Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Způsobí poslední inovace běžeckých pásů stejnou revoluci jako u kol?

Způsobí poslední inovace běžeckých pásů stejnou revoluci jako u kol?
foto: DC Rainmaker

Radek Narovec | 28.01.2024 | přečteno: 1246×

„Tohle je inovace, na kterou jsme roky čekali.“ „Běhat na páse před obrazovkou mne doteď nebavilo, nebylo to prostě takové, co způsobil příchod Zwiftu a podobných služeb do kol. Ale to se teď mění.“ Takto odvážná tvrzení lze slyšet od renomovaných světových sport-tech blogerů, kteří měli možnost otestovat novinku z dílny Wahoo určenou pro běžce – model Kickr Run je sice zatím ve fázi funkčního prototypu, ale jeho unikátní inovace budí rozruch už nyní. O co jde?

Dosud jsme běhací pásy používali (pokud vůbec) takto: navolili jsme si požadované tempo a pás jej otrocky držel. Nebo jsme si rychlost jeho posuvu měnili ručně, případně zvolili program, který jej za nás občas měnil. Žádný velký odvaz… Běh na páse tak zdaleka neprožil takovou revoluci, jakou zaznamenaly cyklistické trenažery, přestože software úspěšných firem (včetně české Rouvy) nabízel a nabízí varianty a trasy i pro běžce.

Prostě aby člověk vlezl na pás, to chce něco víc, co se týče motivace. Na rozdíl od bajkerů lze běhat i v zimě při nepříznivém počasí, dokonce i za tmy to není tak riskantní jako na kole a na náledí. Navíc čerstvý vzduch je pro běžce asi tím největším lákadlem, tak proč se zavírat do posiloven, garáží či se potit doma v obýváku.

Wahoo, jeden z lídrů v oboru technologií pro vytrvalostní sportovce, zejména cyklisty, však nyní sklízí nesmírně kladné ohlasy se svými inovacemi běžeckého pásu. Ten jeho umí velmi pružně měnit rychlost podle toho, jak stíháte resp. nestíháte běžet. Má přední čidlo, které měří, jak daleko od něj se nacházíte. Když se k němu blížíte, ví, že má pás zrychlit. A opačně, rychle zpomalí, nebo se dokonce vypne, když snížíte frekvenci a délku kroku. Prostě nehrozí, že byste z pásu spadli. Chvíli to hlavě trvá, než si tuto změnu uvědomí, ale pak nastane onen wow efekt – najednou si běh na páse užíváte jinak než doposud, kdy jste podvědomě mysleli na to, abyste na pásu neupadli, tvrdí první testeři, které si Wahoo k sobě pozvalo. Nové funkci říká mód RunFree, což je mazaný marketingový tah – stejný slogan dal světu knižní bestseller Born to Run (Zrozeni k běhu), který před časem nastartoval boom běhání naboso či v minimalistických botách, ale i zájem o ultratraily a běh obecně.

Ale to není vše. Kromě toho je Wahoo pás propojen s příslušnou aplikací simulující reálnou trasu a sám se nakloní, když na vás čeká kopec (to tu bylo i předtím), ale nově i zvládne mírný sklon pro seběh (úplná novinka). Dokonce umí nasimulovat běh na naklopené dráze stadionu (rovněž nové). A z případu kol víme, že čím více lidí se zapojí do skupinové „jízdy na místě“, tím větší zábava to je, ať používáte Zwift, Rouvy, BKool, FulGaz či některou z dalších podobných platforem.

Model se jmenuje Wahoo Kickr Run a na americkém trhu se má objevit někdy v půlce roku (souběh s termínem letní olympiády je určitě čistě náhodný…). Výrobce dokonce avizuje, že ne-americké trhy začne zásobovat až napřesrok, což je nutné brát s nadsázkou, protože se dá čekat rychlá reakce jeho konkurentů, zejména pokud bude o tuto novinku zájem. Pás od Wahoo (tradičně) nebude nejlevnější, na netu běhají zatím nepotvrzená čísla kolem 5000 dolarů (114.000 Kč). Za tuto dardu však dostanete bytelný stroj, který unese i metrákového běžce, je relativně tichý a zvládne i tempo 2:30/km. Zde zpozorní i elitní běžci, protože rychlost 24 km/h není pro drtivou většinu pásů představitelná. Tento z dílny Wahoo má navíc řadu sensorů měřících styl došlapu, a tak si na své přijdou analytici a ladiči stylu a ekonomiky běhání.

