Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Běžecký trénink » Born To Run: VÝŽIVA

Born To Run: VÝŽIVA

Nalezené položky: 10 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 01.12.2010 14:45:12

odkazom na stručný, inšpiratívny a výstižný článok

http://www.ultrarunning.com/…mental.shtml

by som rád vyvolal diskusiu o tom, čo nám pomáha pri tréningu posúvať svoje limity, ako funguje nutrícia pri vytrvalostnom behu a kto čo používa pred, pri a po tréningu…

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 01.12.2010 15:12:56

dalsi zaujimavy odkaz – nevsimajte si prosim, ze su tam konkretne produkty a neberte to ako reklamu, u nas sa aj tak nedaju kupit ;) ide o podstatu toho, co popisuje…

http://www.hammernutrition.com/…se.1275.html

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Sloviensko

rudo muž 02.12.2010 00:17:29

clanok HAMMER je vynikajuci, musim priznat, ze som ho cital a tiez pochopil do dosledkov len preto, ze som mal pred 2 tyzdnami nasledovnu osobnu skusenost:

Bezali sa preteky 6 H na drahe, v mestecku asi 2 hodiny vzdialenom autom a jedna super ultravytrvalkyna letela na preteky z ineho mesta na letisku si poziciavala auto a potrebovali si pozicat kempingovu vybavu na preteky – stolicky stol a hlavne chladiace boxy,,, tak som jej ponukol ze sa moze u mna pre to zastavit ma to akurat po ceste z letiska na preteky, nevedel som o nej nic. Ukazalo sa ze je to Kanadanka ktora je tu len prechodne, reprezentuje Kanadu na MS v ultra a teraz na tychto pretekoch zabehala Kanadsky rekord v kategoirii 40+, zabehla 70.4 km vo velmi horucich nevhodnych podmienkach na priamom slnku start v najhorsej dobe o 2 poobede. Porazila mimochodom aj vsetkych muzov.

Prisla teda v piatok poobede presne 24H pred pretekmi, pozval som ju aj s jej muzom na obcerstvenie, zeleny caj atd ale odmietli s tym, ze teraz musi bezat 3km a zopar sprintov (a pytala sa kde by bolo najlepsie to odbehat) a hned na to musi zjest presne mnozstvo carbs a nemoze jest ani pit nic ine. Vtedy som to nechapal, teraz mi jasne ze nemohla to riedit dalsou tekutinou a nemohla mat ziadne dalsie napriklad jednoduche cukry (ponukal som caj s medom). Na druhy den po pretekoch prisla asi 21H po skonceni vyzerala uplne v perfektnom stave, ziadna unava ziadne svalove problemy krivanie alebo krce nic, sama hned vykladala veci z auta a zacala ich nosit proste ziadne nasledky z takeho behu. Vyzvedal som co pila a jedla pocas pretekov, vraj iba HAMMER pripravky a len vtekutej forme, mala presne navazene a nariedene mnozstva podla predpisov a svojej vahy a nepila uz k tomu nic ani cistu vodu aby neriedila koncentracie.

Spomenul som moje pozorovania z ultra ze zeny dokazu tolerovat aj 24H len na sladkcyh vodickach – teda len na piti z jednoduchych cukrov, na rozdiel od muzov ktori pri takom rezime skolabuju. Oni na to ze jednoduche cukry by v ziadnom pripade nepili, teda ziadne Gatorades ani rovnako nepiju coke pocas pretekov, hoci coke im chutovo chyba ale su prisni.

Ked som tlacil temu zeny vs muzi a cukrova odolnost pocas ultra, tak pripustili ze zakial ona dokaze ist 24H len na tekutej strave, jej muz musi po niekolkych hodinach aj nieco hryzt – teda je HAMMER bars, trochu sme srandovali ze je to mozno sex podvedomie ked zenam staci preglgat a muzi musia hryzt.

Jej najblizsie vazne preteky budu MS kde bude reprezentovat Kanadu, jej meno je Bernadette ak ma niekto zaujem sledovat ako dopadne na MS 24H, priezvisko by som musel najst vo vysledkovej listine z 6H.

Nerobim tym reklamu tej firme ale teraz velmi vazne uvazujem ze niektore vyrobky kupim a skusim.

Dolezity je vsak princip teoria a vysvetlenie vclanku, som presvedceny ze do urcitej miery sa daju amatersky namiesat lacne maltodextriny so sojovym proteinom praskom, navazit
a najst spravne mnozstvo a koncentraciu, BCAA sa tiez daju zohnat.

Kazda veta v tom clanku ma zmysel a je dolezita.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 02.12.2010 03:08:38

>> rudo, 02. 12. 2010 00:17:29

Urcite mi tu niekto napise, ze kazem paleo a pijem iontak ;)

Ale takto ma iontak vyzera-cisto prirodne extrakty. Na odporucenie Shanea Eversfielda, ktory mi v lete dal trochu Heed na skusku a ktory je jednou z osobnosti znacky, dostal som sa k distribucnemu kanalu a pouzivam Heed aj Perpetuem. Vacsinou trenujem bez iontaku, zaujimave ale je, ze pokial ho pouzivam, regeneracia je neporovnatelne rychlejsia…

Zas aby to nezmazali za reklamu… Nejde o znacku, ale o princip. Kosicky maraton som siel prakticky cisto na Perpetuem-a slo to.

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Sloviensko

rudo muž 02.12.2010 07:10:03

>> PeterFabok, 02. 12. 2010 03:08:38

co myslis ked hovoris iontak.

podla mna iontak je roztok soli-mineralov vo vode a nema nic spolocne s cukrami.

