Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

TEST: Suunto Race. Skvělý poměr ceny a kvality, návrat mezi elitu

TEST: Suunto Race. Skvělý poměr ceny a kvality, návrat mezi elitu
foto: Suunto

Radek Narovec | 16.02.2024 | přečteno: 3015×

Hodinky Suunto Race byly představeny loni před koncem roku a nyní firma přidala do své nabídky další atraktivní barevné varianty. Race za cenu lehce přes 10 tisíc korun je skvělým nákupem, pokud hledáte špičkový sporttester za přijatelnou cenu s dlouhou výdrží baterie, nádherným dotykovým displejem a superpřesnou GPS. Není to sice funkcemi nejnabitější přístroj na světě, ale i tak si vás získá a cenově tak nezabolí.

Suunto je zpět mezi lídry a je třeba s ním počítat! Nádherný AMOLED displej s možností elegantně si prohlížet mapu za běhu, baterie, co v plném provozu vydrží skoro dva týdny, špičková lokalizace duální GPS, jež zachytí sebemenší zrychlení či zpomalení, a to i v náročném terénu či velkoměstě. A co hlavně, cenou o desítky procent pod srovnatelnými přístroji svých konkurentů.

Na trhu špičkových přístrojů pro seriozní trénink je nyní docela těsno, takže nově příchozí musejí buďto nabídnout něco mimořádného, anebo vsadit na agresivní cenu. Levněji než Suunto Race (konkrétně 10.960 Kč za stainless steel verzi o váze 83 gramů a 13.390 Kč za titanové, které jsou o 14 g lehčí) aktuálně pořídíte jen produkty Amazfitu.

Přístroj vám bez nabíjení vydrží fakt dlouho. Přesně určit to úplně nelze, fakt záleží, co si zapnete, nebo naopak vypnete za funkce (určitě se pro běžného hobby běžce nevyplatí měřit si saturaci krve kyslíkem, upozornění na zprávy v mobilu asi taky za běhu oželíte, a pokud se chystáte na mnohahodinovou expedici, lehce si před i v jejím průběhu vyberete přesnost měření a rovnou vám přístroj odhadne, jak dlouho vydrží fungovat). My jsme museli hodinky poprvé dobíjet až po deseti dnech. Mimochodem dobití na použitelnost pro běžný ranní výklus vám zabere sotva 10 minut a hodinky jsou plně nabité za necelou hodinu. Fakt husté!

V čem dalším je Suunto Race podle nás bezpečně na špici, je jednak již zmíněné přesné měření GPS podpořené skvělou funkcí FusedSpeed (viz dále), jednak solidně řešené ovládání hodinek (mluví i česky), které pochopíte bez návodů během pár hodin. Velice solidní je i mobilní apka, která mnohem lépe než ty konkurenční pracuje s grafikou a na docela malém prostoru mobilního displeje ukáže přehledně moře informací a řadu veličin (Suunto se opírá o datovou analýzu Firstbeat Technologies) se sympaticky snaží i polopaticky vysvětlit. To je chvályhodný počin, protože dnešní hodinky vás doslova umoří tunou dat, která ani pokročilý sportovec neumí dobře číst a dávat do souvislostí. Škoda jen, že Suunto aktuálně nedisponuje webovou aplikací, abyste na velkém monitoru počítače lépe přečetli třeba grafy nebo si pohodlněji plánovali příští trasu. Prozatím to dohání možností pustit si apku na tabletu.

Nakousli jsme funkci FusedSpeed. O co jde? Není to úplná novinka, ale se zkvalitněnou GPS se Suunto stává králem přesnosti měření i třeba intervalových tréninků. Hodinky kombinují GPS lokalizaci se snímačem zrychlení zabudovaným do přístroje na vašem zápěstí. Okamžitě tedy zachytí, když za to vezmete a údaj o okamžité rychlosti/tempu je tak na displeji mnohem reálnější než u přístrojů, které se spoléhají jen na GPS a vy jste zrovna někde v lese nebo mezi vysokými baráky. Fantazie, funguje, děkujeme!!!

Race je multisportovním přístrojem, pro účely této recenze se však omezíme především na běh. I v rámci běhu nabízí několik módů a můžete si sami nadefinovat datová pole (určitě vyzkoušejte funkci odhadu zbývajícího a celkového času po známé trase, to je asi nejlepší funkce dnešních top přístrojů, během závodu či tréninku vidíte, na jaký čas běžíte a kolik vám zbývá do cíle). Zvládne připojit footpody, powerpody (včetně Strydu) a bikepody. Pochopitelně umí se napojit i na hrudní pás (viz níže), ale bohužel neumí data o tepovce přenášet do externích systémů (běh na páse).

Race skvěle zvládne navigaci po předem připravené trase (ta je na mobilu otázkou pár desítek vteřin a i přenos trasy do hodinek je jednoduchý a rychlý) a nově má i (zdarma) detailní mapy přímo v hodinkách. Při průběhu malé středočeské vesničky nás hodinky šokovaly přesným upozorněním nejen na odbočku přímo v křižovatce, ale přidaly i jméno ulice, do které se má zabočit! Když už zvládnou takový detail, mohly by se naučit i názvy obcí, protože ty na mapě pohříchu chybí. To je malinký, leč nepříjemný nedostatek.

