Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Běžecký trénink » Běh z kopce v náročném terénu

Běh z kopce v náročném terénu

Nalezené položky: 13 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

veteran muž 07.12.2008 20:14:32

V poslední době jsem párkrát absolvoval běžecké závody v Beskydech a začal mně bavit běh v náročnějším terénu – jak profilem, tak povrchem. Po tréninku na triatlony, kde je to přece jenom pořád spíš po rovině, je to vítaná změna. Jenže jsem zjistil, že mně na to chybí pár věcí. Jedna z nich, která se dá poměrně lehce odstranit, jsou dobré boty. V kajenech se to moc běhat nedá. Hledám tedy dobré boty a abych uvedl příklad na co by měly být vhodné, tak teď na závody Lysacupu – nahoru to ještě jde, tam nezáleží tak moc na botách, ale na fyzičce, ZATO SEBĚH DOLŮ PO SJEZDOVCE – TO JE PRO MNĚ PROBLÉM. Mám předběžně vyhlédnuté Salomony, ale přivítám jakékoliv recenze, připomínky a návrhy na tyto i jiné boty. Nejdůležitější co považuji a co bych od takových bot chtěl je stabilita a jistota při došlapu a neklouzavost na všem možném – kameny, tráva, bláto, kořeny, za sucha i za mokra (je toho asi dost, možná je to až nesplnitelné přání, ale něco co je v tomto směru nejlepší, nějaký rozumný kompromis). S dalšími věcmi to bude asi horší. Při seběhu jsem neskutečně pomalý. Protože mám strach, že mně to někde uklouzne, nebo si na nějaké nerovnosti zvrtnu kotník, tak brzdím asi víc než je zdrávo. A z toho brždění mně pak i docela bolí svaly na nohách (taky nejsem žádná muší váha :-) ). Právě od nových bot si slibuju větší jistotu při došlapu a s tím odstranění nebo aspoň omezení strachu – dřív jsem běhal na běžkách a spustit se ze sebevětšího kopce dolů nebyl žádný problém. Proto se chci zeptat: dá se takový běh z kopce natrénovat? A jak? Jak běžet, jakou technikou: brzdit – nebrzdit a snažit se to za každých okolností ustát. Malé kroky nebo dlouhé, nebo přímo skákat? Dopadat na paty, na celou plochu, špičky (to asi ne)? Děkuji za vaše rady a zkušenosti.

avatar

Celkem 1284,91 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:49:27 (2011)

Majo muž 17.12.2008 15:16:58

No ja nie som ziadny skuseny bezec, ale ked vidim ze ti tu nikto neodpoveda, tak ako podnet:

mne horsky vodca pri zostupoch zo stitov radil dostupovat na skalach na spicky … neviem ci to je pouzitelne a spravne pri behu, ale islo sa mi tak lepsie, mam pocit ze sa tak viac setria klby … mozes skusat :-)

Motto: Lama five alive
avatar

bara.ma žena 17.12.2008 16:21:57

Ahoj, když nikdo neodpovídá, tak píšu… dělám hlavně orienťák, takže nějaký ten běh v terénu mám ozkoušený ;-) Na závody i trénink používáme zásadně boty s hřebíky (speciální na OB nebo krosové maratonky s hřebíky), aby to neklouzalo. Běhám v nich i krosy, když jsou v terénu… Jakmile neběžíš po cestě, hřebíky pomůžou opravdu hodně. Ale když je v závodě kus po silnici, je to nepříjemný. Pro běhy do vrchu jsem slyšela chválu na značku Inov. Já běhám ve VJ. Vyvrknutí kotníků: to je v ob nejčastější zranění… :-( Pomáhá kotníky posilovat a trénovat všemožnou obratnost, vždy se před během v terénu extra dobře rozcvičit. Po zranění nebo i jako prevence se kotníky tejpují. Je to i o naběhaných „teréních km“, člověk na to časem přijde. Hodně zdaru!

avatar

Praha

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km

zmatloj muž 17.12.2008 21:32:50

Ahoj, nedávno jsem ve fóru narazil na starší vlákno, kde se sběhy kopců řešily: http://forum.behej.com/…dolu-s-kopce Třeba nějaká rada od diskutujících přijde vhod.

avatar

veteran muž 17.12.2008 23:01:48

Díky za odpovědi. Už jsem si říkal, že orienťáci budou mít víc zkušeností s během v těžkém terénu a že zkusím nějaké orienťácké fórum. Ale popořádku:

