Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Tři čeští závodníci si na úvod Tour de Ski připisují první body

Tři čeští závodníci si na úvod Tour de Ski připisují první body
foto: Svaz lyžařů ČR

Svaz lyžařů ČR | 29.12.2018 | přečteno: 6861×

První podnik Tour de Ski v italském Toblachu přinesl hned tři umístění mladých českých závodníků v TOP 30. Ve sprintu volně zabodoval jako jediný z mužů Jan Pechoušek na 25. místě. Z žen se povedlo branami kvalifikace projít Tereza Beranové, která obsadila celkovou 26. pozici, a Kateřině Janatové, jež skončila na 29. místě.

Pro Beranovou a Pechouška to byl teprve druhý start ve Světovém poháru v kariéře. Oba si premiéru odbyli na minulém podniku 15. prosince v Davosu. Body hned ve druhém startu v prestižním seriálu jsou pro oba mladé závodníky velkým úspěchem. „Je to neuvěřitelné, vůbec jsem nečekal, že bych mohl ve Světovém poháru postoupit. Navíc na tak prestižním závodě, kterým je Tour de Ski,“ řekl po závodě Pechoušek.

Jednadvacetiletý závodník dokázal jako jediný z Čechů postoupit z kvalifikace a v rozjížďkách poté obsadil celkové 25. místo. „Kvalifikaci jsem rozjel s rozvahou a naštěstí mi vydržely síly až do konce. V rozjížďkách se mi však nepodařilo protlačit v posledním kopci více dopředu a v závěru už jsem pak neměl tolik sil,“ popisoval průběh závodu.

„Jsem z toho ale opravdu nadšený. Největší zásluhu má na tom hlavně můj trenér Jan Baďura. Musím poděkovat také trenérovi mužské reprezentace Vasilu Husákovi, který ve mně věřil a dal mi tuhle příležitost,“ byl vděčný za pomoc obou trenérů. „Hodně nás podržel servis, který nám připravil výborné lyže, bez kterých by to rozhodně nešlo,“ ocenil perfektně připravené lyže Pechoušek. Adam Fellner obsadil 70. pozici a Petr Knop 83. místo.

Svůj nejlepší výsledek v kariéře si v prvním závodu Tour de Ski vyjela i Tereza Beranová na 26. pozici. „Před startem mě dost bolelo břicho, byla jsem hodně slabá. V průběhu závodu se to ale naštěstí srovnalo,“ popisovala krušné začátky před závodem Beranová. „V kvalifikaci mi nepřišlo, že bych jela nějak rychle, proto mě ani nenapadlo, že bych mohla postoupit,“ přiznala. V rozjížďkách pak spoléhala na svou výhodu, kterou jsou rychlé starty. „Snažila jsem se toho využít a dala do startu vše, co jen šlo. Poté jsem se už spíše vyvážela zuby nehty. Závod se mi moc líbil, s výsledkem jsem velmi spokojená,“ dodala nadšeně Beranová.

Kateřina Janatová startovala ve Světovém poháru poprvé v roce 2016 v Novém Městě na Moravě, na své první body ale stále čekala. Dosud bylo jejím nejlepším výsledkem 44. místo z Davosu z loňského prosince. Dnes však brány kvalifikace prolomila a obsadila konečné 29. místo. „Podmínky byly celkem rychlé, a to mi vyhovovalo. Velkým plusem byly skvěle připravené lyže, někdy mi skoro přišlo, že jedou za mě,“ pochvalovala si práci servisu Janatová. „Na začátku jsem se necítila úplně v pohodě, ale někdy to tak bývá, že čím hůře mi je, tím lépe pak jedu,“ přiznala.

Také u Janatové se tak jedná o dosud nejlepší výsledek v její kariéře. „Tohle je můj životní výsledek, jsem nadšená,“ neskrývala emoce po závodě. „V rozjížďkách jsem ale musela jenom bojovat. Bylo to těžké, ten svět je prostě stále daleko,“ přiznala Janatová.

S výkony svých svěřenkyň byl spokojený i trenér ženské reprezentace Jan Franc. „Z výsledků holek jsem nadšený, dneska mě opravdu překvapily, dva postupy z kvalifikace jsem vůbec nečekal,“ neskrýval překvapení, ale i radost ze skvělých výsledků Franc. „Musím opět vyzdvihnout servisní tým, protože lyže byly perfektní,“ pochválil servis. „Jako pozitivní beru, že letos do TOP 30 zajeli již čtyři čeští závodníci, Michal Novák v Davosu a teď tihle tři, přitom jsou všichni stále v kategorii do 23 let. Je to prostě super,“ zhodnotil výsledky posledních dvou týdnů Franc. Sandra Schützová skončila na 42. příčce a Kateřina Razýmová na 50. místě.

Do nedělního závodu na 10 kilometrů volně nastoupí Kateřina Razýmová, Kateřina Janatová a Sandra Schützová. Z mužů se na start patnáctikilometrové trati postaví Petr Knop a Adam Fellner.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Českýsvazlyžařů muž 29.12.2018 19:18:55

První podnik Tour de Ski v italském Toblachu přinesl hned tři umístění mladých českých závodníků v TOP 30. Ve sprintu volně zabodoval jako jediný z mužů Jan Pechoušek na 25. místě. Z žen se povedlo branami kvalifikace projít Tereza Beranové, která obsadila celkovou 26. pozici, a Kateřině Janatové, jež skončila na 29. místě.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.