Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Výživa » vliv vegetariánské stravy - průzkum

vliv vegetariánské stravy - průzkum

Nalezené položky: 10 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

mickeyla žena 29.01.2011 11:46:59

Dobrý den, jsem studentka zdravotnické fakulty a vypracovávám práci na téma vegetariánská výživa. Chtěla bych Vás poprosit o vyplnění krátkého dotazníku a popřípadě jeho rozšíření mezi Vaše přátele.. Moc děkuji za Váš čas. http://vegetarianska-vyziva.vyplnto.cz/

avatar

Praha - New York

10 km: 0:36:30
půlmaraton: 1:28:55

Komsomolec muž 30.01.2011 09:39:25

>> mickeyla, 29. 01. 2011 11:46:59

Nebylo by škoda nechat tohle vlákno zapadnout? Už vzhledem k velkému počtu vegetariánských a veganských sportovců: od sportovního génia Emericha Ratha po Paava Nurmiho? Jaké jsou vaše postoje k vege-stravě a životnímu stylu? K zamyšlení se hodí např. dosti expresivní dokument s názvem The Eternal Treblinka, na youtube je k mání.

Motto: "Zadarmo jste dostali, zadarmo dejte." Skutečnosti, které máme rádi a milujeme, se nedají měřit časem, natož stopkami.
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 30.01.2011 11:25:31

podla otazok zistujem, ze ten dotaznik nie je pre mna ;)

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Sloviensko

rudo muž 30.01.2011 23:26:03

tiez som mrkol na dotaznik a siel prec, ako suvisi stranicka prislusnost so zdravim. Samotny pojem vegetarianstvo z hladiska zdravia nema zmysel iba z hladiska zvieracieho svetonazoru. Pojem vegetarianstvo od anglickeho vegetable = zelenina. by mal zdravotn znamenat zivenie sa zeleninou a nemal by znamenat ze sa neje maso. vegetarianstvo moze byt z hladiska zdravia velmi velmi skodlive, kazdy zrejme pozna kolacovych zakuslovych vegetarianov zijucich na muke a margarine a cukre v podobe roznych pekarensko-cukrarenskych zazrakov a tzv sportujuci vegetariani casto sklznu do rezimu : makarony+gatorade. Ak by prieskum alebo vyzkum mal dat nejaku odpoved ten dotaznik by bolo treba kompletne zmenit

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Celkem 3392 km
Minulý měsíc 0 km

jmaselnik muž 31.01.2011 08:03:04

rudo, myslím, že ten dostazník má vlastní cíl a není potřeba tady povídat zadavatelce, jestli má právo se ptát neptat na věci, které ji zajímají. Od toho se dělají průzkumy, aby se třeba (konkrétně) zjistilo, jestli např. vegeteriáni neinklinují k nějakému názoru a objevit tak pro někoho zajímavé souvislosti. Bazírovat na významu a čistotě pojmu vegetariánství je už vůbec zbytečné. On ani původ slova není tak jasný. Existuje i názor, že jeho původ není z Tebou uváděné angličtiny ale z latiny, konkrétně slovat vegetus, jehož význam je jiný.

avatar

Celkem 8501 km
Minulý měsíc 0 km

r4d3k muž 31.01.2011 16:46:14

>> rudo, 30. 01. 2011 23:26:03

Tato tvrzení o tom, že vegetariáni sklouznou k těstovinám s kečupem a pod. a tedy strava není vyvážená mi přijde dost zavádějící a dost často to slýchám. Takové ty články, jako, že když bezmasou stravu, tak tato musí být vyvážená. Proč bych měl při vypuštění masa něco měnit? Nepolemizuju o tom, že ovozel je prospěšnější než mouky, ale dle mého skromného názoru je mouka méně škodlivá než mouka s masem.

Motto: Nikdy se neděje vůbec nic. Nejsou vlastně žádné obyčejné chvíle. Dan Millman
avatar

Sloviensko

rudo muž 31.01.2011 22:05:21

>> jmaselnik, 31. 01. 2011 08:03:04

>> r4d3k, 31. 01. 2011 16:46:14

potulem sa v roznych systemoch a hnutiach ohladne stravy uz niekolko dekad a stale je to to iste. Existuje rozdelenie na 2 zakladne skupiny:

