kvalita organizacie == vlnovy start
Postrizin
SlavoK
30.11.2010 16:11:49
>> kanovsky, 30. 11. 2010 15:42:14
Nerikam ze to nejde, ale ze PIM ma jine priority nez resit nektere pozadavky bezcu. Mozna kdybych mel organizovat tak velky zavod, taky bych to se zadostmi od nejakych skupinek hobiku moc neresil… Jinak Bechovice nestartuji po vlnach tak jak je to mysleno tady. Oni proste delaji zvlast zavod pro zeny, zvlast pro muze nad 40 let a zvlast do 40let. Ale vzdy startuji najednou vsichni bez ohledu na vykonnost a bez jakekoliv snahy o rizene razeni podle vykonnosti. Kam se protlacis, odtud startujes. Co se tyce behu na RT s tim, ze odstartujes schvalne az pozdeji, tak se tim vyloucis ze zavodeni s rovnocennymi souperi, cim samotna ucast na zavode hodne trati. A kdybys videl ten dav na 1/2PIMu klusajici v tempech asi 5:30 – 6:30 – ja je videl po asi 3km a totalne vyplnili celou ulici, tam proste nebylo kudy predbihat.
Postrizin
SlavoK
30.11.2010 16:21:29
>> EvženGe, 30. 11. 2010 15:59:09
To mas Evzene uplnou pravdu, po startu PIMu nemaji organizatori vubec zadny cas na vlny, museji prestavet cil. A jinak tak trochu se da chapat ty lidi co se prodiradi dopredu kuli poradi. Ja mam v praci povesene diplomy z PIMu, v roce 2009 jsem skoncil 260ty. A nekteri kolegove se nad tim pousmali jako az tak spatne… No kazdy se na to divame jinak, ale nekdy na tom poradi preci jenom zalezi.
Brno
Petr Kaňovský
30.11.2010 16:25:23
>> SlavoK, 30. 11. 2010 16:11:49
I startování po kategoriích by propustnost tratě zvýšilo. Na PIM byl zábavný problém i v tunelu, protože „vhodnější“ místo pro předávku 1.úseku štafety neznám – ostatně zejména štafety bych startoval jindy než samotný maraton. V Bratislavě bych pak startoval jindy pulmaraton i maraton, s tím by snad neměl být problém.
xPablos
30.11.2010 17:40:57
>> SlavoK, 30. 11. 2010 16:21:29
Oni by se pousmali stejne, i kdybys tam mel 160ty nebo 120ty. Kdyz nejaky nas sportovec skonci na olympiade 15ty, tak si vetsina lidi mysli „jak to strasne pokazil“.
I me kdyz reknes „260ty na PIM“, tak vim, ze v tom poctu lidi je to HODNE slusny vysledek. Ale prvni bych se te stejne zeptal „za kolik“.
rudo
30.11.2010 21:19:58
PIM ma jediny ciel a zaroven jediny problem :
ako dostat co najviac ucastnikov a teda co najviac platiacich sa prihlasit.
Pokial neposkytne podmienky na skutoicny neruseny beh, dostvela bezcov jednodocho na taky pretek nepojde.
Nejedna sa len o zopar diskutujucich na behej, je vela bezcov ktory nechodia na bezecke fora a vyberaju si preteky podla toho ako im bude umoznene zabehnut si co najlepsi vykon.
Je to tak vsade vo svete a nemyslim ze CZE je vtom vynimkou.
Neriesenim situacie a ignorovanim bezeckych poziadaviek, organizator automaticky straca vela zakaznikov a su to najme bezci vykonnostnej urovne. Elita pride a startuje z prvej rady a potom pridu ti ktorym ide o pocit tlacenice v dave, snad spomienka na 1.maj ? Jednak tym ze nepridu bezci slusnej vykonnostnej urovne a tiez tym, ze vacsina bezcovstrati vtlacenici vela minut a energie, cela priemerna vykonnostna uroven takeho maratonu alebo preteku vseobecne klesa. V konecnom dosledku organizator straca kvantitu aj kvalitu
pripomina mi to situaciu toho nenazraneho draka co bol taky hladny ze sa zacal zrat sam seba od chvosta.
Pokial ma maraton tak stavanu trat ze po starte sa bezi nejaka mala slucka a zakratko sa znovu prebieha priestorom startu, tak to je principialny problem v organizacii.
Takto nikdy nedosiahne ciel byt velkym svetovym maratonom co sa tyka poctu ucastnikov.
