Za 6 měsíců 1500m pod 4:28
M&M
27.10.2013 17:34:02
Ahoj, je mi 18 let a 1500m mám za nějakých 5:30. Chci překonat školní rekord, který je 4:28. Maturuju příští rok, takže bych to rád zaběhl do začátku května, což je 6 měsíců tréninku max.
Rád bych vás poprosil o tipy a o nějaký plán tréninku, abych k tomu dospěl a zasloužil si jméno na té nástěnce na chodbě :D
Brno
Petr Kaňovský
28.10.2013 07:14:23
Však toho tu píšeš dost málo, aby Ti někdo mohl podrobněji poradit. Za kolik nyní uběhneš 100,200,400 a 800 metrů? A jaký je přehled Tvých sportovních aktivit v jednom týdnu? Kolik naběháš a jaké jiné sporty děláš?
pam65
28.10.2013 07:23:11
To je vdot z 49 na 61. Tedy 2 vdoty za měsíc. To je dost. Zvlášť
přes zimu (nachlazení, maturitní stresy, …).No, jestli chceš být slavný,
můžeš třeba zapálit ředitelnu ![]()
Desert
28.10.2013 12:00:06
>> M&M, 27. 10. 2013 17:34:02
tvůj výkon je teď tak 3:15min/1km, potřebuješ sundat " jenom" 30s ( tj. 2:45min/1km *), a doběhnout zbytek, možné to je, ale nereálné, v době maturity můžeš mí hlavu někde jinde, a ta bohužel i u tréninku hraje důležitou roli,
PS:* samostatný úsek ne mezičas
Petr_P
29.10.2013 10:55:25
Přijde mi to jako hodně vysoká výzva. Zlepšit se o minutu na 10 km je snadné, ale na 1500 m to znamená obrovský rozdíl. Sám mám cílovou metu o poznání skromnější, ale přesto jsem ji ještě za 3 roky nepokořil a zlepšování postupuje po vteřinách. Ovšem pravda, že netrénuju zrovna optimálně (všeobecně ani konkrétně na 1500 m) a taky je mi skoro 2× tolik co tobě. Cíl je to každopádně obtížný, ale nechci tvrdit že nereálný, záleží na řadě faktorů a bez podrobnějších údajů o sobě ti nikdo nedokáže kompetentně poradit. Pouze obecně platí, že potřebuješ zlepšit jednat vytrvalost a aerobní výkonnost, tedy běhat delší pomalejší tréninky, ale také zapracovat na rychlosti a laktátové odolnosti, tedy běhat též náročnější intervalové tréninky. Uvědom si, že tvoje meta znamená tempo pod 3 min/km a to už je docela fofr. Máš vyzkoušené jestli tak dokážeš běžet? Vzhledem k tvému věku a sportovně působící postavě vysoce pravděpodobně ano, ale jak dlouho, snad pár set metrů? Ty to ale budeš muset vydržet několikanásobně déle. Časy se plánují snadno a při pohledu na čísla to vypadá jednoduše, teprve když si to člověk podobně rozebere, uvědomí si naplno závažnost svojí výzvy. Nechci tě ale odrazovat, naděje jistě nějaká je, jsi mladý a máš potenciál, tím spíš pokud jsi snad zatím tolik neběhal, to se potom zpočátku vždycky zlepšuje relativně snadno a rychle, teprve později se další pokrok stále více zabržďuje. Každopádně pokud chceš lépe poradit, napiš o sobě víc relevantních údajů a znalejší ti pak poradí jistě kompetentněji.
České Budějovice, Bratříkov
fuji
29.10.2013 14:03:28
Na 4:28 min nepotřebuješ běžet kilometr za 2:45 min. :D Stačí držet tempo a poslední tříkilo dupat, co to dá. Já osobně mám na patnáctku 4:29,0 a běhal jsem to vždy tempově 1:33–1:35/500 metrů se stupňovaným finišem. Souhlasím s tím, co tu píše „kanovský“. Je potřeba trošku víc info, jak často běháš, jaké máš další aktivity. Určitě ale teď na zimu nehoň tempo a rychlost, zkus nabrat nějaký objem, ze kterého se ti pak bude lépe trénovat.
Desert
29.10.2013 15:16:54
>> fuji, 29. 10. 2013 14:03:28
Petr je vytrvalostní typ, M & M je silový, tedy v tom je drobný rozdíl, pro něj je koeficient přepočtu 1,33, z toho ty 2:45 ( tzn. do 2:15/800m je to myšleno jako samostatný úsek, ne mezičas), podařilo-li by se nu přes zimu naběhat objem, což je méně pravděpodobné, diskutovali bychom o jiných výchozích časech,
Peta8
29.10.2013 15:47:29
Ahoj,
pokud jsi to na té fotce ty, tak to může být trochu problém. Uživit takovou horu svalů může být při 1500 m docela těžký; je to přeci jenom už docela dlouhá trať.
Tím však neříkám, že je to nemožné a že Ti to nepřeju.
Zlepšit se o minutu je dost. Záleží na tom, do jaké míry jsi běhal do teď.
Mato
29.10.2013 16:16:34
Ak mas pohybovy talent a nie si aerobny traged, tak to vôbec nie je nerealisticky ciel. Poznam takých, co to bez predchodzieho bezeckeho tréningu dali aj podstatne rychlejsie, pravda, taki nie su uplne bezni. Pol roka je pre zaciatocnika dlha doba a ak to vezmes za spravny koniec, mozes sa zlepsit aj podstatne viac, ako o minutu. V kazdom pripade, ako vravieval jeden dost znamy trener, pozerajuc sa na môjho osvaleneho spolubezca, ked k nam zavital ako novacik a hrdo si stiahol na tréningu tricko: „TOTO musi ist dole“, pohrdavo ukazujuc na jeho vypracovany hrudnik a bicepsy. A ono to za par mesiacov trenovania s nami aj zliezlo. Behom roka sa z manekyna (sice talentovaného, ale stale manekyna) behajúceho 800ku tesne pod 2:10 stal medajlista na mSR v case pod 1:53. Len tak pre porovnanie, to je ako skok od 4:25 na 3:48 na 1500ku. To pri týchto sviznejsich výkonoch je porovnatelne so skokom z 5:40 na 4:30.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.