Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Efisan Skiroll Classics se poprvé uskutečnil na Šumavě, přesune se na Praděd

Efisan Skiroll Classics se poprvé uskutečnil na Šumavě, přesune se na Praděd
foto: Zdenek Krchák

Efisan Skiroll Classics | 17.07.2019 | přečteno: 5766×

O víkendu se sešla naše běžkařská špička na Šumavě, kde se odehrálo druhé kolo (třetí a čtvrtý závod) domácího seriálu na kolečkových lyžích Efisan Skiroll Classics. Tato tradiční lyžařská destinace hostila závody na kolečkových lyžích poprvé a i díky letitým zkušenostem s pořádáním Šumavského maratónu, se závody více než vydařily.

Celý víkend provázela pohodová sportovní atmosféra, které napomohlo i zázemí závodu u hotelu Rankl, který provozuje Martin Jakš.

V sobotu čekal na závodníky známý a populární výjezd z Rejštejna přes Svojše na Horskou Kvildu, kde se na pouhých 10,5 kilometrech závodníci dostanou na náhorní planinu ležící o 580 metrů výše. Před startem lehce zapršelo, tak byla trať mokrá, ale naštěstí další větší déšť přišel až po závodě. Hned od startu se jelo velké tempo a vytvořila se silná desetičlenná skupina, která se postupně rozpadala a od půlky stoupání už spolu bojovali pouze Jan Šrail s Jonášem Bešťákem. Díky drtivému nástupu v samotném závěru se nakonec radoval prvně jmenovaný. Třetí místo uhájil domácí Míra Rypl. V ženách neměla konkurenci Katka Razýmová, která svým časem zaostala za prvním mužem o pouhých 5 minut a v absolutním pořadí to bylo 13. místo mezi muži, druhá dojela ještě juniorka Zuzana Holíková, třetí pak Tereza Tůmová.

Nedělní trasa byla již dlouho dopředu považována za jednu z nejkrásnějších z celého seriálu a samotný závod to jen a jen potvrdil. Startovalo se v Ráčí kousek od Horní Vltavice a celou dobu se mírně stoupalo na Borovou Ladu, dále na Kvildu a nakonec ještě nahoru na Horskou Kvildu, kde byl po 22,5 kilometrech a 310 nastoupaných metrech dlouho očekávaný cíl. Kluci po sobotním závodu jeli první polovinu poměrně lehce a pohromadě, za Borovou Ladou se už ale startovní pole začalo trhat a vepředu se utvořila úderná čtveřice, která společně finišovala až na cílovou pásku. Nakonec opět vyhrál Honza Šrail před Mírou Ryplem a Jonášem Bešťákem. V ženách všem ujela juniorka Adéla Nováková, za kterou probíhal také souboj tří závodnic, ze kterého druhé místo vytěžila Andrea Klementová před Terezou Tůmovou.

V mužské kategorii vede po čtyřech závodech se ziskem 575 bodů Tomáš Veber před Michalem Vankem (560 b.) a třetím Mírou Trnavským (405 b.). Mezi ženami oblékne příště žlutý dres Lada Lanková (645 b.) s náskokem 205 bodů na Anežku Hlaváčovou. Na třetím místě je Adéla Boudíková (380 b.). Juniorskou kategorii stále Jakub Štvrtecký a Anežka Hlaváčová. Veteránskou soutěž zatím ovládá Josef Vejnar a Dominika Kožnarová. V týmové soutěži se ve vedení osamostatnil Silvini Madshus team s 380 body před Sun sport teamem (350 b.) a Vltava Fund ski teamem (320 b.).

Seriál bude pokračovat za 3 týdny v Jeseníkách, kde se v sobotu 3.8. pojede populární výjezd z Hvězdy na Praděd a v neděli 4.8. pak z Koutů nad Desnou na horní nádrž přečerpávací elektrárny Dlouhé Stráně.

