Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

PORADNA: Jak připravit lyže a běžky na zimní sezónu?

PORADNA: Jak připravit lyže a běžky na zimní sezónu?
foto: Alessio Soggetti, Unsplash

komerční prezentace | 24.01.2022 | přečteno: 4353×

Už se nemůžete dočkat, až vyrazíte na svah? Než se tak stane, nezapomeňte své sjezdové lyže připravit na další zimní sezónu. Péče, kterou jim nyní věnujete, se vám mnohonásobně vrátí v podobě dokonalého požitku z jízdy. Což se týká i běžek, i ty potřebují patřičné ošetření!

Příprava začíná už na jaře

Patříte-li k vášnivým lyžařům, jistě víte, že příprava lyží na zimní sezónu začíná už na jaře. Jakmile sjedete svůj poslední kopec, měli byste lyže odnést do servisu, kde je ošetří voskem. Díky tomu nebudou skluznice přes léto vysychat. Následně byste měli lyže uložit do chladné a suché místnosti. U špičky a paty je sepněte spojovacími pásky a povolte vázání, aby si pružiny odpočinuly.

Tip: Pokud jste skluznice po loňské zimě ošetřit nenechali, nezoufejte. Nechte si je navoskovat teď a chybu napravte na jaře.

Vezměte lyže do servisu

Další návštěva servisu vás čeká před zahájením zimní sezóny, kdy dojde na voskování skluznic a jejich vyrovnání, případně také přenastavení bezpečnostního vázání. Zároveň si nechte obrousit hrany lyží, aby se vám snáze najíždělo do oblouků. Nezapomeňte, že opravit skluznici, znovu ji namazat a také nabrousit hrany je nutné nejméně dvakrát za zimu.

Tip: Bezvadně připravená skluznice je ve výsledku tmavá, hladká a lesklá.

Jak na samoúdržbu lyží

Nechce se vám vážit cestu do servisu? Základní péči o sjezdové lyže jistě zvládnete i svépomocí. Jak na to? Pořiďte si vhodný lyžařský vosk a naneste ho na celou délku skluznic. Pokud budete vosk zažehlovat, teplota žehličky by neměla přesáhnout 140 °C, v opačném případě riskujete poškození skluznice.

Tip: Mějte na paměti, že domácí voskování vydrží asi jen 5 dní lyžování. Poté musíte celý postup opakovat.

Kdy je čas na výměnu lyží?

Jestliže jste při lyžování zaznamenali, že lyže nepruží a nedrží dobře v oblouku, možná je čas poohlédnout se po nových. Nemusíte se přitom vydávat do obchodu, širokou nabídku sjezdových lyží totiž najdete na Heurece. Srovnejte si produkty dle oblíbenosti, porovnejte jejich ceny a přečtěte si uživatelské recenze – to vše z pohodlí domova.

Jak pečovat o běžky

Pokud se letos v zimě chystáte na běžky, vězte, že i ty vyžadují včasnou přípravu. Nejprve si proto zkuste vzpomenout, zda jste běžky již na jaře ošetřili parafínem. Pokud ne, udělejte to nyní.

Po parafínování se skluznice stahují akrylátovou stěrkou, a to vždy ve směru skluzu, abyste je nepoškrábali. Na žlábky použijte speciální škrabku. Následně skluznice vykartáčujte, opět při tom postupujte ve směru skluzu. Dobře ošetřenou skluznici běžeckých lyží poznáte snadno – bude se lesknout a nenajdete na ní stopy parafínu.

Jak běžky otestovat? To, jestli jste si běžky připravili kvalitně, otestujete velmi jednoduše. Vydejte se na zimní dovolenou do Vámi oblíbené lokality v České republice a užijte si běžkařské tratě na Vašich zrestaurovaných běžkách. Ubytování si můžete vybrat například na stránce MegaUbytko.cz, na které naleznete široký výběr chat, apartmánů a penzionů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

komerce 24.01.2022 13:27:35

Už se nemůžete dočkat, až vyrazíte na svah? Než se tak stane, nezapomeňte své sjezdové lyže připravit na další zimní sezónu. Péče, kterou jim nyní věnujete, se vám mnohonásobně vrátí v podobě dokonalého požitku z jízdy. Což se týká i běžek, i ty potřebují patřičné ošetření!
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.