Luboš Brabec
30.11.2010 21:53:39
>> rudo, 30. 11. 2010 21:19:58
Počet účastníků PIM roste každým rokem, tedy s kvantitou problém nemá. Jestli s kvalitou a počtem výkonnostních běžců, to je věc názoru.
Pokud má PIM zůstat závodem, který začíná a končí v jedinečném historickém centru Prahy, jistě se nebude nikdy moci v počtu účastníků měřit nejen s Berlínem a New Yorkem, ale ani Frankfurtem, Paříží nebo Hamburkem. Start by samozřejmě mohl být někde za Nuselákem, mohlo by se běžet dlouho po magistrále a do úzkých uliček v centru se dostat až v okamžiku, kdy se startovní pole roztrhá, ale takový koncept by byl sotva realizovatelný a pokud ano, jen těžko by přivábil více běžců.
PIM rozhodně není bezchybný a běžci mohou mít výhrady k zmatkům při registraci nebo publikování výsledků, nemusí se jim líbit startovné a podobně. Ale myslím, že jen minimum účastníků bude závod opouštět s pocitem, že je o lepší čas připravila tlačenice a nepropustnost trati. Pokud se takové problémy přesto někdy objeví, dají se prostě vyřešit koridory a kontrolou vstupu do nich.
rudo
30.11.2010 22:04:01
>> Luboš Brabec, 30. 11. 2010 21:53:39 ano ucastnici pribudaju, kazdy si to chce 1–2 x vyskusat a az sa stane maratoncom a zacne rozmyslat nad zlepsovanim vykonnosti zacne hladat maratony s podmienkami. A najde si take kde to organizatori vedia a chcu riesit alebo take kde je pocetstartujucich tak maly ze organizator pozna kazdeho po mene a kazdy ma volnu cestu na beh. PIM dosiahne v pocte ucastnikov rovnovahu – prilev novych zvedavcov == odchod nespokojnych. Podal mna maraton je atleticka disciplina, prehliadku stareho mesta si spravim v klude, s fotoaparatom, budem ochutnavat miestne speciality atd.
Olomouc
321919
30.11.2010 22:52:01
>> xPablos, 30. 11. 2010 16:01:53
Ano, mnoho běžců přijde na start proto, že má možnost běžet úplně stejný závod s elitními běžci. Ne před nimi, nebo za nimi. Vlastně úplně jiný závod. Start ve vlnách tím nezavrhuji, ale v tom případě se mi jeví mnohem vhodnější, aby nejdříve startovala elitní skupina a teprve potom výkonnostně slabší a rekreační běžci. Určitě by špička měla docela dost problémů proplétat se davem pomalejších běžců, kteří odstartovali o určitou časovou prodlevu před nimi.
Problém oficiálního a reálného času nevidím v neochotě českých rozhodčích, ale v atletických pravidlech IAAF, kterými se řídí. Pravidlo 165 hovoří o měření času jednoznačně. Určitě by zde byla vhodná výjimka pro městské běhy s masovou účastí. I tak je však reálný čas ovlivněn tím, že po startu početné skupiny běžců, i srovnatelné výkonnosti, vždy bude trvat určitý čas než se pole trochu natáhne a bude možné opravdu běžet bez nutnosti kličkování mezi ostatními běžci.
Myslím si ale, že většina běžců, kteří se akcí PIM účastní si je vědoma toho, že to není ta nejvhodnější příležitost na zaběhnutí kvalitního času. A to právě z důvodu nemožnosti běžet již od startu přesně podle svých představ a plánů. K tomu jsou mnohem vhodnější menší, regionální závody, kde je počet startujících mnohem nižší.
Luboš Brabec
30.11.2010 23:03:53
>> rudo, 30. 11. 2010 22:04:01
Také při závodech nelpím na tom, že musím běžet okolo všech pamětihodností. Na jejich prohlídku mám dost času jindy. Když mi půjde jen o čas, nebudu se ušklíbat nad tím, že se běží 42 km po dálnici. Ale troufám si tvrdit, že takový závod by většinu dosavadních účastníků odradil a příliš nových nepřilákal. Kdyby se v Praze neběželo po Karlově městě a nebyly vidět Hradčany, cizinci by se cítili ošizeni. A oni jsou po organizátory nejdůležitějšími účastníky.
