Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Trénink » Běžky a zranění

Běžky a zranění

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Celkem 2021,2 km
Minulý měsíc 0 km

Eulenspiegel muž 16.11.2013 14:59:00

Jak je to s tímhle tématem? Nikde k tomu na netu nemůžu moc najít. Předpokládám, že u běžek není tak snadné se zranit jako u klasického běhu, nebo se pletu? Jaká jsou typická zranění? S čím mají běžkaři problémy? Jsou běžky vhodný sport pro zraněného běžce, který má problémy dejme tomu s okosticí, úpony, klouby etc? Díky předem!

avatar

Sloviensko

rudo muž 17.11.2013 21:59:57

>> Eirrikr, 16. 11. 2013 14:59:00

zranenia na bezkach su dosledkom padu pri zjazde dolu kopcom, neovladanie techniky, prilis uzky teren bez unikovych vyjazdov, zladovatela trat, odkryte balvany alebo konare.

uz som videl ako sa snazil zaciatocnik pri zjazde na bezkach brzdit tak ze zapichol pred seba palice a narazil na ne bruchom-rebrami

naprikald zapalene achilovky nedovolia poriadne bezkovat a navyse podchaldenie v bezkarskych boitach naozaj nie je vhodne pre problemove achilovky.

niekedy su presilene tenke svaly vredu na holeni, podobny dosledok ako pri zavodnej chodzi, ovsem to nie je naozaj zranenie, len ztuhnutie bolest krce.

na rovune a do kopca bezpecne, strme zjazdy sa oplati zoslapat bokom pripadne lyze dole a zist, ak to niekto neovlada ale nahana fyzicku na bezkach

na bezkach sa ukaze ako slabe su zapastia a lakte, pripadne svaly okolo spodnej chrbtice vzadu na krizoch

tiez svaly na vnutornej strane stehien, v rozkroku co pritahuju nohy k sebe

ako pripravu na bezky odporucam aspon obcas pocas roka jazdit inline a tiez rychlu chodzu do kopca s palicami – NW

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Praha

10 km: 0:43:58 (2014)
půlmaraton: 1:46:26 (2017)

Petr_P muž 18.11.2013 10:58:59

Zkus mrknout sem http://www.forumbezky.cz/viewforum.php?…

Obecně běžky mají proti běhu výhodu klouzavého pohybu bez nárazů takže jsou pro pohybový aparát šetrnější, ale určité partie na nich zatěžované pochopitelně jsou a když se to přežene s intenzitou tak může dojít k přetížení a problémům. Typicky začátečník či člověk po letní pauze bez speciálního tréninku musí na prvním sněhu začít opatrně, jinak pocítí po celém těle namožené všelijaké svaly, o kterých ani neví, že je má a které v běžném životě či při jiných sportech nevyužívá. Proti běhu hrozí zranění při pádech ve sjezdech, ale pořád to není tak rizikové jako sjezdovky. Lyžaři běžci mívají typicky problémy s dýcháním (astma), ale to se týká především profíků trávících spoustu času tréninkem na studeném vzduchu. Všeobecně tu ale jsou rizika spojená s pobytem v chladném venkovním prostředí (prochladnutí). Na turistiku to chce teplejší oblečení. Při intenzivnější sportovní jízdě však hrozí naopak přehřívání (tepla si člověk vyrobí víc než při běhu) a nadměrné propocení. Zda jsou běžky vhodné při běžeckém zranění, to záleží na konkrétním případu. Vhodnějším stylem bude v případě běžeckých problémů zřejmě bruslení, které je charakterem více odlišné od běhu, než klasika.

avatar

Celkem 2021,2 km
Minulý měsíc 0 km

Eulenspiegel muž 24.11.2013 15:08:44

Díky za odpovědi a za odkaz :)

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.