Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

ZAČÁTEČNÍCI: Jak postupovat při nákupu prvních běžek

ZAČÁTEČNÍCI: Jak postupovat při nákupu prvních běžek
foto: Zdenek Krchák

Josef Smetana | 08.01.2019 | přečteno: 35410×

Pokud pokukujete po svém prvním vybavení pro běžecké lyžování, začněte s pořizováním výbavy od běžkařských bot. Podle jejich značky budete muset vzhledem ke kompatibilitě vybrat vázání. A teprve poté se věnujte samotnému výběru běžeckých lyží.

Základní rozdělení běžkařských bot je následující: Boty pro bruslení (skating), boty pro klasickou techniku a tzv. univerzální boty. Pro bruslení jsou boty nejvyšší, vyztužené odlehčeným skeletem pro výrazné zpevnění nohy. Boty na klasickou techniku jsou naopak nejnižší, tak aby umožňovaly uvolněný pohyb v kotníku. Univerzální (combi) boty jsou mixem obojího. Zpevňující skelet je zpravidla menší a lze jej případně odejmout při použití na klasickou techniku. Výškově jsou uprostřed mezi klasickými a „skejtovými“. Boty vybírejte pečlivě, především podle pohodlí a tvaru chodidla. Teprve pak zvolte „vítěznou“ značku.

S volbou vázání nemáte moc na výběr. Používají se dva základní systémy vázání: NNN (New Nordic Norm) a SNS (Salomon Nordic System). Zjednodušeně – NNN využívá dvou slabších kolejnic pro vedení boty, SNS jednu větší kolejnici. Oba systémy jsou bezproblémové. Jedinou nevýhodou je, že je nelze vzájemně nahrazovat. Botu určenou pro NNN systém můžete použít právě jen na tento systém a naopak. Podle zvolené boty tedy „musíte“ zvolit odpovídající vázání. I mezi vázáními je dělení na bruslařské a vázání pro klasickou techniku, začíná však až od vyšších modelů. Běžné „začátečnické“ vázání umožňuje použití při obou technikách (klasicky i bruslení) bez omezení.

Teprve nyní přicházejí na řadu samotné lyže. Podobně jako u bot máte na výběr ze třech možností. Lyže pro bruslení jsou kratší, širší a tvrdší a mají jen mírně zvednutou špičku. Lyže pro klasickou techniku jsou delší a mají tzv. mazací komoru (část skluznice pod vázáním, která slouží k nanesení stoupacího vosku). Mazací komoru určuje tvrdost lyže a hmotnost lyžaře. Pokud lyži „prošlápnete“ celou, je to chyba. Na sněhu bude stoupací vosk drhnout a lyže nepojede.

Třetí možností jsou opět lyže univerzální (combi). Jsou hybridním výtvorem, „něco mezi“. Pro hobby běžkaře však představují skvělou volbu. Pokud se nechystáte hned závodit, vystačíte s takovými lyžemi jak pro horské přejezdy, tak i pro seriozní trénink. Lyžařskou techniku na nich můžete střídat i při samotné jízdě, občasnému bruslení namazání stoupacím voskem nevadí.

K dostání jsou i lyže s drážkami nebo šupinami v místě mazací komory. Jejich výhodou je možnost odrazu bez namazání stoupacím voskem. Hodí se však zejména pro turistické pojetí lyžování, sportovně laděným běžkařům je nedoporučujeme.

Délku lyží volte podle své výšky a hmotnosti. Přihlédněte také k tvrdosti vybraného modelu lyží. Zjednodušeně – těžší lyžař si vybere tvrdší, případně delší lyže. Pro klasickou techniku je vhodná délka lyží 20 až 30 cm nad výšku lyžaře. Běžky pro bruslení vybírejte zpravidla o 5 až 15 cm delší než je výška lyžaře. Délka tzv. combi (univerzálních) běžek by se měla pohybovat mezi 10 až 20 cm nad výšku postavy.

O výběru hůlek si povíme příště.

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední

jsmetana muž 24.12.2014 10:15:43

Pokud pokukujete po svém prvním vybavení pro běžecké lyžování, začněte s pořizováním výbavy od běžkařských bot. Podle jejich značky budete muset vzhledem ke kompatibilitě vybrat vázání. A teprve poté se věnujte samotnému výběru běžeckých lyží.
Odkaz na článek

avatar

SR, Reca

Celkem 15391,89 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:32 (2015)
půlmaraton: 1:30:36 (2017)

satch muž 24.02.2017 11:33:30

Pri prvom pokuse o bežkovanie pred mesiacom v rakúsku ma oslovila najmä klasická technika, ale po ďalších pokusoch v tatrách, by som sa asi do klasiky nehrnul, nakoľko som u nás nenašiel žiadnu riadnu vyfrézovanú stopu. Takže pre moje rekreačné využitie by som asi hľadal nejaký uni koncept. Môžem považovať za univerzálne bežky aj tzv BC bežky? Ak by som vyberal niečo so šírkou 6 cm, mohli by sa zmestiť aj do prípadnej stopy a zároveň by mohli byť kratšie a teda aj lepšie ovládateľné ako klasické bežky (174cm/82kg). Uvažujem správne?

avatar

Celkem 932 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:45:40 (2014)

Tkuh muž 25.02.2017 17:24:19

Tak to těžko říct, otec má BC běžky a není z toho moc nadšen. Říkal, že se v nich nevejde do stopy anebo jen taktak. A v upraveném terénu jsou pomalejší.

Oproti tomu jsou jednoznačně výhodnější v neupraveném terénu, lépe se s nimi „proráží“ stopa. A ještě mě napadá, že budou výhodnější při současné podobě brdského sněhu. Ten je zmrzlý a zledovatělý, takže dost o hubu :-) A BC běžky jsou díky své hraně lépe ovladatelné (hlavně ve sjezdu), pokud teda nejsi vynikající technik, což asi vzhledem k tomu, že začínáš nebudeš ;-)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.