  • skupina co spekuluje nad stravou z etickych dovodov, napriklad ochrana zvierat
  • skupina co spekuluje nad stravou z hladiska vlastneho zdravia (a sem patri aj dovod sportovej vykonnosti)

casto vsak ludia maju tie skupiny pomiesane a nevedia kam naozaj patria, poznam velke mnozst o ludi z roznych stravovacich smerov, ktori tvrdia ze su v tom koli zdraviu, vlastnemu zdraviu, avsak velmi usilovne bojuju na poli propagandy etickej… a v skutocnosti spekuluju nad stravou koli etickym otazkam, len si to nechcu priznat, pretoze dovod zdravia je menej kontroverzny.

je mnozstvo ludi ktori zdanlivo koli zdraviu ale v skutocnosti koli etike sa onalepkuju nazvom : vegetarian, v zmysle nejem zvierata a v pokrocilejsej faze sa onalepkuju nazvom vegan v zmysle nejem ani nic co akokolvek pochadza zo zvierat (mlieko, med,vajcia…)

pokial by tvrdili ze ich k tomu vedie etika, nebol by o com

ale ked tvrdia ze to robia koli vlastnemu zdraviu, tak vzdy na forach dojde ku konfrontacii, co je zdrave a co nie je zdrave.

Ich argument je casto – vsetko je zdrave co nie je od zvierata tito ludia su ochotni koli ideologii uplne znicit svoje zdravie, precasne zostarnut a aj predcasne zomriet.

Nakoniec mam s tym vlastnu skusenost ked si pomylil dovod zdravia s dovodom etiky a bol som hrdy vegetarian ale mal absolutne nezdravu stravu a vydrzal som to dlhe roky ignorujuc vsetky priznaky a este stale teraz musim riesit nasledky.

Nazor ze muka je zdrava lebo muka je bez masa je podla mna zdoraznujem podla mna velmi mylny a ludstvo zacalo ist rapidne dolu vodou ked sa naucilo slachtit obilniny, mliet zrno a piect chleba. prave dnes nejaky expert na detsku vyzivu obvinil vyrobky pre deti, tie prve kasicky o odstaveni kojenia, ktore su zalozene na bielej ryzi a na inych cerials a povedal na rovinu ze ked tak male deti naucime jest takmer cisty cukor (biela ryza a biela muka nie je nic ine len komplexne molekuly cukru), tak ze to je dovod detskej obezity, neskor dospelackej obezity a s tym suvisiach vsetkych chorob.

naspat k dotazniku: podla nadpisu islo o suvislost vegetarianstvo -zdravie, podla dotaznika ide ale o vselico ine. Nemam nic proti tomu ak nejaky vyslumnik hlada suvislost medzi svetonazorom, ideologiami a stravou – lenze to je velmi dobre zname. ak sa ale tvrdi ze sa hlada suvislost medzi zdravym a stravou, tak svetonazor, nabozenstvo etika atd su len zavadzajuce.

Poznam velmi dobre mnohych vegetarianov, veganov a dalsie skupiny, ktory to robia re svoje zdravie a ti by takto postaveny dotaznik uplne ignorovali, takze dotaznik by vyplnila iba vzorka populacie ktora v tom nie je naozaj iba pre zdravie a neskuma otazky zdravia do detailov a casto v tejto vzorke staci argument – nejem maso tak je to zdrave.

Dotaznik tak automatciky vyselektoval kto bude a kto nie vyplnovat, takze vysledok prieskumu je dobre ovplyvneny a dopredu dany. Vegetarian si bude mysliet ze je zdravy alebo zdravsi, tak to tam napise, bez ohladu na realitu

Dotaznik ktory by sa neytal na politicku prislusnost a ine otazky svetonazoru a etiky ale by mal jasne otazky :

jedavas muku, jedavas margarin, jedavas cukor, jedavas konzervy a ine processed foods atd, by mohol dat ake take korelacie medzi zdravym a medzi stravovacimi zvykmi.

Osobne si myslim ze porcia varenej kuraciny s brokolicou a surovym zeleninovym salatom je ovela zdravsia ako makarony s kecupom.

Je tiez dobre vediet kto vlastni kecupove fabriky

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

mickeyla žena 31.01.2011 23:56:46

Dobry vecer, mym puvodnim zamerem bylo zkoumat rozdil v krevnim obrazu u darcu krve, ale bohuzel kvuli malemu zastoupeni vegetarianskych darcu jsem jej nemohla provest. Mate pravdu v tom ze ze zvolenych otazek budu velmi tezko hodnotit vliv na zdravi. Nekteri se mi sice rozepsali, jak se jejich zdravi zlepsilo či zhorsilo vlivem urciteho stravovani , ale zapracuji na zmene zvolenych otazek. Vim ze otazka veku a vyznani je bezpredmetna. Tento problem budu resit i prostrednictvim rozhovoru. Sama jsem temer 4 roky nejedla maso a masne vyrobky, syry… Ovsem jako dospivajici divce se mi velmi zhorsil zdravotni stav. Diky nalehani rodiny jsem opet maso zacala jist v rozumne mire. Nesnazim se o ocerneni vegetarianstvi. Spis bych chtela prostrednictvim letaku poukazat na dulezitost nekterych latek , ktere se telu musi dodavat. Ze sve zkusenosti jsem jako dospivajici divka prestala jist maso z etickych duvodu a o muj zdravotni stav se nestarala a nezabyvala se nahrazkou potrebnych latek. Dekuji za Vase vyjadreni.

