Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Efisan Skiroll Classics odstartoval v Javorníkách, pokračuje na Šumavě

Efisan Skiroll Classics odstartoval v Javorníkách, pokračuje na Šumavě
foto: Zdenek Krchák

Efisan Skiroll Classics | 02.07.2019 | přečteno: 5203×

O víkendu se v Javorníkách odehrály první dva díly domácího seriálu na kolečkových lyžích Efisan Skiroll Classics. V kvalitní konkurenci z Česka, Slovenska, Polska i Maďarska obstáli favorité a zejména díky nim byly oba dva dny k vidění napínavé a zajímavé souboje. Další zastávkou je v půli července Šumava.

Úvodní závod se jel v sobotu odpoledne na cyklostezce ze Vsetína, která mírně stoupá o 150 výškových metrů na délce 28 km až do Velkých Karlovic. Balík 70 závodníků se po startu rychle natáhl a rozdělil na menší skupinky. V té první se po většinu závodu pohybovali hlavní tři favorité, kteří vzorně spolupracovali a rozdali si to v závěrečném finiši. Nejvíce sil měl nakonec domácí biatlonista Kuba Štvrtecký, který porazil loňského celkového vítěze Václava Sedláčka ze Silvini Madshus teamu a třetího taktéž mladého biatlonistu Tomáše Mikysku. Časomíra se zastavila na velmi rychlém čase 1 hodina a 6 minut. Kateřina Smutná v ženské kategorii reprezentující v této sezóně domácí eD system Bauer team potvrdila roli největší favoritky a oblékla opět žlutý dres pro vedoucí závodnici seriálu, když druhou Adélu Boudíkovou z Vlatav Fund teamu porazila o více jak 4 minuty. Na třetím místě pak dojela Lada Lanková ze Silvini Madshus teamu. Opakovalo se tak stejné pořadí jako v loňském roce.

Druhý závod se jel v neděli ráno na trati z Nového Hrozenkova nahoru na Kohútku. Trať měřila 8 kilometrů a převýšení dosahovalo poctivých 425 metrů. Protože se závod jel současně jako první akce Slovenského poháru, bylo startovní pole bohatší o kvalitní slovenské závodníky. Škoda jen, že se bojí nastoupit i k sobotnímu závodu, takže jsou na neděli výrazně méně unaveni, než závodníci, co jedou odpoledne před tím 30 km dlouhý závod. I přes to bylo na prvních třech místech úplně stejné pořadí, jako v sobotu ve vytrvalostním závodě, místy až 19% prudké stoupání zvládl tedy nejrychleji opět ještě věkem junior Kuba Štvrtecký před Vaškem Sedláčkem a také juniorem Tomášem Mikyskou. Ženskou kategorii vyhrála Adéla Boudíková, druhá dojela Barbora Klementová ze Slovenska před třetí Ladou Lankovou.

V mužské kategorii vede po dvou závodech se ziskem 400 bodů Jakub Štvrtecký před Václavem Sedláčkem (360 b.) a třetím Tomášem Mikyskou (340 b.). Mezi ženami oblékne příště žlutý dres Adéla Boudíková (380 b.) s náskokem 40 bodů na Ladu Lankovou. Na třetím místě je Kateřina Smutná (200 b.). Juniorskou kategorii vede rovněž Jakub Štvrtecký a Anežka Hlaváčová. Veteránskou soutěž zatím ovládá Jacek Mederski a Dominika Kožnarová. V týmové soutěži se o první místo dělí Silvini Madshus team a Vltava Fund ski team před třetím Sun sport Rockplast teamem.

Seriál bude pokračovat za 14 dní na Šumavě, kde se v sobotu 13.7. pojede populární výjezd na Svojše a v neděli 14.7. pak z Vltavice na Kvildu.

