Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Letošního Šumaváka se zúčastnilo přes 1 200 závodníků

Letošního Šumaváka se zúčastnilo přes 1 200 závodníků
foto: Miloš Lubas, Stopa pro život

Stopa pro život | 22.02.2015 | přečteno: 8268×

O uplynulém víkendu se sjeli milovníci běžeckého lyžování do útulného zázemí na šumavskou Kvildu, aby se postavili na start jedné ze čtyř tratí jubilejního 30. ročníku Šumavského skimaratonu Kooperativy.

Druhý největší závod na běžkách u nás, který je již pátým rokem oblíbenou součástí seriálu Stopa pro život a ještě déle součástí prestižní evropské série Euroloppet, láká do své stopy každoročně stovky amatérů a zdobí jej i slavná jména běžců reprezentantů. Letos se dvoudenní akce zúčastnilo více než 1 200 závodníků, z čehož více než šestinu tvořili zahraniční lyžaři a také téměř 100 dětí.

Sobotní závod se nesl v až neuvěřitelně azurovém duchu – počasí bylo fantastické po celé naší republice a na horách to platilo o to více.

Dopoledne patřilo dětem a jejich Šumavskému minimaratonu na trasách dlouhých 1, 2, 5, a 8 km. Všechny malé lyžařské naděje od nejmenších šprčků, kteří zaplnili jeden vedle druhého celou širokou startovní lajnu, až po 10 – 12leté děti si to neuvěřitelně užívaly a s nimi i fandící rodiče. Škola běžeckého lyžování u instruktorů Bezva běžky.cz se také zaplnila nedočkavými malými budoucími běžkaři. Pilně vykrajovali lyžičkami vlnky celý den.

Dospělí účastníci měli na výběr ze dvou distancí 25 a 46 km a obě se jely volně. Zdálo se, že prestižnější je kupodivu ta kratší, ale důvody byly jasné. Dlouhý skejt byl letos úplnou novinkou nejen na Šumavákovi, ale nejezdí se většinou ani na jiných běžkařských akcích. A hned první rok se zejména mužským účastníkům moc líbil. Nejlépe si s dvojnásobnou porcí kilometrů nakonec poradil Pavel Petr, který ve strhujícím finiši před cílovou bránou těsně předjel druhého Rakušana Schaumayera (Union Oepping) a Jiřího Žáka (Rossignol racing team).

Pavel Petr: „Dneska to bylo dost těžké. Mně kopce nevadí a dlouhé závody také ne, jsem zvyklý z triatlonu, ale na trase bylo strašně moc druhů různého sněhu a furt se to měnilo. Před startem jsem obhlídnul startující a říkal si, že bych mohl být do pěti… a vyšlo to. Profil trati tady na Šumavě je perfektní, sněhu je tu ale teď málo. Myslím, že pořadatelé udělali, co mohli, víc sněhu si holt nevykouzlí.“

Do dlouhé bruslařské trasy se vrhlo i několik odvážných žen. Nejrychlejší byla a s obrovským náskokem přijela do cíle Darina Krausová (Cykloklub Nový Jičín) před Janou Nextovou z Plzně a Annou Chejnovskou (VŠSK MFF UK). Obdiv ovšem zaslouží všechny závodnice, které těžkou trasu ujely.

Na kratší, 25km trase si nejlépe vedl Vladislav Razým (Sport Club Plzeň), který navíc v neděli získal cenný bronz na dlouhé klasické trati. Do cíle dobruslil s minutovým náskokem před Martinem Hojdekrem (Fischer Ski klub Šumava) a dvě minuty před Jakubem Sikorou z Rossignol racing teamu. To mezi ženami byly rozdíly výkonnosti patrnější. V čase 1:22:35.1 s přeh­ledem zvítězila Kateřina Beroušková z LK Tatranu Liberec (LK Tatran Chodov).

