Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Jak najít ty správné lyže

Jak najít ty správné lyže
foto: Atomic

komerční prezentace | 21.03.2024 | přečteno: 536×

V džungli pojmů a složitých výrazů se při nákupu běžeckých lyží snadno ztratíte. Zde je náš průvodce, jak si vybrat ty správné běžecké lyže.

běhu na lyžích se rozlišují dva odlišné základní styly: tradiční klasická technika a technika bruslení, která existuje od 80. let 20. století. Při nákupu běžeckých lyží je nejdůležitější účel a typ běžeckého lyžování, kterému se chcete věnovat. Někteří lyžaři jezdí trávit čas s rodinou a přáteli, jiní jezdí trénovat a zdokonalovat se. Každý model lyží má jiné vlastnosti a je přizpůsoben tomu, jak a kde budete lyže používat.

Klasické běžecké lyžování

Při klasickém běhu na lyžích se pohybujete v paralelních stopách speciálně upravených pro tento účel. Tyto stopy pomáhají udržovat rovnováhu a slouží k optimálnímu vedení lyží. Tato technika zahrnuje kombinaci střídavého kroku (podobně jako při chůzi s trekingovými holemi) a odpichování soupaž. Výhodou této techniky je poměrně rychlá jízda, protože napodobuje přirozený pohyb při chůzi. Pokud ovšem chcete zvládnout dynamický styl lyžování, podobný tomu, který vidíte v televizi u vrcholových sportovců, budete muset tréninku věnovat značné množství času. Klasický styl běžeckého lyžování nicméně nabízí široké spektrum zážitků, od pohodových lyžařských túr až po velmi dynamickou jízdu střídavým stylem.

Při klasickém stylu běžeckého lyžování jsou potřeba delší lyže než při bruslení.

Kromě toho je pro získání trakce na sněhu při rozjezdu zapotřebí odrazová zóna pod vázáním.

Existují tři typy povrchu odrazových zón:

  • šupiny
  • voskovací skluznice
  • stoupací pásy

V dnešní době jsou nejrozšířenější lyže se stoupacími pásy, protože manipulace s nimi a péče o ně je velmi jednoduchá a při lyžování zaručují vysokou funkčnost. U značky Atomic mají lyže se stoupacími pásy název Skintec. Řada Atomic Skintec nabízí vhodný model pro každou výkonnostní úroveň a každou věkovou skupinu.

Bruslení na běžkách

Technika bruslení je často považována za atletičtější a dynamičtější volbu. Chcete-li dosáhnout špičkové úrovně, musíte oběma technikám věnovat stejné množství času. Zejména pro začátečníky však může být bruslení na běžkách o něco náročnější než klasický styl běžeckého lyžování. Na rozdíl od klasiky se při bruslení nejezdí v paralelních stopách, ale je zapotřebí připravený rovný sněhový povrch. Lyže musíte vést samostatně, což vyžaduje trochu více rovnováhy a stability nohou. Bruslení na běžkách je podobné bruslení na ledě, protože hnací silou je boční odraz. Seznámení s technikou bruslení je v každém případě nezbytné pro to, abyste hned na začátku mohli dělat pokroky.

Běžky na bruslení jsou obvykle o 10 až 15 cm kratší než lyže na klasiku. Kromě toho mají běžky na bruslení pouze jednu skluznou plochu, protože se odrážíte bočními hranami, takže odpadá potřeba zóny pro stoupání. Pro začátečníky se zpočátku doporučují o něco kratší lyže, aby bylo možné dosáhnout rychlého pokroku.

Obecně platí, že délka lyží pro obě varianty techniky závisí na úrovni výkonnosti a hmotnosti lyžaře.

S JAKÝM TYPEM BĚŽECKÉHO LYŽOVÁNÍ MÁM TEDY POČÍTAT?

Začátečníkům se obecně doporučuje začínat klasickým stylem, nejlépe v kurzu pod vedením lyžařského instruktora. V takovém kurzu se naučíte správné prvky techniky, které jsou důležité pro dosažení efektivního a rychlého pokroku. Cílem je dojet na běžkách co nejdál s co nejmenší námahou. Jakmile se budete cítit jistě a stabilně při klasickém stylu a získáte pro lyže ten správný cit, bude přechod na techniku bruslení mnohem snazší.

Pokud je člověk sportovně zdatný a má už nějaké zkušenosti s lyžováním, inline bruslením nebo bruslením na ledě, může také zvážit možnost začít přímo s technikou bruslení na běžkách.

Běžecké lyže se rozlišují podle rozměrů, tvrdosti vzpruhu a materiálu, z něhož jsou vyrobeny, což jsou vlastnosti, díky kterým běžky vyhovují různým typům lyžařů a různým způsobům běžeckého lyžování.

  • Rozměry: Širší běžecké lyže budou stabilnější, ale také o něco těžší.
  • Míra vzpruhu: Lyže nesmí mít příliš tuhý vzpruh, protože pak nebudete moci lyži přitlačit dolů na sníh, což znamená, že při pohybu těla ze strany na stranu budete mít potíže s ovládáním lyže. Pokud je lyže naopak příliš poddajná, budou lyže přiléhat na sníh i v okamžiku, kdy je váha vašeho těla rozložena na obě lyže, a to jízdu zpomaluje.
  • Skluznice (zespodu): Lepší skluznice snáze přijímá vosk, a tím umožňuje lepší a delší skluz.
  • Jádro (vnitřek lyže): Různorodost materiálů použitých v jádru způsobuje odlišnosti v hmotnosti, rychlosti, ovladatelnosti, stabilitě a odezvě jednotlivých lyží.

BĚŽKY NA KLASIKU

BĚŽKY NA BRUSLENÍ

BOTY NA BĚŽKY

BĚŽECKÉ HOLE

PŘÍSLUŠENSTVÍ , BATOHY A OBALY

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

komerce 21.03.2024 18:28:33

V džungli pojmů a složitých výrazů se při nákupu běžeckých lyží snadno ztratíte. Zde je náš průvodce, jak si vybrat ty správné běžecké lyže.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.