Heed aj Perpeteum su maltodextriny, + soy proteins + nejake prichute

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 02.12.2010 10:13:54

>> rudo, 02. 12. 2010 07:10:03

ja hovorim vsetkemu iontak – tak slangovo, vsetkym sportdrinkom.

na doplnenie: „HEED also provides a complete and easily assimilated electrolyte profile, not just salt and potassium, which comprise the electrolyte "profile“ of most other drinks. For some athletes, one or two level scoops of HEED will completely fulfill electrolyte requirements (in addition to caloric requirements)."

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Bratislava

Celkem 4754 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:42:41 (2011)
maraton: 3:29:25 (2011)

Esteban muž 02.12.2010 17:19:40

Mno, toto cele tusim malo byt v sekcii ‚Vyziva‘, ale nevadi…

Re (PeterFabok): „ja hovorim vsetkemu iontak – tak slangovo, vsetkym sportdrinkom“.

To je fajn ked si sam so sebou, ale pri komunikacii s niekym inym (napr. tu na fore) je uzitocne pouzivat vseobecne zauzivane vyznamy slov. Dost to pomaha vyhnut sa nedorozumeniam.

Re (rudo): „clanok HAMMER je vynikajuci, … Kazda veta v tom clanku ma zmysel a je dolezita.“

Nuz, ja by som az zas taky optimista nebol. Hlavne sa mi nepozdavaju formulacie ze tie pasaze kde vyspevuju sojove proteiny a ako dobre a lahko sa z nich v peceni robi glukoza.

Sedliacky rozum (ale bol by som rad keby sa nejaky fyziolog zapojil a dal veci na pravu mieru) mi vravi ze pri dlhodobejsej zatazi sa zapajaju proteiny ani nie preto ze by bolo malo cukrov a teda telo vyraba glukozu z coho sa len da(*), ale preto ze „telo sa opotrebovava“ a treba tehlicky na priebezne opravy (+hormony?). A to uz som si nie isty ci na to je sojovy protein idealny – mozno ano, ale to nie je ich argument.

(*) To sa moze stat ked sa ziadne cukry neprijimaju, ale ked sa priebezne doplnuju, tak by to nemal byt problem.

avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km

PeterFabok muž 02.12.2010 20:58:18

>> Esteban, 02. 12. 2010 17:19:40

beriem, preto som aj doplnil ten citat, lebo Heed je v podstate aj iontak ;)

… asi mas pravdu, do sekcie vyziva to moze presunut pokojne admin, ja to dodatocne spravit neviem.

k sojovym proteinom:

  • proteiny vseobecne znizuju rychlost vstrebavania sacharidov (co je pri dlhotrvajucom vykone a problematickom vypocte, kolko presne a kedy doplnit vyhoda)
  • hlavny rozdiel medzi rastlinnym a zivocisnym proteinom je ten, ze zatial co rastlinny sa vstrebava velmi rychlo a nezatazuje to organizmus(+spolu s nim dostanes aj mineraly, vitaminy a snad aj vlakninu)… zivocisny sa tazko spracuva, vznika vacsie mnozstvo odpadovych latok a je s nim spojene vacsie mnozstvo tuku. zatazuje traviaci system, cim prichadzame o napr. horcik (a ten by sa mi pri dlhodobej zatazi zisiel)

tiez by som nepovedal, ze potrebujes tehlicky na opravy, skor by som prijem proteinov nazval prevenciou pred degradaciou tkaniv.

Motto: the best runner leaves no trace
avatar

Sloviensko

rudo muž 02.12.2010 22:10:57

>> Esteban, 02. 12. 2010 17:19:40

myslim ze tie odstavce o proteinoch a dusikovej bilancii, otrava amoniakom su dolezite.

Z mojci skusenosti sa s tym viem stotoznit, ked po niekolkych hodinach nastava pocit vnutornej otravy a unavy, ktora sa neda riesit ani masazou, jogou a kratkycm odpocinkom, ani mineralmi (iontakmi) ani sacharidmi hocakeho typu a pri prijme bielkovin zivocisnych – kura ryby nastane pocit ze niekde nieco sa zlepsilo ale celkova unava – otrava sa vnutorne zvysila. zaujimave ze pri experimnentoch, ako si pomaly zostavujem jedalnicek na nasledujucu 24H, tak sa na list na prve miesto dostala sosovica vo forme sosovicovej polievky a sosovicovych fasirok a tiez hrach.

Teda zrejme proteinovy profil podobny ako soja a mozna aj lepsi.

Presne ako pise clanok, ked uz je po pretekoch a uz na nicom nezalezi, potom rychla regeneracia je podporena aj proteinami ktore sposobuju kratkodobu amoniakovu otravu, kedze po niekolkych hodinach nasledne vycistia viac amoniaku ako sposobily, ale to je az po pretekoch, ked sa mozes po jedle vyvalit horizontalne. U mna sa to prejavi tak ze napriek snahe o vegetarianstvo a zdravu stravu celkovo, cestou domov z ultra zaparkujem pred KFC a nakupim mnozstvo vysmazenych kureniec. Ale to je az po vsetkom. Pocas 6D ked bol zabehnuty svetak, bolo zaujimave pozorovat ako po organizatorom podavanych ranajkach pre vsetkych – vajcia, sa moralka aj behanie u vsetkych zdvihlo, proteiny urobili svoje, po par hodinach utlm co som si vtedy vysvetloval casovym rytmom nespiacich bezcov, mozno to bola len amoniakova otrava.

Motto: you can't stop, what is coming !
avatar

Banská Bystrica

Celkem 983 km
Minulý měsíc 0 km
Nalezené položky: 10 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.