Vladislav Razým: „V sobotu na pětadvacítce to bylo o poznání snazší. Jel jsem takticky za klukama a vše jsme dal do finiše, kde se rozhodlo. Zato v neděli to byl boj. Vedoucí dva jsem ztratil už v prvním kole, kousek za Filipkou, a od té doby jsem jel sám. Takovej vejlet… přitom jsem jel celý závod rychleji než v sobotu a hodně jsem si dával. Ke konci to bylo pěkně umydlený, takže jsem to dojel soupaž.“

Po sobotním slunečném počasí se závodníci probudili v neděli do pošmournějšího rána, bylo pod mrakem, drobně poletoval sníh a výhledy rámovalo mramorové nebe. Mazačům v zázemí začaly žně. Všechna mazací stanoviště (Ski servis České spořitelny, Rossignol racing a profi mazači Bezva běžky Lukáše Bauera) byla vytížena nadoraz. Každý se s každým radil, jak namazat. Nakonec stav lyží určitě z velké části ovlivnil výsledky, ale tak už to na běžkařských závodech bývá.

Hlavní závod Šumavského skimaratonu – 46 km klasickou technikou – byl odstartován. Tři hlavní aktéři závodu se od zbývajícího davu oddělili hned po startu v prvním stoupání. V prvním kole ještě český reprezentant z Dukly Liberec, Miroslav Rypl držel stopu s obhájcem loňského zlata Thomasem Freimuthem (xc-ski.de Skimarathon Team), ale ve druhém kole již německému závodníkovi nestačil. Thomas Freimuth dojel do cíle s přesvědčivým náskokem téměř pět minut na druhého Rypla a třetího Vladislava Razýma, který zaostal za vítězem o sedm minut.

Obdivuhodný výkon podaly na stejně dlouhé trase ženy. První Klára Moravcová ztratila na nejrychlejšího muže pouhých 19 minut, což jí vyneslo v absolutním součtu celkové 15. místo a ani druhá Zuzana Kocumová (Salomon skigo team) nezůstala svému slavnému jménu nic dlužná. V celkovém pořadí by se vklínila na 20. místo!

Thomas Freimuth: „Z vítězství mám pochopitelně velkou radost a jsem rád, že se mi podařilo obhájit první místo z předchozího ročníku. České trasy mám hrozně rád, jsou vždy velmi dobře upravené i zázemí závodu bylo perfektní. Dnes mě to opravdu bavilo.“

Miroslav Rypl: „První kolo jsem ještě jel s Thomasem. Ve druhém kole už jsem ztrácel. Myslím, že o výsledku dnes rozhodla máza. Já měl namazáno, on měl lyže hladké, v soupažích jsem na něj neměl. Jsem druhý a jsem s výsledkem spokojený.“

Klára Moravcová: „Natrénováno jsem měla, závod jsem brala jako trénink na další závody, které mě čekají, ale mazání … to byla dnes velká alchymie. Trasa byla na dané podmínky připravená dobře, ale střídal se prašan, místy sůl, občas kamínek. V prvním kole jsme jeli spolu se Zuzkou, ve druhém jsem zrychlila a už jsem jela sama. Nejhorší chvíle byly, když jsem začala namrzat, nechtěla jsem, aby se mi udělaly bakule…“

O první tři místa v 25km závodě klasickou technikou se podělili pouze čeští závodníci. Nejlepší muži: Luděk Šeller (Fischer Ski klub Šumava Vimperk), Tomáš Jakoubek (Silvini Madshus team), Marek Černohorský (Ski klub Jablonec nad Nisou). První místo mezi ženami si stejně jako v sobotu zopakovala Kateřina Beroušková (TJ Tatran Chodov) před Kateřinou Moravcovou (Silvini Madshus team) a Martinou Chrástkovou z Rossignol racing teamu.

Na všechny závodníky, kteří dorazili do cíle Šumaváka čekalo příjemné, dobře fungující zázemí s vyhřívaným stanem, jídelnou a kuchyní, kde si mohli vybrat mezi gulášem, polévkou, rizotem, těstovinami nebo buchtičkami se šodó. Pro zahřátí byl k dispozici po celý den čaj, káva a k tomu něco sladkého. Pro dobrou náladu vyhrávaly 2 místní kapely a naprostou pohodu umocňovaly skvělá služba servismanů, pořadatelů a bezchybná úschovna lyží, šatstva a vyhřívané převlékárny. Účastníci odjížděli po skvělém sportovním zážitku spokojení.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

stopaprozivot muž 23.02.2015 20:38:51

O uplynulém víkendu se sjeli milovníci běžeckého lyžování do útulného zázemí na šumavskou Kvildu, aby se postavili na start jedné ze čtyř tratí jubilejního 30. ročníku Šumavského skimaratonu Kooperativy.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.