Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Jiz50 míří k rekordní účasti, odhalila nové trofeje a mezigenerační výzvu

Jiz50 míří k rekordní účasti, odhalila nové trofeje a mezigenerační výzvu
foto: ČEZ Jizerská 50

ČEZ Ski Tour | 20.12.2023 | přečteno: 648×

Historická budova České mincovny u Havelského tržiště ožila pět dní před Vánoci oficiální tiskovou konferencí k 57. ročníku ČEZ Jizerské 50. Kromě pořadatelů z řad marketingového partnera akce, agentury Raul, se dostavila celá řada zajímavých sportovců, jako například Kateřina Neumannová, Stanislav Řezáč nebo bývalá olympionička Zuzana Kocumová. A bylo co sledovat, například příběh zbrusu nové trofeje pro nejlepší.

“Klíčovou informací je bezpochyby, že máme bez pár desítek 8 000 přihlášených závodníků, což je o 550 více oproti loňskému rekordnímu ročníku touto dobou. Na 50kilometrový závod zbývá zhruba posledních 150 startovních míst. Doporučujeme tedy každému, kdo zvažuje účast, aby se co nejdříve přihlásil. Letos prodlužujeme termín výhodných registrací až do 2. ledna 2024, abychom dali všem možnost přihlásit se ještě po Novém roce a splnit si tak například své novoroční předsevzetí,” řekl za pořádající agenturu Raul David Douša.

V rámci tiskové konference došlo hned k několikanásobnému odtajnění. Tím prvním je složení kapel na ČEZ Energy festech. V pátek večer 9. února vystoupí v Jablonci nad Nisou brněnská kapela Poletíme, o den později před libereckou radnicí zahraje od 18 hodin písničkář Pokáč a poté přijde zlatý hřeb večera, oblíbená zpěvačka Ewa Farna (od 19 hodin). Generální partner závodu má také dobrou zprávu pro všechny, kteří chtějí být na Padesátku řádně připraveni: v Jizerských horách přibyly přehledné oranžové sloupky, které vyznačují “ČEZ okruh”; celou trasu hlavního závodu.

Světlo světa také spatřily zbrusu nové skleněné umělecké trofeje od výtvarníka Matyáše Chocholy, které vznikly ve spolupráci se sklárnami Preciosa Ornela v Desné (viz druhá tisková zpráva). “Mým cílem bylo vytvořit trofej, která pro mě, jako pro běžkaře, bude zosobňovat radost ze sportu a ze sněhu. Doufám, že trofej vítězům právě takovou radost dodá,” těší se ze společného díla autor trofeje Matyáš Chochola.

Jizerská 50 ale není pouze o prvotřídních výkonech a sportovní elitě, ale především o zmíněné radosti z pohybu. Tato radost je dvojnásobná, pokud se stává mezigenerační záležitostí a závodníci ji mohou sdílet se svojí rodinou a blízkými. To potvrdili další významní hosté, kteří se 57. ročníku zúčastní. “Jizerská 50 má v naší rodině své pevné místo, běhá vnučka, syn, ale i snacha. Dvakrát běžela dokonce má manželka,” řekl kardiochirurg a pravidelný účastník závodu profesor Jan Pirk.

Ve stejném duchu mluvil i herec Jakub Kohák, který vyrazí opět na 50 km, zatímco jeho syn plánuje zdolat poloviční distanci. Naopak legendární závodník Stanislav Řezáč nastoupí do hlavního závodu i se svým šestnáctiletým synem Alešem, a čeká nás tak napínavý mezigenerační souboj. O třešničku na dortu se postaral cyklista Roman Kreuziger, který si zajede minimálně jeden ze závodů volnou technikou a jeho dcery se přidají na dětských tratích.

Rodinná bude Jizerská 50 i pro olympijskou medailistku Kateřinu Neumannovou, která vyzve do stopy svou dceru, atletku Lucii. “Běžecká sezóna ji asi nedovolí jet celou padesátku, ale některý ze závodů 57. ročníku si spolu dáme určitě,” hlásí dopředu šumavská rodačka.

Mezigeneračně pojme bedřichovský závod také bývalá elitní česká běžkyně na lyžích Zuzana Kocumová. “Letos se na start postaví můj čtyřletý syn Tomáš. Zatím to logicky bude na dětských závodech, ale i tak to pro nás všechny bude velká rodinná premiéra další generace, když dříve jezdil i můj tatínek a další členové rodiny,” dodala Kocumová.