avatar

Sloviensko

rudo muž 01.02.2011 01:05:12

>> mickeyla, 31. 01. 2011 23:56:46

vdaka za uprimnu odpoved, prave koli mnohym podobnym pripadom neustale upozornujem na rozne problematiky v spojeni so stravou, aj ked riskujem vyhrotene debaty.

vegetarianstvo moze byt zdrave, velmi zdrave a dokonca najzdravsie

ale moze byt aj zdraviu skodlive a moze byt dokonca najskodlivejsie.

zaklad zdravia z hladiska stravy je v prijme mineralov – mnzostvo ale aj v roznorodosti.

zakladna zlozka potravy by mala byt zelenina morske riasy a hriby a rozne ine rastline doplny (casti rastlin ako kora korene listy plody)

bohuzial typicka strava je chudobna na mineraly a ich pridavanie vo forme rozdrveneho kamena do vyrobkov a napojov (tzv sportove napoje)je nestastnym riesenim kedze mnohe z nich v kamennej forme sa nevtsrebu a nestravia a niektore sa usadzuju v tepnach a klboch a sposobuju degeneraciu a pritom mnohe stopove mineraly budu chybat uplne. Vyrobky z muky su kompletene demineralizovane a stravenie mukovcov vyzaduje vyplavenie a pouzitie telesnych mineralov.

Cloevek na mineralovo chodubnej strave pri jedeni masa dostava tieto mineraly druhotne cez zviera, kedze zviera inteligentnejsie ako clovek zerie mineralovo bohatu stravu, obhryza kriky a stromy a zerie rozne zelene rastliny od travy az po rozne bylinky ktore clovek tak draho kupuje ako liecive caje susene.

ak clovek neje mineralovo bohatu a roznorodu stravu, tak potom je zdravotne lepsie spolahnut sa na to ze zvierata tie mineraly maju a jest mineraly rastlinne v recyklovanej forme cez zvieracie maso a vnutornosti. Samozrejme umelo chovane zvierate na hormonoch antibiotikach syntetickej strave a casto takmer mukovcovych vyrobkoch tie mineraly v sebe nemaju a tak jedenie masa straca zmysel aj z tohoto hladiska

darovanie krvi – kedysi so daraovaval krv pravidelne aj ako masozravec aj ako vegetarian.

su vegetariani ktori podla lekarov nemaju dobry krvny obraz su aj masozravci co nemaju dobry krvny obraz.

Otazka co je normalny krvny obraz je problematicka, kedze je to statisticky udaj z chorlavej nezdravej a masozravej populacie a vela fyzilogickch parametrov naozaj zdravych ludi na naozaj stravej strave odporuje lekarsky odporucanym hodnotam

Ja som pred rokmi prave z etickych dovodov prestal darovat krv

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

vrony žena 28.03.2011 13:06:25

>> mickeyla, 31. 01. 2011 23:56:46

Zajimava diskuze, mam totiz presne opacne zkusenosti: od cca 8mi let veku laktoovovegetarian (tj cca 20let), jakykoli pokus o navrat k masu neuspesny nebot zaludek cervene i bile maso odmita travit. K tomu nesnasenlivost na laktozu, takze syr snim, mleko a jogurty ne. Vajicka mi nechutnaji. Behem tech let jsem se zbavila alergii, nemela jedinou chripku, zhruba 5 let byla pravidelny darce krve a nyni 4 roky beham. Je nutne myslet na to, ze vegetarian se nezivi pouze mussli tycinkami a salaty (jak si mysli vetsinova populace), dat si pozor na slozeni stravy, obsah bilkovin apod. Vzhledem k tomu, ze se tak u nas varilo od meho detstvi, tak jsem si podobnou otazku nemusela prilis pokladat, ale pro ty, kteri prejdou na vegetarianstvi pozdeji, to nemusi byt tak jednoduche.

Motto: Everything is possible if you really want it.
Nalezené položky: 10 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.