Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Boty obecně » Kdy vymenit boty ?

Kdy vymenit boty ?

Nalezené položky: 33 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 05.06.2020 08:26:26

>> martin108, 04. 06. 2020 22:02:55

Skusenost je neprenositelna, to si musis zazit. Snad len, ze niekedy je lepsie neriskovat v situáciách, ktore si ini odzili mnohokrát s podobnymi výsledkami. Ak mas 15–25 rokov, behaj ako blazon, v comkolvek, co ta drzi pokope. Ta skusenost za to stoji a aj ked sa zranis, telo sa da rychlo dokopy. Ak sa skor pohybujes okolo stredného veku, radsej min o nejaku tu korunu zbytocne viac (kup si boty navyse, aj ked ich mozno uplne nepotrebujes), ako sa potom mesiace, ci roky smutne budes pozerat z okna a priat si, ze si mozes ist zabehat. Osobne odporucam aspon 3–4 pary bot sucasne v obehu, ked behas kazdy den. Boty Ti dlhsie vydrzia, ak nie su v obehu kazdy den, telo je nutene trosku menit styl pri kazdom modeli inak a tym padom sa vyhnes stereotypu, zlym pohybovym vzorcom a najmä das telu sancu sa prirodzene zregenerovat. A cim viac rozdielov v modeloch, tym lepsie (trailovky s vyssim dezenom, nizsim dropom, cestne hrubsie s vyssim dropom, tensie a lahsie na tempovejsie_rychle behy a pripadne este jedny objemove na prestriedanie). A tiez ich nemusis kupovat naraz, ale postupne ich pocas roka vymienat.

Ked som behaval 6–7 tisíc km rocne, tak som si zvykol kupovat aspon 4 pary sam a dalsie 2–3 pary som dostaval darom/na testovanie. Takze vzdy som mal nejake skoro nepouzivane, ktore som mal menej oblubene, ci do rezervy. Dnes uz kupujem tak 2–3 pary, plus 1–2 dostanem, len objemy su nizsie, ergo botky menim castejsie. A oni aj menej vydrzia, resp. moje telo uz citi kazdu zmenu o dost citlivejsie a podstatne viac vnimam opotrebenie.

Ak nekupujes najnovsiu vychytavku, tak slusny par kupis do 80 eur. Krat 4 to je max 320 eur rocne, plus raz za cas nejake nove handry a pravidelne nove ponozky. Nech to je 500 eur rocne. Stale celkom lacny sport v porovnani s takym lyzovanim, kde len permica 2× rocne vyjde viac. Startovne na niektore zahranicne preteky sa pohybuje v týchto sumach… to radsej nebudem pretekat a behat v dobrych botach. A co take fitko, trener, atd? A bicyklovanie – ani nespominaj, furt nieco treba vymienat a opravovat – to fakt lezie do penazi. Beh nie je zadarmo, ale je to relativne mala investicia, ktoru si vacsina ludi moze dovolit…

avatar

martin108 muž 05.06.2020 11:26:00

>> Mato, 05. 06. 2020 08:26:26

Naprostý souhlas, s těmi zkušenostmi. Mladík rozhodně nejsem (ikdyž mentálně spíš jo ;-)), nikdy jsem netočil objemy jako ty (asi se mám víc rád, nebo jsem víc línej ;-)), ale stejně jako ty jsem psal, že boty kupuju když je dobrá nabídka, ne když je nutně potřebuju. Akorát mě (možná na rozdíl od tebe) nevadí, že koupím 2 roky starý model a další 2 roky ho mám v krabici, než ho vytáhnu. Zatím mě žádný takhle koupený a použitý boty nezklamaly.

A stejně jako ty mám v rotaci 6–8 párů, 2–3 jsou objemovky, zbytek podle situace a potřeby. Taky se snažím nepoužít stejný pár 2 dny po sobě. Protože se mám rád, tak nemám problém vyřadit z rotace boty, se kterými cítím něco v nepořádku – na normální chození nebo na koloběžku svou službu odvedou.

Cílem mých příspěvků bylo rozehnat pochybnosti ze starších modelů kvůli degradaci materiálu, zatím mě žádný z nich nezklamal. Poslední příklad – před měsícem koupené Mizuno Inspire loňské kolekce pod 1000 Kč, troufám si tvrdit, že ikdyž je vytáhnu za 3 roky, tak v nich 1500 km dám naprosto bez problémů. A kdyby náhodou ne, na chození to budou taky parádní boty.

avatar

půlmaraton: 1:38:17 (2019)

ZR muž 08.06.2020 16:50:11

>> martin108, 05. 06. 2020 11:26:00

Martine, máme to úplně stejně :-) Také se nebojím degradace vlivem staršího modelu/skladování, ale nepodceňoval bych zhoršování tlumení v důsledku naběhaných km. I když jsem celkem lehký (170/62) u mě to umocňují hodně choulostivé nohy/klouby a běháním pravidelně do/z práce. Trvale mám „rozběhaných“ cca 10 párů bot v různém stupni opotřebení, k velké radosti mé manželky… A po ránu krásně cítím, jak hlavně objemové modely postupně mění/zhoršují své vlastnosti. Zkuste si vzít na každou nohu jinak oběhanou botu stejného modelu/typu a poznáte rozdíl okamžitě i naslepo…

Z běhání proto vyřazuji i páry, které jsou vizuálně zcela OK. Naštěstí se doma celkově hodně hýbeme, takže tyto oběhané/zachovalé páry také „dojedu“ při výletech nebo na krosové koloběžce se psem.

Jinak to každodenní střídání bot opravdu hodně pomáhá i jejich životnosti, ale o tom už bylo napsáno na webu dost.

Nalezené položky: 33 První Předchozí | 1 | 2 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.