A ještě k těm údajně znevýhodněným výkonnostním běžcům: nevím, jak je definovat. Ale kdybychom nastavili laťku 3:00, tak letos ji na PIM překonalo 230 běžců a když k nim připočteme ty, kteří vzdali nebo se jim to těsně nepovedlo, dostaneme se někam k číslu 300 (z 5000 účastníků). Těm jistě lze koridory a kontrolou vstupu vytvořit takové podmínky, aby nemuseli kličkovat a zdržovat se v tlačenici. Ani v historickém centru.
rudo
30.11.2010 23:19:40
>> Luboš Brabec, 30. 11. 2010 23:03:53 ano podmienky pre 300 bezcov je mozne vytvorit, otazka je, ale je tu ochota a snaha to riesit ?
Pozri sa vsak dalej, napriklad je maratonec na urovni 3:40 ktorysa rozhodne celu zimu tvrdo trenovat a sepcificky pripravit na to aby prelomil 3:30 a snad dosiahol 3:20.
Chce si na to vybrat maraton v prvej polivici roka.
Je PIM na to vhodny ? Co ho caka ? Velke sklamanie ? Alebo bude mat tu moralku natalacitsa dopredu kam sa budu tlacitaj ti pomalsi od neho a budu vsetci blokovat tych ktori sa snazia o 3:15, 3:10 ? Budu blokovat aj zeny ktore su na urovni 3:00–3;30 ?
Kazdy jeden bezec si moze vytvorit osobny dovod preco prave on sa musi natalcit dopredu, ci je to uz sutaz druzstiev, stavka o cas s kamaratmi alebo komentare doma od zeny ci rodicov – ked to nezabehnes pod takycas alebo do takeho umiestnenia, naco tam vlastne ides a minas peniaze a cely vikend alebo dokonca naco vobec behas ?
Pokial je myslienka rovnocennosti vzavode taka silna, tak podla vzoru kratsich behov ako Bechovice, da sa minimalne spravit to, ze vsetky zeny teda zavodia medzi sebou a spolu, ze muzi zavodia medzi sebou a spolu do 40 rokov, ze muzi 40–50 maju svoj zavod a pokial pocet nie je velky 50+ mozu vystartovat spolu.
Podla pravidiel IAAF je meranie casu v poriadku kazdy start kategorie maju svoj vystrel z pistole a cas sa teda meria vsetkcym v tom zavode rovnako od vystrelu.
ONO je jedno ako a podla coho sa pole rozdeli ci je to vykonnost alebo vek a sex, ide o to aby sa rozdelilo.
Vo svete sa to deli bezne podla vykonnosti Praha teda moze mat specialitu
delenie podla veku, politickej prislusnosti alebo typu topanok, moze byt zvlast
zavod v botach adidas, zavod nike a zavod v batovkach ![]()
Luboš Brabec
30.11.2010 23:52:17
>> rudo, 30. 11. 2010 23:19:40
Psal jsem to již výše na základě zkušeností z Berlína. Do přihlášky uvedeš OR, podle toho jsi přidělen do koridoru a na startovním čísle máš barevnou značku. U vstupu do koridoru stojí chlapík a kontroluje barvu. Nic složitého, skvěle to funguje.
Samozřejmě pokud máš osobák 4:15 a přes zimu jsi tvrdě trénoval na 3:30 (a nebo běžíš vůbec poprvé), budeš bohužel přiřazen do horšího koridoru. Ale asi to nelze rozdělovat podle ambic… Další problém s koridory je, když si běžci píší do přihlášek časy staré dvacet let, ale ani tohle podle mě není masový jev. Někde (mám dojem, že v Rotterdamu) dělají koridory podle časů maximálně dva roky starých.
No, a pokud by měl běžec obavu, že koridory vytvořené na základě OR by ho hodně znevýhodňovaly, musí se halt přihlásit na nějaký komornější maraton. Já bych taky neletěl o osobák bojovat do New Yorku.
rudo
01.12.2010 03:43:43
>> Luboš Brabec, 30. 11. 2010 23:52:17
chapem co hovoris, ale stejne, zaradenie do spravbeho koridoru este neznamena ze po prejdeni startvno ciarou budes moctzacat volne bezat svojim tempom bez nutnosti skakt do strany a kluckovat a ze v pohode sa dostanes k obcerstveniu
ked spominas Berlin, podla popisu od kamarataz 42195, to vyzeralo tak ze po prepochodovabi startvou ciarou este dlhe minuty sa bezat nedalo a potom len poklus v zastupe a praktciky sa mohol rozbehnut svojim tempom az po 20km. A to je pritom bezec v pohode na urovni 3:45 takze stal v prislusnom koridore.