  • boty s hřebama – jak se chovají v kamenitém horském terénu?, není to spíš do lesa? A dá se v tom vydržet běh 30 – 50 km?
  • kotníky zpevněné obinadlem – to může pomoct, hlavně to asi zabrání úrazu, ale běžet s tím delší trasu si nedovedu představit, hlavně uvolnění na rovinách – budu si to muset vyzkoušet
  • dilema běh přes špičky nebo přes paty – podle mě v prudkém kopci běh přes špičky v předklonu zvládnou asi jen ti špičkoví běžci a myslím si že s velkou dávkou rizika (ale to je relativní, jak jsem už psal, na běžkách jsme sjížděli kopce kde ostatní padali). Takže zbývá přes paty, kratší krok a rychlá frekvence. A jakmile sklon a terém dovolí, přejít do předklonu a přes špičky. Hlavně asi dopadat na pokrčenou a ne na nataženou nohu (což teď asi dělám, musím se na to zaměřit).
  • a trénovat, trénovat, …

Ještě mně teď napadlo: kdy by měla nastat hlavní brzdná fáze, ve kterém okamžiku nejvíc zabrat proti zrychlování pohybu

avatar

Liberec

Celkem 11210 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:34:28 (2016)
půlmaraton: 1:16:15 (2011)
maraton: 2:47:01 (2010)

bedrich muž 18.12.2008 05:57:43

[quote=veteran]Díky za odpovědi. Už jsem si říkal, že orienťáci budou mít víc zkušeností s během v těžkém terénu a že zkusím nějaké orienťácké fórum. Ale popořádku:

  • boty s hřebama – jak se chovají v kamenitém horském terénu?, není to spíš do lesa? A dá se v tom vydržet běh 30 – 50 km?
  • kotníky zpevněné obinadlem – to může pomoct, hlavně to asi zabrání úrazu, ale běžet s tím delší trasu si nedovedu představit, hlavně uvolnění na rovinách – budu si to muset vyzkoušet
  • dilema běh přes špičky nebo přes paty – podle mě v prudkém kopci běh přes špičky v předklonu zvládnou asi jen ti špičkoví běžci a myslím si že s velkou dávkou rizika (ale to je relativní, jak jsem už psal, na běžkách jsme sjížděli kopce kde ostatní padali). Takže zbývá přes paty, kratší krok a rychlá frekvence. A jakmile sklon a terém dovolí, přejít do předklonu a přes špičky. Hlavně asi dopadat na pokrčenou a ne na nataženou nohu (což teď asi dělám, musím se na to zaměřit).
  • a trénovat, trénovat, …

Ještě mně teď napadlo: kdy by měla nastat hlavní brzdná fáze, ve kterém okamžiku nejvíc zabrat proti zrychlování pohybu[/quote] Kotniky se netejpujou obvinadlem, ale paskou, ja kupuju v Hudaci jak je na prsty nebo se to da koupit mam pocit ve zdravotnickejch potrebach.Jinak ty boty v terenu sou v pohode, pokavad nebezis po tvrdym povrchu.Ale ja osobne beham v krosovejch botech, ty hrebikovy na orientak nejsou tlumeny a nedejchato.Ikdyz to je asi subjektivni dojem.Ale spis zkus normalni slusny krosovy boty.Von taky kazdej druhej z orintaku ma odepsany kotniky.

avatar

bara.ma žena 26.12.2008 21:27:11

boty: souhlas – hřebíkovky na ob nejde používat moc často a na dlouhé tratě, protože jsou hrozně tvrdé. Ale pokud je závod mimo cesty, především v lese, je to podle mě fuk. Na nějaký delší běh po horských hřebenech bych použila asi nějaké krosovky s hřebíkama nebo bez.

tejpování: nic o obinadle jsem nepsala, to by vyvrknutí kotníku nezabránilo… správné tejpování (tejpovací páskou dle rady fyzioterapeuta nebo nějakého zkušeňáka) – pohybu nebrání, kromě toho vyvrknutí… Já běhám všechny o-závody s tejpy a vůbec o nich nevím (jenom občas si řeknu "uffff, ještě že je mám :-) )

avatar

janca83 žena 16.01.2012 09:47:35

Tak mě osobně hřebíkovky nevyhovují vůbec. Taky tejpuju a pomáhá mi to hodně, kdysi to u nás moc nebylo, ale teď už tejpy najdete skoro v každé lékarně, i když tam nemají takový výběr jako na netu. Já třeba kupuju tejpy tady: tejpy. Běh z kopce už si bez nich nedokážu ani představit, s koleny jsem měla vždycky trochu problém.

