Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Běžecký trénink » Začátečník a bolest achilovek

Začátečník a bolest achilovek

Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

toncek muž 06.05.2010 00:04:58

Dobrý den,

jsem začátečník co se týče běhání. Ovšem co se týče sportu a pohybu, nejsem na tom jinak špatně – cca 8 let jsem hrál závodně tenis. I nyní sportujuju cca 3× týdně mimo běh (in-line brusle, plavání, squash atd.) podle času, počasí a nálady.

Běhat jsem začal někdy na konci března. Nejdřív dost nepravidelně – pouze 1× týdně asi 20 minut souvislého běhu. Poslední 3 týdny se mi však daří běhat 2–3× týdně. Nyní zvládám asi 45 minut souvislého běhu v nějakém normálním tempu. Různorodý terén – roviny, kopce vše na asfaltu.

Poslední týden však někdy již při běhu po nějaké době pociťuji bolest achilovek. Jinak je vše v pohodě, udýchám to, nohy bolí tak nějak normálně, že prostě něco dělají. Ta bolest je taková nepravidelná při běhu, jen sem tam, mě v jedné či druhé achilovce jakoby píchá a po chvilce to odezní.

Po doběhní a uplynutí nějaké doby, mi však v těch achilovkách jakoby „cuká“ a prostě je „cítím“. Když propnu chodidlo, tak je to takový nepříjemný pocit.

Je to normální? Jsou nohy a achilovky jen unavené po běhu? Nebo je to třeba přětěžováním? Problém s výdrží nemám, dokonce si myslím, že bych zvádl i hodinu souvislého běhu. Svaly mě nijak nebolí s dechem taky v pohodě.. Nebo to může být špatnou technikou běhu? Nerad bych něco zbytečně pokazil nebo se zranil. Běhání mě začalo bavit a rád bych se mu věnoval dál.

Co se týče obuvi, tak prozatím nemám běžečkou obuv, ale běhám v kvalitních tenisových botech (3000 Kč), které tlumí nárazy u paty. Nákup běžecké obuvi mám však určitě v plánu později (v létě).

Díky za reakce :-)

avatar

10 km: 0:35:54 (2018)
půlmaraton: 1:19:41 (2018)
maraton: 2:58:04 (2017)

Aki muž 06.05.2010 10:13:00

Ahoj, já bych to shrnul do více bodů. Jednak to může být tvrdým povrchem, asfalt a silnice je v tomhle nejhorší. Pak nevhodná obuv, přece jenom tenisová bota je jiná než ta běžecká, ať už z pohledu tlumení nebo stability. S obuví může být spojená horší technika. Jestli došlapuješ výrazně na patu, mohou to odnést právě achilovky, ale i kolena a holeně. A třeba je to jen únava z pohybu, na který nebyly nohy zvyklé. Rozhodně to nechce vynechávat strečink, v ostatních vláknech se doporučuje sednutí na paty, a pokud bolí i po doběhnutí tak ledovat. Snad tě to brzo pustí, bolesti achilovek jsou nepříjemné.

Motto: Train hard, win easy.
avatar

Sokolov

Celkem 13617 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:38:52 (2004)
půlmaraton: 1:31:48 (2004)
maraton: 3:37:28 (2004)

koyama muž 06.05.2010 12:31:49

Určitě bys měl sledovat svou techniku a pokud chceš nějakou odpověď, minimálně by bylo potřeba, abys sdělil, jestli jsi patoběžec nebo běháš přes špičky.

Motto: Kdo se odváží, zvítězí.
avatar

toncek muž 06.05.2010 16:34:13

koyama:

Nějaké články jsem si tady již o technice přečetl a snažil se na to při běhu myslet. Podle mě běhám spíš přes paty. Levá noha mě ale přijde taková „nemotorná“ a neohrabaná našlapuju jakoby celou plochou nohy. Navíc mi přijde slabší než pravá. Je však pravda, že ta achilovka mě bolí více na pravé noze. Navíc když jsem na to myslel až moc, nohy při běhu bolely více, jelikož jsem se to snažil neustále ovlivňovat..

Aki:

Nevhodnosti obuvi jsem si vědom, právě tomu chci dát ještě chvilku čas, jestli u toho opravdu vydržím a pak koupit běžeckou obuv. :-)

avatar

jakublbc muž 30.08.2010 19:16:14

Tak jestli běháš 45min v botách na tenis nehledal bych příčinu bolesti achilovek :-) To je jak hrát badminton tenisovou raketou…

avatar

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km

runner.cz muž 02.09.2010 21:08:54

Držím jednu zásadu: jediný, na čem se nevyplatí šetřit jsou pořádný boty. Můžeš běhat ve vytahaných trenkách, nejhorším umělým triku co doma najdeš, klidně v huňatým svetru a tesilkách, ale musíš mít pořádný boty. Pokud tě bolí achilovky, bude to asi v tvém případě z těch bot, ne ze stylu běhu. Na botě nešetři. Výborným doplňkem je někdy také speciální vložka, já kdysi když sem to s běháním myslel vážně měl jakési vložky Formhotics tuším. Dělal mi je ortoped Mašek. Bylo to právě kvůli problémům s achilovkama. Měl sem v nich dost velký zánět, trvalo vždy tak 5km než se rozehřáli a pak dobrý. Ve ztuhlém stavu byly hodně bolestivé, stačilo se do ní trochu klepnout a už sem skoro čůral. S těmi vložkami se to spravilo po cca měsíci, nevěřil sem tomu, ale fakt mi 100% pomohli. Já k zánětu achilovek přišel ani sem nevěděl jak. Teď, po 15 letech to už vím.
Ale jak píšu, základ je bota.

Motto: runner-cz.blogspot.com
Nalezené položky: 6 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.