Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Zdraví, nemoc, bolest » Běhání po parciální menisektomii

Běhání po parciální menisektomii

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Rýmařov/Ostrava

Celkem 119 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 1:08:00 (2006)

pablos muž 25.11.2007 22:59:15

Ahoj, mám dotaz, zda někdo nemáte zkušenosti s dlouhodobou odezvou kolen po částečném odstranění menisků při pravidelném zatěžování během. V mém případě jsou mediální (vnitřní) menisky z obou kolen částečně ufiknuté a zajímá mě, jak zareagují kolena na pravidelný sport třeba po deseti letech…(artróza třetího stupně, totálka?:). Díky za názory.

Motto: Vesmír je jen prchavá myšlenka v boží mysli. Docela nepříjemné, pokud jste právě složili zálohu na dům. (Woody Allen)
avatar

Celkem 120 km
Minulý měsíc 0 km

tomsil muž 26.11.2007 10:09:39

běh & kolena – z vlastní zkušenosti (vnitřní křížové vazy) mám osvědčeno, že se vyplatí rozhodně kolena nepřetěžovat, ale pomalu a plynule zatěžovat a snažit se i stravou kolena podporovat. Změna formy zátěže je také pozitivní – převážně běh dopněn o kolo, plavání, brusle, lyže, atd.

Jak říká Miloš Barna – artróza je složitý problém, přičemž se na vzniku onemocnění podílejí dědičné vlohy, zánětlivá onemocnění, prodělané úrazy a zlomeniny, špatné postavení kloubů a také průběžné opotřebování kloubů s postupujícím věkem. To moc neovlivníme. K preventivní ochraně kloubů patří látky glukosamin sulfát, chondroitin sulfát, MSM či želatina. Glukosamin je látka přirozeně se vyskytující v lidském těle, pro farmaceutické zpracování je získávána z korýšů a měkkýšů. Slouží jako základní složka k výstavbě a obnově kloubní chrupavky a dobře působí proti potenciálnímu zánětu. Chondroitin je rovněž látka tělu vlastní, získává se extrakcí z hovězí a žraločí chrupavky. Představuje základní stavební kámen mezibuněčné hmoty chrupavky. Zvýšený přísun chondroitinu vede ke zlepšení mechanických a elastických vlastností chrupavky a omezuje tvorbu enzymů, jež chrupavku poškozují. MSM neboli metylsulfonilmetan je organická sloučenina síry, jež se účastní při tvorbě struktury vláken kolagenu – bílkoviny tvořící základ pojivových tkání, tedy vaziva, chrupavek i kostí. »Největší koncentrace MSM je obsažena v košťálové zelenině, jako je květák, brokolice, kapusta. Ty je ale nutné konzumovat čerstvé, bez tepelné úpravy. Želatina se vyrábí z kolagenu živočišného původu. Slouží k ochraně kloubních chrupavek a vazů před předčasným opotřebením stejně jako k jejich regeneraci, a tím ke zmírnění potíží. Objevují se i další látky podporující léčbu kloubů. Patří k nim aloe vera, jež má schopnost tlumit bolest, olej z brutnáku lékařského pomáhající zlepšovat stav při zánětu kloubů, k čemuž by měl přispívat i výtažek z kořene africké byliny harpago. Dále se v lécích na klouby vyskytuje aminokyselina Lprolin nezbytná pro tvorbu kolagenu, vitaminy C a E a stopový prvek selen, jež jsou silnými antioxidanty pomáhajícími likvidovat v těle volné radikály, které chrupavky poškozují. Vápník je nezbytný pro výstavbu kostí a vitamin D pak napomáhá ukládání vápníku do kostní tkáně.

Myslím, že žádná jednoznačná odpvěď na tvoji otázku zkrátka neexistuje. Snad výše uvedené pomůže a v případě špatného vývoje omezit zátěž.

avatar

Rýmařov/Ostrava

Celkem 119 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 1:08:00 (2006)

pablos muž 27.11.2007 10:28:32

Děkuji za vyčerpávající odpověď. Glukosamin a chondroitin budu doplňovat, ostatně jsem to ač nepravidelně dělal i před tím, přece jen věk 36 let už si o to sám o sobě říká a doporučil to i ortoped. Jednostranná zátěž nehrozí, plánuji trénink na triatlon + v zimě běžky, brusle (hokej), posilovna. Existuje celá řada jednoduchých cviků, jak zlepšit postavení nohou. Až jsem se divil, když mi na rehabce říkali, že i drobnosti mohou ovlivnit rozložení zátěže na jednotlivé klouby. Asi máš pravdu, že se výsledek odhadnout nedá. Mě by jen docela zajímali praktické zkušenosti někoho, kdo už je delší dobu po menisektomii. Ještě jednou díky.

Motto: Vesmír je jen prchavá myšlenka v boží mysli. Docela nepříjemné, pokud jste právě složili zálohu na dům. (Woody Allen)
Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.