Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Ostatní běžecké pomůcky » Nike+ - první dojmy

Nike+ - první dojmy

Nalezené položky: 27 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

České Budějovice

kolisko muž 28.05.2008 13:20:01

Vážení,

chtěl bych se s Vámi podělit o dojmy které mám z běhátka (nemyslím tím běžící pás, abych nemátl hned o začátku) od Nike. Netuším kolik z Vás podobné zařízení používá, takže informace je především pro ty, kteří zkušenost nemají a zvažují podobnou hračku koupit.

V první řadě bych měl říct, že jsem tzv. občasný běžec. Se svými 190cm a 105kg váhy se neočekává, že bych běhal maraton. Ale chtěl bych si podobnou vzdálenost alespoň zkusit uběhnout. K tomu jsem potřeboval jak běžecký plán, tak něco, co by měřilo uběhnutou vzdálenost a čas. Ideálně s poslechem hudby. Před asi rokem jsem viděl reklamu v telce na Nike+, tenkrát to tu ale nikdo moc neznal. Dnes je situace lepší. Proto jsem zašel do prodejny, poinformoval se a bez váhání koupil IPod nano, Nike+, sluchátka a pouzdro. Tyto 4 věci za celkovou cenu 7.019Kč. Po otestování jsem sršel nadšením natolik, že můj kolega z práce běžel hned druhý den do prodejny a koupil si stejný set. :-)

Co Nike+ je a co umí?

Je to chip, který se prodává buď přímo zabudovaný v botě od Nike, která vyjde asi na 5.000Kč, nebo je možno koupit chip samotný a umístit na jakoukoliv botu. Absolutně nepřekáží při běhu. Chip samotný, včetně přijímače pro IPOD nano, stojí asi 700Kč. Abyste chip mohli řádně používat, je nutné vlastnit také IPOD nano. Klasický IPOD a IPod touch a IPhone podporován není, a to údajně z důvodu fyzického disku, který klasický ipod používá pro ukádání dat. Otřesy pevnému disku nedělají dobře. Oproti IPOD nano používá flash. Četl jsem ale na netu, že se situace má změnit a plánuje se podpora Nike+ i u IPhone.

Nike+ je tedy chip (tj. vysílač) a přijímač. Komunikace je samo sebou bezdrátová. Chip se dá na botu, přijímač do IPod nano. Po inicializaci se v menu IPodu objeví nová položka menu, která umožní běhací funkce. Nastavíte pouze svou váhu, aby bylo možno správně vypočítat spálené kalorie. Pak můžete běhat dle zvolené vzdálenosti, času nebo spálených kalorií. Zvolíte si hudbu kterou chcete přehrávat, a pak už jen běžíte.

Co je naprosto úžasný, že během poslouchání své skvělé hudby dostáváte informace v podobě mluveného slova o uběhnutých kilometrech, času a kalorií (anglicky). Očekávat můžete i libůstky v podobě gratulací od známých běžeckých osobností, když dosáhnete svého osobního rekordu ve vzdálenosti nebo rychlosti. Bezva záležitost je také možnost nastavení tzv. powersongu. Ten můžete aktivovat ručně stisknutím tlačítka, nebo se může spustit automatický režim a v např. posledním kilometru začne hrát powersong automaticky a řádně vás nakopne.

Nike+ během běhu zaznamenává rychost, pak v pc názorně vidíte, jak se váš běh vyvíjel v podobě grafu. Tím se dostáváme k dalším funkcím po připojení k pc.

Co je naprosto nejůžasnější na celém Nike+ je komunitní web nikeplus.nike.com. Krom toho, že je pěkně a moderně zpracovaný, nabízí řadu zajímavých funkcí. Pár jich zmíním.

Naprostá jednoduchost v ovládání – stačí po doběhnutí pouze IPod zapojit přes usb k pc. V PC je potřeba mít nainstalovaný pouze ITunes, které pokud máte IPod stejně v pc máte. Pak se automaticky data přenesou na web nike.com (při prvním připojení je potřeba se zaregistrovat). Na webu nikeplus.nike.com pak máte historii všech běhů, včetně průběžných grafů, průměrných rychostí. Nikeplus.nike.com nabízí běžecké tréninkové plány. Zaměřeny jsou buď na zvýšení výkonu, hubnutí, nebo častější běh či delší vzdálenosti. Vše odstupňováno dle dosavadních zkušeností.