Suunto Race je někde uprostřed škály mezi sporttestery a chytrými hodinkami, možná lehce blíž ke sportovnímu zaměření. Nezaplatíte jimi a i ovládání hudby v telefonu je spíš jednoduché než promakané. Přijdou vám sice upozornění z mobilu, ale na vyřízení hovorů za běhu potřebujete externí sluchátka s mikrofonem. Ty má mimochodem Suunto od února hned dva druhy: Wing a Sonic. Obojí rovněž testujeme.

Do hodinek můžete přidat tzv. guides a widgety, jejich nabídka je zatím menší než třeba u Garminu, ale zato jsou otestované a fungují. Z nabídky Suunto Plus Store (která se má dále zvětšovat) je mimochodem patrné, že Suunto je jako doma především v horách, nechybí hotové plány na konkrétní závody zvučných jmen a fantasticky do detailu je dotažena predikce počasí a upozornění, že padne tma dříve, než máte šanci dorazit do cíle). Měření nadmořské výšky je u tohoto přístroje rovněž perfektní. Nenechte si též ujít poněkud „schovanou“ možnost čerpat výhody u partnerů Suunto.

Z negativ zamrzí menší nabídka krásných ciferníků, protože ostrý displej s vysokým rozlišením vysloveně volá po elegantní sebeprezentaci pomocí volitelných ciferníků a rovněž dat k zobrazení přístroj generuje více než dost. Občas nám během testování zmizely predikce závodních výsledků a hodinky trvaly na posbírání dat z dalších tří výběhů. Predikce se měnily poměrně skokově, to ale přičítáme tomu, že jsme hodinky testovaly jen několik týdnů, což není dlouhá doba na to, aby si nás dostatečně nacítily. Naopak VO2max trefovaly blíže hodnotám naměřeným v laboratoři, jež třeba Garmin či Amazfit podstřelují.

Na modelu Race si nově změříte variabilitu srdeční frekvence během spánku (mimochodem analýzu spánku zvládne Suunto lépe než dražší Garmin, ale ten pro změnu lépe vyhodnotí připravenost vašeho organismu směrem k tréninku). Vyplatí se nosit hodinky nonstop po dobu aspoň dvou týdnů (lépe déle), protože pak si vás lépe zanalyzují a začnou sypat i predikce vašich časů pro klíčové distance.

Měření tepu optickým snímačem v hodinkách je odvislé od tvaru zápěstí, přišlo nám, že Suunto je v tomto výrazně citlivé. Pokud máte drobné zápěstí, firma doporučuje upnout si hodinky malinko výše, nebo si dokoupit hrudní pás. Toto je drobný bug, na který si dejte pozor, abyste z tréninků generovali správná data. Při spánku, kdy máte ruce v klidu, to naopak měří skvěle.

O čem se příliš nemluví, je servisovatelnost sportovních hodinek. Suunto v tomto vyniká, nabídne i pozáruční servis, de facto je schopno vyměnit jakoukoliv součástku a hodinky mohou dále sloužit.

Co říci závěrem? Suunto modelem Race dohání špičkové produkty Garminu, u těch si však za větší nabídku především zdravotních funkcí a širší ekosystém datový i softwarový musíte docela výrazně připlatit. Pokud však hledáte náhradu za své zastaralé hodinky a chcete kopu především běžeckých funkcí, parádní displej a to vše za solidní cenu, Race je velmi důstojnou volbou!

Klady:

(+) nadupané hodinky za přijatelnou cenu

(+) vysoce přesná GPS rychle zachytí změny tempa za běhu

(+) velký a jasný displej s přehledným ovládáním

(+) velmi dlouhá výdrž baterie

(+) solidní mobilní apka usnadňující život začátečníkům

Zápory:

(-) měření tepové frekvence optickým měřičem na úzkém zápěstí je občas nepřesné

(-) chybí desktopová aplikace pro přehlednější správu tréninkových dat

(-) lehce osekaná nabídka ciferníků, widgetů a funkcí

(-) omezené smart funkce (hodinkami nezaplatíte, neměří EKG)

Hodnocení: 94 %

Konkurenti: Polar Vantage V3, Garmin Fenix 7, Garmin Forerunner 965, Garmin Epix 2, Amazfit Cheetah / TREX2, Apple Watch 9 / Ultra

Pozn.red.: Test vznikl na zakázku pro firmu Suunto. Zadavatel nikterak nezasahoval do průběhu testování ani výsledného textu.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 16.02.2024 13:29:44

Hodinky Suunto Race byly představeny loni před koncem roku a nyní firma přidala do své nabídky další atraktivní barevné varianty. Race za cenu lehce přes 10 tisíc korun je skvělým nákupem, pokud hledáte špičkový sporttester za přijatelnou cenu s dlouhou výdrží baterie, nádherným dotykovým displejem a superpřesnou GPS. Není to sice funkcemi nejnabitější přístroj na světě, ale i tak si vás získá a cenově tak nezabolí.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.