Nehovoriac o tom ze tekto koridorove ale nie vlnove riesenie znamena ze musis stat v koridore 3–40 minut pred startom bez moznosti pohybu rozcvicenia nemas kde curat a ked prsi tak tam moknes a mrznes, s tak stuhnutymi nohami sa nakoniec ani od startu neda bezat takze ten nuteny pochod a poklus nakoniec vyzeraju logicky.
Lenze takyto maratonci si kazdy maraton odbehnu len raz a viac sa tam nevratia,
nemozem si pomoct ale mi to skor pripomina masove dialkove pochody, akosi v modernej dobe diplom za 50km po kopcoch nic neznamena ale diplom za 42km po uliciach je zivotny ciel.
Praha
EvženGe
01.12.2010 08:45:36
Rudo, ty prostě máš jiný názor na běh než řada jiných. A tak asi na
PIM nepřijedeš. Ale dorazí jiní a těm se to bude líbit třeba i kvůli
tomu, že až se potáhnou do cíle v čase 5:30, tak kolem sebe budou mít
jiné běžce se stejnou rychlostí. Na malém maratonu už budou ostatní doma
. Zde by byly dobré
připomínky lidí, kteří PIM běželi a poběží. Jinak je diskuze
zajímavá, ale pro organizátory zatím asi nic nového nevypadlo.
Luboš Brabec
01.12.2010 09:12:35
>> rudo, 01. 12. 2010 03:43:43
V Berlíně jsem na rozdíl od tebe běžel. Do koridoru se dalo vlézt
klidně minutu před startem a pořádně rozcvičený. Byl jsem zařazen do
koridoru s časy 3:00–3:30 a nebyl žádný problém. Ani s tím močením,
jelikož se startuje na silnici, okolo které je velký městský park ![]()
Po startu nebyla žádná tlačenice, žádná chůze. Běží se po
širokém bulváru a odsýpá to právě proto, že spolu startují běžci
s přibližně stejnou výkonností. Ano, první 1–2 km jsem musel běžet
trošku pomaleji (okolo 4:45), ale aspoň jsem to nepřepálil ![]()
Zdenek Krchak
01.12.2010 09:17:47
Dovolím si přidat zkušenost z maratonu v Edinburghu 2010. Startovalo cca 15000 běžců od elity až po naprosté hobíky. Startovní pole bylo rozděleno do koridorů dle časů, vstup do koridoru hlídali dle barvy čísla pořadatelé. Koridory byly dokonce rozděleny do dvou ulic, druhá ulice resp. závodníci v ní, startovali o 15min později než závodnící s lepšími časy (hranice byla myslím 3:45 hod). Mezi koridory byly mezery, které se ani těsně před startem nezaplnily. Běželo se na REÁLNÉ časy. Elita (muži i ženy) byla na začátku prvního koridoru a „prala“ se mezi sebou o celkové vítězství. Ostatní běželi na svůj nejlepší reálný výkon a bylo jim celkem jedno jestli jsou na konci n-tého koridoru nebo na začátku n+1 koridoru. Závod měl velmi dobrou sportovní úroveň a organizačně byl zvládnut na 1*.
rudo
01.12.2010 11:34:49
Berlin som bezal este ked patril pod DDR, tohto roku mozem vychadzat len z toho co som cital. Ako vidno z mnohych prikladov vo svete sa to v pohode zvlada aj pri ovela vacsich poctoch.
Chcem ale upozrnit na 1 vec.
Cela diskusia nemala byt specificky o PIM alebo Prahe,
ma to byt o vsetkcyh masovych behoch maratonoch aj kratkych
ako najhorsi priklad som uviedol Devin-Bratislava co je len 11.5km
Uvediem iny priklad z opacneho konca, Beh Devinskou Kobylou je to lesny beh po uzkych cestickach s velikou ucastou, neviem ako teraz ale kedysi sa startovalo po 2 bezcoch myslim ze kazdych 15 alebo 30 sekund,
kazdy vedel dopredu kedy startuje a tak prisiel na svoj start, nik tam nemusel postavat dlhe hodiny, bolo takmer ako casovka jednotlivcov v cyklistike a kazdy bol spokojny nik nepotreboval masovy start ani dobiehanie v skupinnach ani to nikoho nenapadlo
Praha
EvženGe
01.12.2010 12:34:02
Vždy bude platit pravidlo: „Organizátor má vždycky pravdu“. A pokud mě jeho pravidla nevyhovují, tak nepřijedu. U mě to je třeba případ noční desítky. Spoustě lidí se líbí, účast se zvedá, ale mě na ní neuviděj (jedině jako povzbuzovače). Maraton si zaběhnu, i když žádná sláva a na půlce jsem dělal vodiče a byl to nádherný zážitek. Na maratonu jsou vázaní spoustou omezujících podmínek. Tratí, která je podle možností velmi slušně vybraná. Z toho ovšem plyne i třeba ta štafetová předávka v tunelu. Prostě tam je deset km. A i ti štafeťáci chtějí vědět, za kolik to uběhli. Start je třeba „vyhnat“ za deset minut (možná i méně, už si to nepamatuju). Zase to omezuje možnosti. NIKDY maraton nemůžou udělat tak, aby vyhovoval všem. Ale bylo by možná dobré, kdyby tyto omezující podmínky napsal někdo z PIMu. Já to mám ze setkání Kingů na Julisce a občas jsem docela zíral (třeba ten miničas na přestavbu startu. O tom jsem pochopitelně vůbec nevěděl).