Výjezd na kolečkových lyžích na Praděd je závod klasickou technikou vedoucí územím CHKO Jeseníky. 1. ročník se konal v roce 2014 a od té doby se stal nedílnou součástí seriálu Efian Skiroll Classics. Trať dlouhá 9,1 km startuje z parkoviště Hvězda u Karlovy Studánky (851 m. n. m.), a stálým stoupáním projíždí přes Ovčárnu až na Praděd, který je se svými 1491 m. n. m. nejvyšším vrcholem jesenického pohoří. Praděd je zároveň nejvyšší hora Moravy a pátou nejvyšší horou Česka vůbec. Závodníci musí již od startu překonávat stálé stoupání, které v některých místech dosahuje až 12 %, takže s převýšením 640 m se v rámci seriálu na kolečkových lyžích řadí k těm nejnáročnějším. U horské chaty Ovčárna je pro nejrychlejšího muže a ženu připravena sprinterská prémie, kde je zároveň od roku 2016 start závodu dorostenců a dorostenek na trati dlouhé 3,4 km. Epický závěr závodu lemovaný davy povzbuzujících turistů se vine až k televiznímu vysílači Praděd, který svou obdivuhodnou stavbou je nejvyšším pevným bodem České republiky a se svými 1637 m převyšuje vrchol Sněžky. Výhledy na krásy Hrubého i Nízkého Jeseníku z cíle jsou pro všechny zaslouženou odměnou. Závod je mezi lyžaři velice oblíben, o čemž svědčí nejen to, že na startu každý rok přibývají noví a noví závodníci z České republiky, Slovenské republiky, Německa, Keni, Polska, ale také účast největších hvězd českého běžeckého lyžování. Jména jako Lukáš Bauer, Stanislav Řezáč, Kateřina Smutná, Jan Šrail, Adam Fellner, Jiří Ročárek, Václav Sedláček a další esa hovoří za vše.

Důvodem, proč k nám přijet, může být jak možnost nádherné procházky údolím řeky Bílá Opava, kde výchozím bodem může být právě Karlova Studánka (nádherná lázeňská obec s nejčistším vzduchem v ČR), nádherná panoramata jesenických hor, ale také oblast města Rýmařov s desítkami kilometrů kvalitních silnic a tratí pro kolečkové lyžování, které je místem pro soustředění jako stvořené. Průvodce Vašek Sedláček tě provede kamkoli budeš chtít. Co dodat? Neseď doma a přijeď si k nám zatrénovat na Výjezd na kolečkových lyžích na Praděd, protože až se zima zeptá, ty budeš připraven!

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně byla postavena v katastru obce Loučná nad Desnou v Chráněné krajinné oblasti Jeseníky. Její horní nádrž je v nadmořské výšce 1350 m, na hoře Dlouhé stráně. Stavba má hned několik českých i evropských „nej“. Je vybavena největší reverzní vodní turbínou v Evropě o instalovaném výkonu 325 MW, elektrárna má spád 510,7 m – největší v České republice. Asfaltová silnice vedoucí od hlavní komunikace zakazuje běžný provoz motorových vozidel. Proto se zde nabízí možnost pořádat závody, jako jsou např. Efisan Skiroll Classics, cyklistické závody, ale i možnost pro turistické výlety na kolách a pěší turistiku. Kdo si netroufá na celou trasu dlouhou 13 km po svých, může využít 6-ti sedačkové lanovky, která vás vyveze do nadmořské výšky 1000m a dále lze pokračovat cca. 3 km pěšky k horní nádrži elektrárny, nebo použít shuttle bus. Turistická oblast nabízí kromě zmíněné elektrárny mnoho dalších zajímavých míst. Cestou do města Jeseníku projíždíte přes Červenohorské sedlo, místo s krásným výhledem. Je to také výchozí bod pro různé turistické trasy v Jeseníkách. Nedaleko Loučné nad Desnou ve směru na Šumperk se nachází lázně Velké Losiny. Kromě lázeňského parku, centra s obchůdky a cukrárnami lze navštívit také termální koupaliště se saunami a vířivkami. V celé turistické oblasti se nachází nové, či rekonstruované ubytovací kapacity a řada restaurací.

Výsledky:

https://sportsoft.cz/…results/5002?…

https://sportsoft.cz/…results/5002?…

Průběžné pořadí:

http://files.silviniskirollclassics.webnode.cz/…5/muzi_2.pdf

http://files.silviniskirollclassics.webnode.cz/…4/zeny_2.pdf

http://files.silviniskirollclassics.webnode.cz/…5/tymy_2.pdf

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

efisan muž 17.07.2019 11:23:24

O víkendu se sešla naše běžkařská špička na Šumavě, kde se odehrálo druhé kolo (třetí a čtvrtý závod) domácího seriálu na kolečkových lyžích Efisan Skiroll Classics. Tato tradiční lyžařská destinace hostila závody na kolečkových lyžích poprvé a i díky letitým zkušenostem s pořádáním Šumavského maratónu, se závody více než vydařily.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.