avatar

Strakonice

Celkem 831 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:16 (2011)
půlmaraton: 1:52:09 (2011)

VV1967 muž 17.01.2012 13:34:24

Ahoj, tak když je řeč o orienťáku … Seběhy z kopce jsou hodně náročné sami o sobě. Orienťáci většinou běhají v lese a někdy loukách a sem tam po cestách (zpevněných) a málo kdy po silnici. Většina závodů se proto běhá s botama s hřeby, které jsou na seběhy opravdu dobré, ale asi ne dobré na běhání po silnici nebo nějaké zpevněné cestě. Také se běhají závody bez hřebů, když jsou hřeby zakázané – ochránci přírody apod. Pak se používají boty se špunty nebo nějak výrazněji rozdělenou podrážkou, právě kvůli klouzání na svahu. Pro seběhy na cestách si ale myslím budou postačovat jakékoliv boty s výraznějším vzorkem. Pokud bude bláto stejně ti to bude klouzat.

Další věcí je mít zpevněné kotníky. O tejpování tu již bylo napsáno. Jak tu již také psali, je opravdu tohle i věcí tréninku v terénu – čím náročnější tím lepší. Není pravda, že orienťáci mají zničené kotníky. Tohle je asi problém všech běžců ne-li sporotvců. Naopak si myslím, že během v terénech se ty kotníky opravdu zpevňují, a proto nějaké špatné šlápnutí orienťáka nerozhodí … Za 27 let co orienťák běhám jsem měl jednou vykloubený loket a asi dvakrát kotník. Nyní bez problémů.

Motto: Každý orientační běžec chce být mistrem světa.
avatar

Hořovice

Celkem 32023 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:04 (2011)
půlmaraton: 1:39:38 (2011)
maraton: 3:42:11 (2008)

pavli žena 17.01.2012 19:40:01

Ještě k hřebíkovkám – v takovémhle terénu a počasí, co je teď (náledí), na ně nedám dopustit. Absolutně odpadá problém uklouznutí. A co se týče prodyšnosti, tak není problém (zn.Botas už je minulostí). Co se týká tlumení, přirovnala bych to k Inov8. Běhám v nich i dlouhé běhy a nemám problém (± 30 km). Mám zn. Integrator, běhám po Brdech (rozbité asfaltky, sníh a led) a neměnila bych.

avatar

Las Palmas de G. C.

10 km: 0:44:00 (2010)
půlmaraton: 1:37:00 (2010)
maraton: 3:20:07 (2012)

rdudek muž 25.01.2012 13:26:11

Ja pouzivam Mizuno Cabracan. Maju cupliky z mekkej gumy, a na suchej skale drzia fantasticky. Na mokrom sa asi smyka vsetko okrem klincov, ale neviem si predstavit bezat s klincami 50k trail… Zle je ze su tie cabracan drahe a tie cupliky sa dost rychlo zoderu (asi 200k po skalach a kamenistych chodnikoch)
Na dlhe trate (40k a viac) vela ludi pouziva palice: Pri prudkom zostupe zachrania vela padov tym ze sa na tu palicu zavesis namiesto toho aby si pokracoval zubami ku kamenom…
Na druhej strane, najlepsi bezci bezia dolu chodnikom bez palic, je to rychlejsie.
Kroky su skor kratke ale vela, a kazdy krok namiereny, najlepsie na miesto ktore nevyzera ze sa smykne: Sucha spicka kamena, alebo kusok travy.
Treba sa na to velmi sustredit a divat sa pod nohy. Clovek spadne alebo zle stupi vecsinou ked uz nestiha sledovat kazdy kamen na ktory slapne.
Clovek si na to casom zvykne a prestane to tak unavovat – cize, trenovat a trenovat :)

S pozdravom, Roman

avatar

Zruč-Senec

půlmaraton: 1:27:15 (2011)

Bystrouš muž 28.01.2012 20:26:58

A jak tejpujte orienťáci? pružnou nebo pevnou a jakým způsobem?

avatar

Peč

Celkem 530 km
Minulý měsíc 0 km

Valdin muž 30.01.2012 12:41:35

Dneska se mi velmi dobře osvědčili běžecký boty Salomon Pro 3D Ultra GTX. Při stoupání na vrchol hory krásně držely nohu a při přecházení kamenných lavin mě dost podrželi. Nohu v nich mám jistou. Voda jim nevadí, s blátem si poradí. Jenom uvidím, jak dlouho vydrží mé náročné treky.

Nalezené položky: 13 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.