kamko68
01.12.2010 20:01:37
K systému farebne odlíšených koridorov dôsledne kontrolovaných organizátormi nemám pripomienky(Rím 2009, Berlín 2010).Je to aj motivujúce(trénuj,zlepši sa,budeš v lepšom koridore) a mne sa dobre rozbieha pretek v balíku cca rovnocenných bežcov,aspoň neprepálim tempo. Prahe chýbajú jasne zadefinované koridory(najlepšie farebne),striktne kontrolované.Free systém-postav sa, kde chceš je už pri niekoľko tisícovom dave neudržateľný. A v Prahe som mal na štarte vždy tento pocit-koridory formálne vytýčené ale málokto si z toho robil ťažkú hlavu.
xPablos
01.12.2010 20:09:26
>> kamko68, 01. 12. 2010 20:01:37
Kdyz tady ctu pdobne prispevky, tak si nejsem uplne jisty, ze by ta prvotni
zmena mela byt u organizatoru, ale spis na druhe strane. Sice mozna trosku
strelba do vlastnich rad, ale tak nejak to citim ![]()
Žďár nad Sázavou nebo Brno
Luckyboy
01.12.2010 23:24:08
>> xPablos, 01. 12. 2010 20:09:26
Ano, měla. Jenže jsme Češi a ne Finové nebo Švédi. Na většinu lidí v našem státě je prostě potřeba ještě nějakou dobu bič :).
K debatě o změně závodů. Já bych to v tomhle případě nechal na „trhu“ :). Pořadatelům některých závodů se nejspíš nevyplatí zlepšovat organizaci a spokojenost běžců (otázka, jestli by to návrhy rudy a ostatních vůbec dokázaly). Prostě budou chodit tak i tak, protože je to pro ně srdcovka, nebo přijedou na výlet, nebo nemají jinou alternativu.
Osobně si myslím, že jenom naivní člověk, anebo věci neznalý, si bude chtít zaběhnout excelentní výkon (pokud není opravdová elita), na masovém běhu. Na půlku i na maraton jsou, nejen u nás, mnohem lepší závody, které se běhají okruhově, kde se dá zaběhnout velmi dobrý čas (půlka třeba v parku v Olomouci, maraton na Kladně). Takže volby jsou a každý si může vybrat. Buď zážitek anebo osobák.
xPablos
02.12.2010 08:47:24
>> Luckyboy, 01. 12. 2010 23:24:08
Aby se pak zase nezjistilo, ze do koridoru se vsichni radi podle svych barev,
ale ze casy v prihlasce neodpovidaji realite
→ poradatel to bude overovat
z bezeckych tabulek, pripadne si bezci budou dokladat nejake
„potvrzeni“.
Ale jinak urcite souhlas. Na osobaky (pro ty rychlejsi) tyhle akce stejne nejsou.
Brno
milan
02.12.2010 09:31:31
>> Luckyboy, 01. 12. 2010 23:24:08
Patřím k těm naivnějším, na PIM 2007 jsem si zlepšil osobák a letos na jaře ve Vídni jsem od něj nebyl daleko.
Snažím se spojit nespojitelné: zážitek „velkého“ městského maratonu s pro mě kvalitním časem. Pravda, s jistou drzostí jsem se i při maratonské premieře v Praze 2006 protlačil hodně dopředu a startem probíhal po 20s.
Zároveň přiznávám, že mě vyhovuje např. trať Kladenského maratonu (2 osobáky). Ideální délka okruhu (5km), nepatrné zvlnění tratě na protažení a prostředí lesoparku.