57. ČEZ Jizerská 50 se uskuteční v termínu 8. – 11. února 2024 a během čtyř závodních dní nabídne hned 8 závodů různých distancí i stylů. Chybět nebude ani bohatý doprovodný program, jehož hlavní součástí je zmíněný ČEZ Energy fest v Jablonci nad Nisou a v Liberci. Poslední startovní čísla a další informace jsou k dispozici na www.jiz50.cz.

Sport, umění, tradice – motto 57. ČEZ Jizerské 50. Uměleckým skvostem letošního ročníku jsou skleněné trofeje pro vítěze a skleněné účastnické medaile. Za oběma počiny stojí významný český umělec Matyáš Chochola, který trofej zhotovil pomocí sádrového odlitku přímo z lyžařské stopy před startem loňského závodu na 50 km. Medaile vznikly v podobném duchu, ale je na nich obtisknuta rozježděná stopa tisíci závodníků. Celý projekt vznikl pod hlavičkou iniciativy Sport in Art a o výrobu samotných trofejí a medailí se postarali mistři ze skláren Preciosa Ornela.

Nápad o vzniku trofejí přišel spontánně týden před závodem ČEZ Jizerské 50 v roce 2022. Vše bylo narychlo, na hory jsem si přivezl pytel sádry, protože jsem dostal nápad odlít běžkařskou stopu a texturu sněhu přímo před startem závodu na stadionu, a obtisknout tak jeho živou energii. Samozřejmě, že se nikomu z organizátorů ani závodníků nelíbily zbytky sádry ve stopě, takže jsem sotva zatuhlé sádrové odlitky odnášel přímo před startujícími běžkaři a od sádry zadělal celou chatu.

Výsledek ale stál za to, následně jsem odlité stopy naskenoval do 3D a počítačově upravil pro výrobu sklářských forem. Výroba trofejí a medailí se mezitím přesunula blíž k závodu, do sklárny Preciosa Ornela v Desné, kde s tímto projektem souhlasili a dali mu tak zelenou.

Vzniklá trofej s obtiskem reliéfu běžkařské stopy zároveň funguje jako samostatně stojící objekt-totem s originálním autorským rukopisem. Její pravé místo je ale v ruce šťastně vyčerpaného vítěze, při vyhlašování výsledků závodu. Je v ní zachycená inspirace sněhem i radost ze sportu.

Otisk pro reliéf medaile vznikl v noci po skončení závodu z odlitku rozbrázděných textur připomínajících bitevní pole. Každý závodník tak dostane to, co sám svým bojem do sněhu otiskl. Medaile je pokovená, což zvýrazňuje magický zážitek večerních světel vrhajících do sněhu dlouhé a barevné stíny.

Pomocí prastaré techniky litinových předloh, ručně odlévaných na huti Preciosy Ornely do pískových forem, se nám podařilo do skla přenést věrnou zrnitost a texturu sněhového odlitku. Výsledný výrobek tak vznikl z rukou místních sklářů tradiční cestou, a tím je ještě umocněn celý příběh a magický proces zrodu této sněhové krásy.

Cílovou koncepcí nové trofeje a medaile bylo obohatit prestiž závodu a jeho mezinárodní kontext o kvalitní umělecké dílo, a tak zároveň propojit s řemeslnou tradicí výroby skla v regionu. Chceme vzdát hold tomu, co je pro závod nejdůležitější a s čím se ztotožní každý běžkař, a tím je perfektní stopa.

Zajímá vás, jak taková trofej ve sklárnách Preciosy Ornely vzniká od A do Z? Tak si nenechejte ujít vznikající Dokument o vzniku trofeje a medaile Matyáše Chocholy, který bude mít premiéru v rámci 57. ČEZ Jizerské 50.

Registrujte se do jednoho z 8 závodů ČEZ Jizerské 50 na www.jiz50.cz a pověste si na krk tuhle skleněnou krásu také!

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

skitour žena 20.12.2023 20:24:17

Historická budova České mincovny u Havelského tržiště ožila pět dní před Vánoci oficiální tiskovou konferencí k 57. ročníku ČEZ Jizerské 50. Kromě pořadatelů z řad marketingového partnera akce, agentury Raul, se dostavila celá řada zajímavých sportovců, jako například Kateřina Neumannová, Stanislav Řezáč nebo bývalá olympionička Zuzana Kocumová. A bylo co sledovat, například příběh zbrusu nové trofeje pro nejlepší
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.