Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

ZAČÁTEČNÍCI: Běžky jako tréninkový doplněk jiných sportů

ZAČÁTEČNÍCI: Běžky jako tréninkový doplněk jiných sportů
foto: Zdenek Krchák

Michal Piloušek | 18.12.2017 | přečteno: 10331×

Běžky jsou naprosto ideálním doplňkovým sportem pro zimní přípravu běžce, triatlonisty, ale také cyklisty. Jsou velmi jednoduchým sportem, který se naučíte za několik hodin. Navíc do stopy se většinou neplatí vstupné a kvalitní tratě najdeme na všech českých horách. Dalším skvělým bonusem je, že s sebou můžete vzít celou rodinu. Nejmenší děti si můžete naložit do speciálního kočárku s lyžemi, větší děti už zvládnou pár kilometrů samy.

I zde platí, že správná technika nejen ušetří síly, ale bude také prevencí před zraněními a pády. Proto je ideální vybrat si z některého z kurzů, kterých je u nás jako hub po dešti, a vyrazit ze začátku roku na soustředění.

Pokud zkoušíte běžky jako doplněk jiných sportů, je ideální běžkovat jak klasicky, tak bruslit. Bruslení by se možná zdálo jako styl, kterým lépe posílíte i dolní polovinu těla, ale i klasika má své plusy. Mezi ty hlavní patří zapojení minoritně využívaných svalových skupin jako triceps, zádové svalstvo nebo hýžďové svalstvo. Další důležitou výhodou v českých podmínkách je to, že pro klasiku je upravena většina tras a užijete si daleko lepší jízdu. Přeci jen bruslení vyžaduje pořádně široký pás, který nenajdete všude. Naopak výhodou je větší zapojení nohou a posílení ramenních svalů. Pro někoho bude plusem i to, že oproti klasice se přeci jen rychleji utaháte.

Trénink na běžkách by měl zapadat do vašeho tréninkového plánu, pokud nějaký dodržujete. Měli byste tedy trénink na lyžích konzultovat s trenérem. Většinou jsou běžky využívány jako vytrvalostní sport pro víkendové dlouhé tréninky. Ale mají také pozitivní dopad na zimní silovou přípravu a lze samozřejmě na běžkách absolvovat i intervalový trénink. Pro horala jsou navíc běžky často jedinou sportovní možností, když sníh nepustí cyklistu na silnici a běhat v hlubokém sněhu jako Rocky se také každému nechce.

Nákup běžek je třeba dobře zvážit a vybírat nejen ty úplně nejlevnější. Mezi botami lze udělat bez problémů kompromis a sáhnout po combi variantě, která je použitelná jak pro bruslení, tak klasiku. U lyží a holí už to tak jednoduché není. Na bruslení je fajn, že nemusíte řešit mazání, a tak odpadá další volba a můžete jen vybírat z různých rychlostních úrovní. Svůj nákup vždy konzultujte s odborníkem v dobře vybaveném obchodě, kde budou mít širokou nabídku modelů.

Běžky je třeba vybírat s ohledem nejen na váhu, ale také výšku, zkušenosti a očekávaný sportovní výkon. Hůlky na bruslení budou určitě o něco delší než ty pro klasiku. Naopak lyže vám budou doporučeny delší pro klasický styl.

Můžete zvolit klasické hladké závodky, ale připravte se, že budete muset proniknout do tajů mazání lyží. Hitem posledních let jsou zdrsněné skluznice. Po absolutně nejedoucích šupinkách, které byly dobré leda pro turisty, totiž nejdříve Atomic a po něm i ostatní přišli s modely s mohérovými pásy. Technologie, která vychází ze skialpových pásů, využívá mikrochloupky, které vám zaručí odraz za každého počasí. Funguje to skvěle a není důvod, pokud vysloveně nepatříte mezi „mazače“, kupovat něco jiného.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Pilda Michal muž 18.12.2017 17:16:30

Běžky jsou naprosto ideálním doplňkovým sportem pro zimní přípravu běžce, triatlonisty, ale také cyklisty. Jsou velmi jednoduchým sportem, který se naučíte za několik hodin. Navíc do stopy se většinou neplatí vstupné a kvalitní tratě najdeme na všech českých horách. Dalším skvělým bonusem je, že s sebou můžete vzít celou rodinu. Nejmenší děti si můžete naložit do speciálního kočárku s lyžemi, větší děti už zvládnou pár kilometrů samy.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.