Luboš Brabec
02.12.2010 09:40:00
>> xPablos, 02. 12. 2010 08:47:24
Někde musíš uvádět do přihlášky, kdy a kde jsi čas zaběhl. Třeba v Rotterdamu musí svůj čas dokládat všichni, kdo chtějí být řazeni do koridorů pro běžce pod 3:00.
Proč by akce jako PIM neměly být vhodné pro osobáky? Přeci jen to není New York. Zdržení nebývá nijak zásadní a někdy je taková „brzda“ na prvních kilometrech i celkem prospěšná.
Některým běžcům může tento typ závodu vyhovovat víc než třeba okruhové Kladno. Na PIM si vždycky najdeš někoho, s kým můžeš běžet v kontaktu, a psychicky ti může pomoci, že stále někoho předbíháš. Naopak na malém maratonu ti hrozí, že dlouhé kilometry poběžíš sám a maximálně ti bude někdo rychlejší nadělovat kolečka.
Dva maratonské osobáky jsem si zaběhl na závodech, kde startovalo asi 7000 běžců, a jeden na mega akci pro asi 35 tisíc. Osobák z desítky mám ze závodu s 600 účastníky. Na startu jsem sice ztratil asi 7 vteřin, ale mnohem víc jsem získal tím, že jsem celou trasu běžel s dobrými běžci. Bez nich, v nějakém komorním závodě, kde by se nás sešlo pětatřicet, bych osobák asi nedal. A naopak když jsem si na velké akci osobák nezaběhl, nikdy to nebylo kvůli davům na trati.
Luckyboy
02.12.2010 16:33:44
>> milan, 02. 12. 2010 09:31:31
Nelze brát moje tvrzení příliš kategoricky. Já si budu schopný taky na velkém masovém závodě zaběhnout osobák, ale na menším závodě, který je okruhový, účast je do několika stovek účastníků, bych zaběhl podle mne lepší čas. Protože se budu mít i tak koho chytnout, budu mít lepší přístup k občerstvovačkám, budu mít lepší přehled o svém tempu. Ale je to názor, netvrdím že dogma :).
Pokud by sis měl vybrat, kam bys jel jen kvůli osobáku. Byl by to PIM půlmaraton, nebo Olomoucký maraton v parku?
Brno
Pavel S.
02.12.2010 18:52:02
>> milan, 02. 12. 2010 09:31:31
Když se povede spojit zážitek z velké akce s osobákem, musí to být super pocit. Pokud bych ale jel na závod s cílem atakovat osobák, jel bych raději na Kladno či do Ostravy a ne na PIM do Prahy.
Mimochodem, v této diskuzi se víceméně řeší pozice na startu, aby se
člověk dostal na trať co nejdříve za těmi nejlepšími. Co má ale chudák
hobík dělat, aby ten odstup byl minimální i v cíli? ![]()
Brno
milan
02.12.2010 21:59:38
>> Luckyboy, 02. 12. 2010 16:33:44
Olomoucký 1/2 maraton má 7 kol a několik desítek ostrých pravoúhlých
zatáček. Navíc z dráhy sbíháš v každém kole přes pískoviště.
Povrch je hrozně nerovný, na
trati se motají turisté…Přesto je to pro mě nejrychlejší trať
v životě (zatím pochopitelně).
1/2 PIM trať neznám, nevím.
Pavel S.: nám chudákům hobíkům nezbývá nic víc, než aspoň občas potrénovat a pomalu se přibližovat ke svým možným limitům. Jako hobíci máme výhodu podstatně větších výkonnostních rezerv.
Luckyboy
03.12.2010 14:34:10
>> milan, 02. 12. 2010 21:59:38
To jo. Ideální to určitě není. Ale zatím jsem nebyl na jiné půlce, která by nejen mě tak ideálně vyhovovala. Úplná rovina bez zatáček taky není dobrá, protože aspoň já chci trochu změnu, abych nemusel myslet jenom na to, že už nemůžu a že mě něco bolí :). Jakékoli události na trati beru jako nejbližší metu, kam se dostat. Takhle se dají dělat s motivací velké divy.
Člověk se neupíná na obrátku, která je v půlce, takže prvních 10 km myslí jen na obrátku a posledních 10 km pouze na cíl, ale má před sebou jeden mostek, další mostek, doběh na dráhu, přeběh přes písek, mostek atd.
Možná to je spíš otázka jestli okruhové/neokruhové závody a ne masové/nemasové.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.