Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Nemoc vyřadila Bauera z Jizerské, čeká se český duel Novák-Řezáč

Nemoc vyřadila Bauera z Jizerské, čeká se český duel Novák-Řezáč
foto: SkiTour

Markéta Kalinová | 07.01.2015 | přečteno: 10869×

Nepříjemná zpráva přišla tři dny před konáním letošní Jizerské 50 – jeden z velkých favoritů, Lukáš Bauer, onemocněl a na start se nepostaví. Přestože se všeobecně očekává vítězství Nora Anderse Auklanda, všichni se těšili na souboj dvou skvělých laufařů Lukáš Bauer vs Standa Řezáč. Do hry o český „laufařský titul“ tak vstupuje třetí vzadu, Petr Novák. AKTUALIZOVÁNO O ODSTOUPENÍ LUKÁŠE BAUERA

Na startu se měli potkat mimo jiné nejlepší český laufař posledních let a několikanásobný vítěz Jizerské 50, Stanislav Řezáč (Silvini Madhus Team), s úspěšným českým reprezentantem, stříbrným medailistou z MS v Liberci a olympiády v Turíně, Lukášem Bauerem (Team Pioneer Investments). V roce 2013 Bauer na Jizerce dokonce Standu Řezáče porazil a skončil druhý za norským suverénem Andersem Auklandem.

„Reprezentační doktor Martin Koldovský mi ještě dával šanci, že bych mohl závodit. Čekalo se do středy, malinká šance existovala, ale můj stav není stoprocentní. Po domluvě s lékařem jsem se rozhodl, že Jizerskou padesátku nepojedu,“ citoval Bauera servis České tiskové kanceláře. „Mistrovství světa ve Falunu je hlavním cílem sezony a nechci dělat nic, co by mohlo šampionát ohrozit.“

Naopak Petr Novák (Novak Team), nejlepší z Čechů v úvodním závodu Swix Ski Classics v italském Livignu, se na závod vysloveně těší: „Těším se na tu rokeřinu! Bude to lochneska a počasí? To bude podle předpovědi šílený.“

K největším zahraničním favoritům zajisté patří norští bratři Jörgen a Anders Auklandové (Team Santader). Šanci uspět mají i výborní sprinteři Johan Kjölstad a Christian Dahl z týmu United Bakeries, a to zejména za předpokladu, že peloton přijede do cílového prostoru pohromadě.

V elitní startovní listině pak najdeme ještě další Čechy, kteří by mohli příjemně překvapit. Jsou to například závodníci z nově vzniklého Bauerova týmu Pioneer Investments, Pavel Vozka a Jakub Rádl. K dalším patří Dušan Kožíšek, Jiří Pliska, Viktor Novotný, Pavel Ondrášek, Martin Mikuš a Jakub Škoda.

Z ženské kategorie mezi hlavní favoritky patří Seraina Boner z týmu Coop, Čecho-Rakušanka Kateřina Smutná ze Silvini Madshus týmu a Japonka Ishida Masako, která bude poprvé startovat za tým United Bakeries. Z českých žen by pořadím mohla zamíchat stále se zlepšující Adéla Boudíková z týmu Pioneer Investments, velezkušená Zuzana Kocumová či Martina Chrástková.

Loňský ročník populární Jizerské byl kvůli nedostatku sněhu zrušen, a proto si závodníci museli počkat na jeden z profilově nejnáročnějších závodů série Swix Ski Classics o rok déle. Letos jsou podmínky zatím ideální, ale v pátek by měla podle předpovědi přijít obleva a v sobotu vydatný déšť. I přes tyto hrozby je na Jizerkách dostatek sněhu a závod by neměl být ohrožen. V neděli během závodu by měl padat sníh, takže pro servismany to bude opět velký oříšek. Je možné, že na základě těchto skutečností se více závodníků rozhodne jet na lyžích bez stoupacího vosku.

Přímý přenos České televize začíná v neděli 11. ledna v 8:20 na programu ČT Sport. Pořadatelé zveřejnili výčet známých osobností z řad jiných sportů, kteří se objeví na startu. „Mám rád takové výzvy a sport, potřebuji to. Pro mě je to hec. Průšvih je v tom, že s rodinou netrávím žádný čas, takže když už někam jedu, snažím se brát celou rodinu. Akce, jako je Jizerská 50, se pro to výborně hodí,“ říká boxerský šampion Lukáš Konečný.

Největší zastoupení budou mít na ČEZ Jizerské 50 rozhodně vodáci. „Pořád jsem závod na 50 km oddalovala a až nyní, když jsem se přidala do Atomic Salomon SkiGo teamu, jsem se rozhodla do toho jít,“ říká skifařka Mirka Knapková. V Atomic Salomon SkiGo teamu budou společně s ní i její kolegové od vody Martin Fuksa, Jaroslav Radoň a Filip Dvořák. „Pro mě je to něco úplně nového. Nemůžu tedy mluvit o umístění, protože vůbec nemám představu. Uvidíme až v závodě. Myslím si, že se budu moct porovnávat s Martinem Fuksou a Filipem Dvořákem. Přece jen je to ale padesát kilometrů, my jsme naštěstí zvyklí takto trénovat. Musím říct, že se na to těším,“ vypráví nadšeně Jaroslav Radoň.

Pozn.red.: Článek byl sestaven ve spolupráci s Adélou Boudíkovou, za což jí moc děkujeme a přejeme mnoho sil do nedělního závodu.

WIKIPEDIA O JIZERSKÉ 50

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

mkalinova žena 07.01.2015 22:11:18

Do startu letošní Jizerské 50 zbývá již jen pár dní. Loňský ročník byl kvůli nedostatku sněhu zrušen, a proto si závodníci museli počkat na jeden z profilově nejnáročnějších závodů série Swix Ski Classics o rok déle. Letos jsou podmínky zatím ideální, ale v pátek by měla podle předpovědi přijít obleva a v sobotu vydatný déšť. I přes tyto hrozby je na Jizerkách dostatek sněhu a závod by neměl být ohrožen.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.