V sobotu se pojede kratší a náročnější výjezd z Rejštejna přes obec Svojše na Zhůří v celkové délce 10,5 km (plánovaný start ve 12:00), v neděli pak profilově mírnější, ale delší výjezd podél Teplé Vltavy z Horní Vltavice přes Borová Lada a Kvildu s cílem na Horské Kvildě (22,5 km, plánovaný start v 10:30). Pořadatelem obou těchto závodů bude vimperský Fischer Ski klub Šumava, který je osvědčeným pořadatelem tradičního Šumavského skimaratonu s centrem na Kvildě i letní varianty MTB Šumavského cyklomaratonu se zázemím na Zadově. O měření času a výsledkový servis se postará firma Sportsoft. Oba dva šumavské závody Efisan Skiroll Classics byly zvoleny jako výjezdy a provedou závodníky krásnými úseky v samém srdci Šumavy. Centrum závodu se zázemím bude v prostoru u Hotelu Rankl na Horské Kvildě, kde připravujeme vyhlašování vítězů a relax prostor pro všechny účastníky a doprovod. Novým nájemcem tohoto hotelu je bývalý vynikající lyžař Martin Jakš, který se stal rovněž aktivním organizátorem a tváří tohoto dvojzávodu.

První výjezd je opravdu jedno z nejnáročnějších stoupání na Šumavě z Rejštejna na Zhůří – mezi zasvěcenými nazývané dle vesničky uprostřed tratě též jednoduše a krátce „ Svojše“ . Jako testovací výjezd jej používají elitní čeští cyklisté (např. Jan Škarnitzl, Kristián Hynek, Jan Vastl) s traťovým rekordem na kole těsně nad 22 minut. No my budeme asi o trochu pomalejší… Parametry tratě jsou však opravdu impozantní – převýšení 574 m, úsek bez úvodních dvou kilometrů podél řeky Otavy má průměrné stoupání přes 7%. Vyjma cca 1,5 km po startu je na trati zcela nový asfaltový povrch, takže závodníci si budou moci stoupání opravdu „užít“. Svojše naprosto snesou porovnání s výjezdem na Ještěd, jsou trochu rovnoměrnější ve svém stoupání, o kilometr kratší, samotný závěr je trochu mírnější ale celkově se nastoupá asi jen o 30 výškových metrů méně než na Ještěd. To vše naznačuje, že si po absolvování výjezdu odnesete opravdu silný zážitek (klasiku bych úplně nezatracoval a zpětnou brzdu u kolců ještě nevyhazoval).

Při nedělním závodě si už ale soupažů doslova užijeme. Profil tohoto výjezdu je výrazně mírnější, 80 % trati příjemně lehce stoupá podél horního toku Teplé Vltavy. První část vede spíše v bezlesí po horských loukách a pastvinách přes bývalé osady Polka, Březová Lada, Černá Lada Zahrádky až na Borová Lada. Odtud se již jede spíše lesem přes Františkov až na Kvildu, kde je stoupání trochu větší. Z Kvildy pak trať pokračuje asi čtyři kilometry lehce zvlněným profilem kolem známé Jezerní statě až na Horskou Kvildu pod závěrečné cca 300 metrové prudší stoupání do cíle u Hotelu Rankl. Celková délka nedělního závodu je 22,5 km a nastoupá se dohromady 291 m. Asfaltový povrch je opět výborné kvality, kromě krátkého úseku v obci Borová Lada, tam je kvalita trochu horší, nicméně v pohodě průjezdná. I tato trať je dobře známá sportující veřejnosti – před zhruba deseti lety se zde odjelo několik ročníků závodu Patria Direct In-line i s vloženým závodem na kolečkových lyžích, tehdy ještě bruslením (ve výsledkových listinách tehdejších závodů objevíme např. Viktora Novotného, Láďu Rygla nebo třeba Ivu Janečkovou). Přijměte tedy pozvánku na tento závodní víkend a užijte si krásné sportovní chvilky na Šumavě.

Průběžné výsledky: https://www.silviniskirollclassics.com/…odech-ze-14/

Fotografie: https://www.bezkuj.com/…ke-karlovice

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

efisan muž 02.07.2019 09:47:34

O víkendu se v Javorníkách odehrály první dva díly domácího seriálu na kolečkových lyžích Efisan Skiroll Classics. V kvalitní konkurenci z Česka, Slovenska, Polska i Maďarska obstáli favorité a zejména díky nim byly oba dva dny k vidění napínavé a zajímavé souboje. Další zastávkou je v půli července Šumava.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.