Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TEST: Salming Recoil Trail. Co nenabízí design, dohání funkčnost

TEST: Salming Recoil Trail. Co nenabízí design, dohání funkčnost
foto: Salming

Mirek Píštěk | 28.02.2023 | přečteno: 3775×

Krosovka má hlavně fungovat, na vzhledu zas až tak nezáleží. Toto rčení platí dvojnásob o Salming Recoil Trail, novince loňské kolekce švédské značky. Tento model vás nudným a nenápaditým designem nejspíš vůbec nezaujme, ve skutečnosti je ale skvělou volbou hlavně na dlouhé traily. Od nás získává vysokých 95 %!

Když jsem odběhal několik dlouhých závodů v Salming Trail 5, byl jsem vážně spokojený. Říkal jsem si, jestli narazím na podobně dobrou a univerzální botu, která sedne jako ulitá. Trail 5 měl sice nějaké mouchy, největší slabina byla asi odlepující se guma na špičce boty, ale za ten komfort při běhu to stálo za to. Šestou generaci jsem přeskočil a počkal, s čím se švédští inženýři předvedou. Voila, máme tady Salming Recoil Trail, který hrdě hlásí, že je „novou generací léty prověřeného konceptu“. Tak nějak jsem byl skeptický. Přeci jen obal prodává, jenže tady ten obal za moc nestojí, ale nesuď knihu podle obalu, tedy botu podle designu. Ten je navíc výsostně subjektivní disciplínou.

Mám přímé srovnání s Trail 5, takže vycházím z téhle zkušenosti. Nový model Recoil Trail je na první omak podstatně tvrdší. Je to nejspíš dané konstrukčním řešením podrážky. Salming uvádí, že používá technologii, která rozděluje podrážku na dvě části – od paty k bříšku chodidla a ten zbytek. A právě proto, že 62 % plochy podrážky tvoří ta první část, ve které je navíc tlumící pěna Recoil (výrobce u ní udává lepší parametry tlumení a návratnosti energie než u klasické EVA pěny), je bota stabilnější a skvěle tlumí.

Stejně jako předešlé modely, má i tenhle Vibram. Což je tak trochu dvojsečný meč. Když běžíte v terénu, je to paráda, tlumení je solidní a nemáte tak rychle domlácená chodidla. Pokud je ale trasa nakombinovaná s asfaltem, je to už jiné kafe. Návratnost není tak dobrá a celkově je pohyb v botě po asfaltu tužší. Takže chvíli to přežijete, ale běžet déle po silnici rozhodně nechcete. Na druhou stranu musím uznat, že podrážka (i s Vibramem) je navržena tak, že bota drží jako přikovaná, a to jak na suchu i mokru, tak na sněhu a na lehké sněhové krustě.

I když se design tohoto modelu zase tak moc nepovedl, je zde mnohem kvalitněji vyřešené lepení různých švů. Špičky modelu Trail 5 měly častý problém s odlepováním gumových prvků svršku a následnou náchylností k prodření v daném místě. Nový model sice vypadá stejně, ale technicky je to celkově bytelnější a guma masivnější.

Pro koho je Salming Recoil Trail určený? Určitě pro běžce na středně dlouhých až dlouhých tratích, protože je to určitě závodní bota. Pro ty, jimž nevadí lehce vyšší tlumení podpořené Vibramem. A pro ty, kteří ocení pohodlí a komfort této boty. Pokud přecházíte z modelů Trail 5 nebo 6, nečekejte takovou hravost. Bota je o něco tužší a robustnější. Na druhou stranu je na méně přilnavém povrchu větším držákem než Trail 5, a věříme, že o něco víc vydrží.

Hodnocení: 95 %

Doporučená cena: 3699 Kč

Sklon: 4 mm

Hmotnost: 282 g (UK 8)

Klady a zápory:

(+) perfektní grip, lepší než u předešlých modelů

(+) lépe tlumící materiál Recoil

(+) kvalitní bota na delší běhy přes 50 km

(-) poněkud usedlý design

(-) příliš dlouhé tkaničky

(-) bota je celkové robustnější, až tuhá

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

MirekCek muž 28.02.2023 14:46:50

Krosovka má hlavně fungovat, na vzhledu zas až tak nezáleží. Toto rčení platí dvojnásob o Salming Recoil Trail, novince loňské kolekce švédské značky. Tento model vás nudným a nenápaditým designem nejspíš vůbec nezaujme, ve skutečnosti je ale skvělou volbou hlavně na dlouhé traily. Od nás získává skvělých 95 %!
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.