Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Bílé stopy v Jeseníkách žádají o podporu, nasadí strážné anděly

Bílé stopy v Jeseníkách žádají o podporu, nasadí strážné anděly
foto: www.jeseniky.cz

tisková zpráva | 19.02.2020 | přečteno: 4506×

Když se budete vydávat do Jeseníků v zimě, zcela jistě jedním z hlavních důvodů bude chuť objevit krásnou přírodu v bílé stopě. Ta je totiž spravedlivá pro všechny a dokáže odměnit překrásnými výhledy a zážitky. Zdá se to jako pohádka, ale je za tím spousta práce, úsilí a finančních zdrojů.

Co vlastně obnáší připravit kvalitní lyžařskou stopu pro běžkaře? Nejdříve musíte mít stroje, kterými se dá taková stopa vytvořit, to znamená rolby s běžeckými stopovači a frézami. Pro představu jedna rolba se pohybuje v cenové relaci od 4,5 milionu korun do 6 milionu korun podle šířky frézy a vybavení. Dále potřebujte nadšence, kteří jsou ochotni vstávat ráno ve tři a dostavit se na místo, odkud po přípravě rolby v mrazivém počasí vyrazí na trasu, kterou musí do detailu znát, protože při valení sněhu před rolbou toho moc nevidí. Po několikahodinové šichtě, během níž si nemůže polevit jeho pozornost ani na vteřinu, se vrací po dobře odvedené práci zpět. To vše je doplněno o každoroční proškolení, předsezonní úpravu terénu a tras, opravy a revize roleb atd.

Celému komplexu údržby se říká odborně KOORDINOVÁ ÚDRŽBA LYŽAŘSKÝCH BĚŽECKÝCH TRATÍ a má ji na starosti Jeseníky – Sdružení cestovního ruchu. Tato organizace destinačního managementu má za úkol připravit plán tratí, vyřídit potřebná povolení a souhlasy vlastníků pozemků, vysoutěžit udržovatelé jednotlivých sektorů, vše zasmluvnit a připravit vše potřebné na běžeckou sezonu v bílé stopě. Tím nejzásadnějším je však zajištění finančních prostředků na danou sezonu, což má opět na svých bedrech Jeseníky – Sdružení cestovního ruchu.

Rozpočet běžecké sezóny se pohybuje v Olomoucké části Jeseníků okolo dvou milionu korun. To je investice do toho, aby si turisté, návštěvníci a místní milovníci bílých stop mohli dopřát luxus krásně vyřezané bílé stopy v místech, kde si tělo a duše odpočinou na nejčistějším vzduchu v republice.

A jak se poskládají dva miliony korun na údržbu tratí? Tím nejklíčovějším donátorem je Olomoucký kraj, přispívající každoročně částkou 900tis korun, dalším významným přispivatelem jsou Jeseníky – Sdružení cestovního ruchu s částkou 450tis korun, Mikroregion Jesenicko s částkou 200tis korun, Město Šumperk s částkou 100tis korun a další města a obce doplňují celkovou hodnotu rozpočtu.

Obdobná situace je na části Moravskoslezského kraje, kde nejklíčovější roli hraje sám Moravskoslezský kraj, který je zároveň administrátorem celého systému koordinované údržby.

Stačí tyto prostředky na kvalitní údržbu? Bohužel ne! Udržovatelé mají své náklady na motohodinu provozu rolby a ty se pohybují minimálně 1.500 Kč. Systém koordinované údržby jim však proplácí pouhých 800 Kč na motohodinu a rozdíl je dofinancován konkrétními udržovateli.

Proto jsme se rozhodli pro organizaci Sbírky na údržbu běžeckých tratí v Jeseníkách, která by mohla pomoci dofinancovat udržovatelům tento rozdíl. Přispět může kdokoliv formou drobných mincí do pokladniček na hotelu Červenohorské sedlo, Švýcárně, Paprsku, Rejvízu a Skřítku. Na Červenohorské sedlo, Paprsku a Skřítku navíc mohou běžkaři použít pohodlnou formu platebního terminálu. Každý může  přispět také z tepla domova přes QR kód ve svém mobilu, anebo zasláním finanční částky na transparentní sbírkový účet – https://www.csob.cz/…ta/283995131

Za příspěvky pak přispěvatelé obdrží drobné dárky:

do 50,–Kč nálepky na běžky

do 200,–Kč roller na skipass

do 500,–Kč stylová funkční čelenka

nad 500,–Kč stylová funkční čepice

Každá stopa bude mít do budoucna své strážné anděly! Sebelepší systém koordinované údržby lyžařských běžeckých tratí v Jeseníkách může zhavarovat na netoleranci lidí mezi sebou. A tak se potýkáme stále častěji se situací, kdy do čerstvě vyfrézované stopy chodí neukáznění turisté, kteří ji kompletně zničí. Připraví tak běžkaře o možnost klidného výletu do přírody. Pěší turisté si mnohdy neuvědomují, že jen díky strojové údržbě mohou vyrazit na výlet do vysokých partií Jeseníků, kde by se jinak brodili nejméně po kolena ve sněhu.

Nově od příští sezóny zavedeme systém strážných andělů hlídajících jednotlivé běžecké sektory a trasy. V letošním roce to vyzkoušíme již od příštího víkendu 29.2. – 1.3.2020 na Červenohorském sedle. K info cedulím, informacím na webu se přidá další preventivně informační aktivita pro ty, kteří nedokáží tolerovat ostatní a ničí jim záměrně draze vyrobenou běžeckou stopu.

Věříme, že se kombinace těchto aktivit promítne do lepšího stavu běžeckých stop v Jeseníkách.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

tiskovazprava muž 19.02.2020 13:51:06

Když se budete vydávat do Jeseníků v zimě, zcela jistě jedním z hlavních důvodů bude chuť objevit krásnou přírodu v bílé stopě. Ta je totiž spravedlivá pro všechny a dokáže odměnit překrásnými výhledy a zážitky. Zdá se to jako pohádka, ale je za tím spousta práce, úsilí a finančních zdrojů.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.