Jak jsem již naznačil, nikeplus.nike.com je web komunitní. Takže vidíte i ostatní uživatele, kolik uběhli km, jak často běhají a můžete s nimi skutečně závodit. Máte možnost se přihlásit do vypsaných závodů, můžete vytvořit závod vlastní. Závodit mohou jak jednotlivci, tak i skupiny. Možnosti jsou opravdu široké.

Ještě bych chtěl říci pár věcí o přesnosti. Měřil jsem skutečně uběhnuté km s mapou na Seznamu, odchylka byla naprosto minimalní. Mohu říct, že Nike+ měří prakticky bezchybně a to bez kalibrace. Kalibraci je pro zlepšení přesnosti možno jednoduše nastavit v menu, ale není třeba, nepoužil jsem ji.

Ještě mne napadá, co Nike+ neumí. Neumí měřit tep, to je snad jediné. Na to jsou ale jiná zařízení.

Pokud byste chtěli nějaké další informace, rád odpovím.

Závěrem bych chtěl říct asi tolik: Pokud koukáte po nějakém běhátku a vlastníte IPod nano, pak je to jasná volba. Pokud běháte bez hudby, pak si pořiďte konečně hudbu (IPod nano :-) a pak už jen běhátko. Běhání bude o mnoho zábavnější a více motivující. A až budete mít běhátko, přihlašte se na nikeplus.nike.com do závodu „Czech runners“ pro individuální běžce z ČR a samo do závodu „Eastern Europe“, kde běžíme za ČR mezi Evropskými státy. Jsme na pěkném pátém místě, což je docela dobrej výkon z 22 přihláše­ných států.

Mějte se pěkně! kolisko

Motto: běž za svým snem
avatar

Štěpánovice

Celkem 11490 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:13 (2011)
půlmaraton: 1:39:49 (2010)
maraton: 3:43:18 (2007)

VanaXXL muž 28.05.2008 15:00:46

Čau Kolisko, docela si mě na začátku zmátl. Tady (behej.com) se běhátkem nazývají běhací pásy. Držím palce, ať Tě běhání baví. Z Tvé recenze sálalo až nekritické nadšení, ale pěkně se četla. Napadá mě, že ty interkontinentální závody by šly pěkně ošulit dlouhejma seběhama. Nejsou náhodou na prvním místě Tibeťani?

Motto: Life is too short to remove USB safely
avatar

České Budějovice

kolisko muž 28.05.2008 21:50:54

Dík za info. To mi nedocvaklo. Bohužel nevím, jak dodatečně změnit nadpis příspěvku, tak jsem přidal alespoň info na začátek textu.

kolisko

Motto: běž za svým snem
avatar

Praha

Celkem 6176,6 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:41:15 (2009)
půlmaraton: 1:34:00 (2005)
maraton: 3:23:32 (2006)

Radek Narovec muž 29.05.2008 07:08:05

Nadpis jsem změnil. Může to kromě adminů jedině autor vlákna, když dá Editovat příspěvek

avatar

České Budějovice

kolisko muž 29.05.2008 08:17:43

Dík!

Motto: běž za svým snem
avatar

Břeclav

prengela muž 29.05.2008 08:29:01

Cetlo se to pekne, az me to prislo jako reklama…, ale budiz. O Nike+ uz tu neco malo zaznelo. Beham s tim uz druhym rokem, rozhodne u me neplatilo, ze by nebylo potreba kalibrovat (to potvrzuji i ostatni). Co se tyka vyberu bot f. Nike na zdejsim ponekud zaspala, ale pri te kupni sile se tomu nemuzeme divit. Taky jsem mel mensi problemy pri vymene cipu a zachovani uctu na nikeplus. Mejte se pjekne. TH

avatar

Celkem 3543 km
Minulý měsíc 0 km
maraton: 3:13:04 (2004)

ED muž 29.05.2008 08:42:04

4. Reklama do diskusního fóra nepatří. V případě zájmu o reklamu prosím kontaktujte inzerce@behej.com. Výjimku tvoří nabídka či poptávka bazarového zboží, která patří do příslušné rubriky.

