Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Senzace! Michal Novák vybojoval na Světovém poháru v Ruce 5. místo

Senzace! Michal Novák vybojoval na Světovém poháru v Ruce 5. místo
foto: Svaz lyžařů ČR

Svaz lyžařů ČR | 28.11.2021 | přečteno: 2681×

Český reprezentant Michal Novák si připsal životní výsledek! Na Světovém poháru ve finské Ruce vybojoval ve stíhacím závodě na 15 km volně fantastické 5. místo. První čtyři místa obsadili Rusové, nejrychlejší z nich byl Alexandr Bolšunov.

Závod poznamenal silný mráz, který ve finském Kuusamu panuje. Kvůli němu nejenže pořadatelé odložili start dopoledního závodu žen, ale zároveň do stíhačky neodstartoval vítěz sobotního závodu na 15 km klasicky Iivo Niskaken, ani členové norské reprezentace. V době posledního měření bylo na trati –19 °C, tedy stupeň nad hranicí pro zrušení či odložení závodu.

Se ztrátou 1:13 měl jako šestnáctý odstartovat Michal Novák, sedm závodníků před ním se ale rozhodlo k závodu nenastoupit. Český reprezentant tak prvním mezičasem projížděl jako člen devítičlenné skupiny na 9. pozici. Někteří jeho soupeři začali brzy odpadat, a tak bylo jasné, že Novák bude bojovat minimálně o elitní desítku! Dokonce pak dojel vedoucí pětici ruských reprezentantů a před mezičasem na 10. km se dostal do úplného čela závodu. Pomáhaly mu i skvěle připravené lyže, se kterými soupeřům ujížděl ve sjezdech. S pěticí Rusů udržel Novák tempo až na stadion, cílovou branou projel jako pátý se ztrátou 9,2 vteřiny!

„Docela mě překvapilo, jak jednoduše jsme se s Artemem Maltsevem, který měl čtrnáctku, propracovali dopředu. Ani pak se nejelo vysoké tempo, čemuž jsem se trochu divil, protože pocitově jsem jel nižším úsilím. Pomohly mi k tomu i neskutečné lyže, které byly skvěle připravené. Nastupovat se začalo až v posledním okruhu, kdy mi Rusové trochu poodjeli, pak ale začali taktizovat a znovu jsem se k nim dotáhl. Před nájezdem na stadion mi došly síly a do toho posledního kopce jsem se sotva vydrápal. Na medaili to sice nevyšlo, ale i tak jsem nesmírně spokojený. Ten výsledek je úžasný!“ líčil Novák.

Jan Pechoušek nastupoval na start s číslem 54 a ztrátou +2:33. Po trati se v úvodní třetině závodu pohyboval s Finem Stahlbergem, už polovinou závodu ale projížděl sám na 46. příčce. Ve druhé polovině páté desítky pořadí se český závodník pohyboval až do cíle, kterým projel na 48. pozici.

„S výsledkem jsem docela spokojený. Trochu mě mrzí, že mi ujela skupina přede mnou, ve které bylo pět lidí. Mohl jsem být do 45. místa, ale takhle jsem musel počkat na skupinku za sebou. Tak jsem rád, že se mi v ní povedl finiš a ještě jsem jednoho soupeře předjel. Byla to teprve moje druhá distance,“ řekl Pechoušek.

Číslo 73 patřilo na startu Petru Knopovi, který odstartoval s mankem 3:18. V úvodu se mu dařilo spolupracovat s Japoncem Tanakou a společně se posouvali dopředu. Na mezičasu 7,5 km mu patřilo 58. místo. Závěrečnou část závodu absolvoval Knop osamoceně, přesto dokázal předjíždět své soupeře. Nakonec si dojel pro 53. místo.

Světový pohár bude pokračovat už příští víkend v norském Lillehammeru.

Světový pohár, stíhací závod na 15 km volně, Ruka (Finsko), 28. listopadu 2021

Muži: 1. Alexandr Bolšunov (Rus.) 35:23, 2. Sergej Usťugov (Rus.) +0,5, 3. Artem Maltsev (Rus.) +0,7… 5. Michal Novák +9,2, 48. Jan Pechoušek +3:40, 53. Petr Knop +4:30

Kompletní výsledky najdete zde: https://www.fis-ski.com/…details.html?…

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Českýsvazlyžařů muž 28.11.2021 14:20:28

Český reprezentant Michal Novák si připsal životní výsledek! Na Světovém poháru ve finské Ruce vybojoval ve stíhacím závodě na 15 km volně fantastické 5. místo. První čtyři místa obsadili Rusové, nejrychlejší z nich byl Alexandr Bolšunov.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.