a čtveřice mužů.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.