Drazí admini, chápu že web musí být z něčeho živ, ale je slušnost inzerci a propagaci oddělovat od „zpráv“ a „diskusí“. Ve chvíli, kdy se čím dál častěji objevují pr články (pomůcky, výživové doplňky) a maskují se jako diskusní příspěvky, ztrácí web důvěryhodnost. Proč?
- Selektivní uplatňování pravidel rozpoznají už i malé děti – a budí v nich pochopitelně odpor a nedůvěru.
- Neinformovaný člověk nechápe, proč je některá reklama mazána a druhá se může libovolně rozpínat.
- Je to prostě podvod, vydávat reklamu za diskusi. I v tiskovém zákoně se píše, že inzerce musí být jasně oddělena.
- Výsledek bude jediný: uživatelé přestanou webu důvěřovat, což se může později při podrobných makretingových studiích ukázat jako smrtící.

Mně osobně to přijde zbytečné a neštastné – myslím si, že tyhle malé fígle napáchají víc škody než užitku. Propagace Nike + se dá udělat i jinou, zábavnou firmou, kde bude každý čtenář vědět „o co jde“ a nebude mít pocit, že se ho někdo snaží ošulit.

S přáním všeho dobrého Váš „věrný čtenář“

avatar

České Budějovice

kolisko muž 29.05.2008 12:17:16

Vážení,

mrzí mne, že můj příspevek chápete jako reklamu. Nedělám v marketingu, reklamě nerozumím. Dělám v IT jako programátor. Jsem nadšený a spokojený uživatel této věcičky. A chtěl jsem se o své nadšení rozdělit i s ostatními. Sám jsem totiž podobné informace před koupí hledal, ale nikde uceleně nedostal. Mně osobně by byl tento článek přínosem, proto jsem ho napsal, dokud nadšení bylo ještě žhavé. A stále je.

Na druhou stranu mi lichotí, že si např. ED myslí, že je to inzertní článek. To píšu jak profesionál? :-)

Teď ale vážně. Pokud podobný obsah nepatří do diskuze z principu, že by mohl porušovat stanovené podmínky, pak se samo omlouvám. Nebylo v tom nic cíleného. Smazání článku mne sice mrzet bude, ale přetrpím to. Asi to budu řešit tím, že si půjdu naběhat o nějaký ten kilák navíc, abych se uklidnil :-)

Motto: běž za svým snem
avatar

České Budějovice

kolisko muž 29.05.2008 12:28:02

for ED:

Ješte bych chtěl zdůraznit, že já nemám vůbec nic společného se serverem behej.com, a nikoho tu neznám. Jsem nově registrovaný uživatel. Je tedy velký omyl se domnívat, že se někdo z behej.com pokouší vkládat do diskuze obsah, aby měl snad větší sledovanost? Ani osobně nerozumím, proč by tak měli činit? Z reklamy na webu v podobě nějakého banneru by měli přece větší přínos od Nike než v podobě takovýchto článků. A myslím, že Nike a Apple nemá zapotřebí najímat si podobné týpky, jako bych měl být ve tvých očí právě já, aby psali podobné diskuzoreklamy. :-)

Opravdu v tom nehledejte žádné skryté úmysly. Kdybych tam uvedl krám, ve kterém jsem IPod a Nike+ kupoval, pak snad. Ale takto?