„Je to neuvěřitelně návykové,“ plesá nad RunFree funkcí DC Rainmaker, s přehledem nejznámější světový odborník na sportovní gadgety a technologie. „Tohle je zdaleka ten nejlepší zážitek z běhu na běžeckém pásu, jaký jsem kdy měl. Je to ohromující, super super cool!“

„Poslední roky jsem cítil jistou stagnaci odvětví, co se týče příchodu fakt přelomových technologií, ale tohle je jedna z nich, na kterou jsme čekali,“ dodává původem Američan žijící a tvořící v Amsterdamu. A kdo jej sleduje, ví, že Ray Maker bývá v hodnocení novinek spíše kritický a drží si věcný odstup. A má ohromný přehled, jako bloger začal už v roce 2007, kdy si poprvé koupil hodinky Garmin.

Podobně však nešetří chválou a úžasem ani další podcaster, Dave Dillon, který pojmenoval svůj (video)podcast Chase the Summit: „Řeknu to upřímně, tento pás zcela změnil můj náhled na běh s Zwiftem. Do té doby mne to úplně nechytalo. Ale tohle mění vše, to je zdaleka nejzajímavější zážitek, který jsem kdy na běžeckém pásu měl.“

Je a bude velmi zajímavé sledovat, jak nové technologie, ať už ty hardwarové, tak ty softwarové a datové, mění a budou měnit náš obor. Čeká nás příchod AR/VR brýlí, které zcela jistě najdou uplatnění i mezi běžci. Solární panely už zdaleka nemají podobu pevných orámovaných prvků na střechu, jak ukázal nedávno skončený veletrh spotřební elektroniky CES v Las Vegas. Možná se brzo dočkáme bund či čepic, které budou dobíjet naši elektroniku za běhu. Anebo lépe zužitkujeme kinetickou energii, které vyrábíme tuny… A hodinky na ruce, které zvládnou i telefonát či realtime přenos dat na druhý konec světa, jsou dokonce již běžnou součástí nabídky eshopů. Čeká nás nová běžecká revoluce?

Anketa

Dočká se běh na páse revoluce v oblibě?

Celkem hlasovalo 15 uživatelů.

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 28.01.2024 17:38:07

„Tohle je inovace, na kterou jsme roky čekali.“ „Běhat na páse před obrazovkou mne doteď nebavilo, nebylo to prostě takové, co způsobil příchod Zwiftu a podobných služeb do kol. Ale to se teď mění.“ Takto odvážná tvrzení lze slyšet od renomovaných světových sport-tech blogerů, kteří měli možnost otestovat novinku z dílny Wahoo určenou pro běžce – model Kickr Run je sice zatím ve fázi funkčního prototypu, ale jeho unikátní inovace budí rozruch už nyní. O co jde?
Odkaz na článek

avatar

skorobezec muž 01.02.2024 11:06:43

Revoluční? No nevím. Na páse moc neběhám a určitě je fajn rychlost až do 2:30 (je možné na tom pak běhat i kratší rychlejší úseky) a ten sklon dolů je taky přínos, ale třeba zrovna ta funkce adaptivní změny rychlosti na základě vzdálenosti od čidla by mě nesmírně otravovala (pokud nepůjde vypnout). Zrovna konstantně nastavenou rychlost, která se nemění a nutí vás udržovat stálé tempo (a zároveň na něj tedy nemuset myslet), případně pravidelně zrychlované tempo, mi přijde jako jedna z hlavních výhod běhu na pásu, a to i výrazně větší výhoda, než jen únik před špatným počasím. A jelikož málokdy držím na pase konstantní vzdálenost a spíš se na něm mírně pohybuju, tak by asi ta rychlost skákala neustále nahoru dolů :-D Ale pokud to půjde vypnout, tak asi ok. Bude tak použitelná jak pro výkonnostní běžce, tak i pro mainstream, pro nějž mi zatím připadá je určen především.

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.