Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Běžecký trénink » Zimní příprava sprinterů pro disciplínu požární útok

Zimní příprava sprinterů pro disciplínu požární útok

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

swed84 muž 03.09.2010 10:54:17

Ahoj, jsem trenérem družstev, které soutěží v disciplíně požární útok. O co se jedná je asi nejlépe znázorněno na tomto videu: http://www.youtube.com/watch?… . Není to sice ryze atletická disciplína, ale na 80% je na atletice zaměřená. Naše družstvo trápí dva problémy a to jsou proudaři (ti na konci), kteří na 90 metrech dlouhé trati nemají dost síly ke konci a posledních 30 metrů hodně zpomalují. Druhým problémem jsou starty, které se v této disciplíně konají defakto dvakrát a jsou tedy důležité dvojnásob. V týmu máme kluky ve věkovém rozpětí 17–20 let. Jsou od přírody rychlí, ale nikdy neměli pořádnou atletickou průpravu a jsou v nich vidět určité rezervy. Teď nám končí sezona a já bych chtěl během září připravit nějaký plán na zimu tak, aby do začátku příští sezony (polovina dubna), bylo družstvo natrénované. Obracím se zde tedy na Vás, zda byste mi neporadili s tvorbou tréninkového plánu. O tréninkových plánech a trénování atletiky jsem poslední 3 dny pročetl několik příspěvků zde v diskuzi i různých článků. Nenašel jsem však nic, co by se hodilo na můj konkrétní problém, a proto jsem se rozhodl založit nové téma a pokusit se získat tak nějaké užitečné rady. Jelikož můj text může působit zmateně na závěr popisuji stručně můj problém:

Sestavit tréninkový plán pro 6 sprinterů ve věku 17–20 let. Začátek tohoto plánu v říjnu a konec v polovině dubna (tedy cca 6 měsíců). Běžci jsou na tom teď tak, že v sobě rychlost mají vrozenou, ale nejsou trénovaní. Se silou je to nic moc, jsou všichni docela hubení a nohy mají jak hůlky, ale to by nevadilo. Vytrvalost je slabá. Uběhnout 1500 metrů volným tempem je pro většinu docela zápřah a několik minut se z toho rozdejchávají. Cílem plánu by mělo být zlepšení startů a rychlostní vytrvalosti tak, aby vydrželi běžet 100 metrů nadoraz. k dispozici máme posilovnu a menší sál v kulturáku, kde je pouze švédská bedna, jinak žádné vybavení. V okolí naší vesnice jsou samé lesy a kopce.

Snad jsem se vyjádřil dost srozumitelně a najde se zde někdo, kdo mi dokáže poradit. Na případné další dotazy rád odpovím a budu rád za každý námět.

S pozdravem Pepa

avatar

rosik muž 08.09.2010 00:02:29

Ahoj Pepo, tato otazka by mozna byla dobra pro nektere cleny SDH tymu ktery behaji nejaky ligy a maj cas 14,50 na nastrikove terce na 2 Becka. Vzhledem k tomu ze zatim ti nikdo neodpovel.

Zajimalo by me kolik mate vy cas pozarniho utoku.

Sice je dulezite byt co nejrychlejc na care, ale kdyz se ti zdrzi na zakladne Bolt se spojema 10s, tak to nemuze stihnout k tercum.

Mimo treninku sprintu a startu, bych se soustredil na to, aby ti zapojili spoje i poslepu kdyz je probudis ve 12vecer. S tim spociva mit poradne pripravenou zakladnu a vse idealne poskladane tak aby se tam zdrzeli co nejdyl a meli ste co nejlepsi cas.

No a k treninku behani ti snad uz poradi nikdo jinej, o tom ja zas tak moc nevim. Jen to, co trenujeme na fotbale.

100m drahu rozdel na 10 useku a jed sprinty k 1. kuzelu, zpatky vydejchat, hned pak k 2., zpatky vydejchat a a takhle furt nez neubehnout az k poslednimu.

avatar

swed84 muž 13.09.2010 10:56:50

Díky za odpověď.

No základnu máme dá se říct celkem excelentní. Na to jsme se poslední 2 roky zaměřovali a mysleli si, že to bude stačit na to posunout se dál. Ale po letošku jsme szjistili, že problém je spíše v tom běhu. Já sám jsem hrával taky fotbal a pamatuju si, že jsme měli vždycky před sezonou festovni připravu. Hodně si z těch cvičení pamatuju a chystám se to používat. Tento příspěvek jsem sem nepsal ani tak kvůli tomu, že bych nevěděl co použivat, ale jak to používat. Mám strach z toho, aby ta moje sestavená příprava nevedla ke zranění těch běžců. Během sezony jsme dělali nějaky běhání do kopců, soutěž ve startech a podobně. Ale bylo to bez nějaké koncepce. Sem tam si i stěžovali, že je celej tyden bolely nohy z toho běhání. Ale to bylo z toho, že nejsou zvyklí na nějakou zátěž a proto se letos snažím udělat zimní přípravy, aby na jaře byli schopni se plně věnovat tomu běhání s hadicema. Ono se to zapojování za běhu nedá moc dobře natrénovat, když to tělo vydrží jen pár krátkejch sprintů. Nic méně jsem zjistil, že na stránkách Masarykovi univerzity jsou ke stažení diplomové práce a je tam několik co se věnovaly tomuto tématu, tak jsem načerpal mnoho rad tam. Díky rosikovi za odpověď, zatím jsem ten můj problém vyřešil a možná se ozvu, až začneme s přípravou a budou nějaké problémy. Ale snad to pujde hladce:).

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.