Motto: běž za svým snem
avatar

Celkem 5414 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:48:27 (2008)
půlmaraton: 1:44:14 (2009)
maraton: 4:55:57 (2007)

Jecminek.Maselnik muž 29.05.2008 13:33:07

si to tak neber kolisko. V sekci sporttesterů bys taky našel spoustu pozitivních hodnocení různých zařízení (třeba ode mne garmina forerunnera 305). Myslím, že reklama je trochu o něčem jiném. Když tady pohledáš, najdeš o nike+ příspěvek tuším od stranga, který hledal někoho na pokec.

avatar

České Budějovice

kolisko muž 29.05.2008 14:23:23

dík za duševní podporu :-)

Motto: běž za svým snem
avatar

Celkem 3543 km
Minulý měsíc 0 km
maraton: 3:13:04 (2004)

ED muž 29.05.2008 14:33:25

je-li to tak, pak se omlouvám.

text mi připadá tak neuvěřitelně propagační, že by jej nemohl napsat nikdo „jen tak“. navíc někdo, kdo prý běhá víc jak rok, ale zaregistruje se jen kvůli napsání tohoto jednoho oslavného příspěvku. nejde mi to na rozum, ale s tím nic nenadělám.

  • nicméně obsah mého „protestu“ lze vztáhnout na některé jiné texty (výživové doplňky etc), ale to nepatří do tohoto vlákna.
avatar

České Budějovice

kolisko muž 29.05.2008 15:40:26

Věř, že je to opravdu tak. A registrace proběhla opravdu jen z potřeby se vyjádřit, protože má motivace k běhání je rázem vyšší :-) Když vidím, jak mi ty kiláky v profilu nabíhají každým dnem.

Což mne napadá, všiml jsem si, že někteří uživatelé, včetně tebe, mají tzv. Běžecký profil. Jak to funguje? Profil se vytváří na základě odeběhnutých oficiálních závodů pořádaných od behej.com? Nebo tak něco? Nebo si každý do profilu dává individuální hodnoty sám?

Motto: běž za svým snem
avatar

Celkem 5414 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:48:27 (2008)
půlmaraton: 1:44:14 (2009)
maraton: 4:55:57 (2007)

Jecminek.Maselnik muž 29.05.2008 15:45:10

hodnoty si tam vyplňuješ sám. V modrým pruhu klikni na profil a vesele edituj.

avatar

Celkem 3543 km
Minulý měsíc 0 km
maraton: 3:13:04 (2004)

ED muž 29.05.2008 19:55:12

[quote=kolisko]Věř, že je to opravdu tak.[/quote] jsem zjevně paranoidní – a ještě jednou se kaju.

avatar

Praha 4 - Modřany

Celkem 1512 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:07 (2009)
půlmaraton: 1:47:50 (2009)

drakor muž 01.07.2008 16:48:15

Nike+ používám cca rok a moje zkušennost je, že jeho měření je dost závislé na délce kroku. Pokud kroky drobím tak naměří o hodně víc. Jinak u mě bez kalibrace měří cca 3/4 oproti skutečným km.

Motto: „Když se nejvíc chce, tak to nejmíň jde.“ [i]Johann Wolfgang von Goethe[/i]
avatar

lefty muž 31.08.2008 22:20:47

Počítám, že po nedělním Nike Human Race v Praze počet uživatelů Nike+ Sportbandu rapidně vzroste :-). Chci se zeptat, jak spolehlivě umístit chip na jinou botu než na Nike „chip-ready“? Upevnit nějakou „klíčenku“/pou­zdýrko na jazyk? Izolepou na patu? Běhám v Asicsech Gel 1120, kdyby to náhodou někdo řešil na úplně stejné botě :-)

avatar

Brno/Havířov

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:37:27 (2010)
půlmaraton: 1:26:57 (2010)
maraton: 3:14:26 (2007)

forest muž 31.08.2008 22:32:32

lefty: tady jsem psal nějaké tipy, na které jsem narazil http://forum.behej.com/…s-garmin-305#…

Motto: Vítěz by se v cíli neměl tak radovat, protože vlastně zvítězil nad slabšími.
avatar

lefty muž 31.08.2008 23:00:06

Díky moc, to se mi ulevilo, už jsem měl strach, že to bude k ničemu.

avatar

Praha, Ostrava

Celkem 669 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:49:38 (2010)
půlmaraton: 2:00:03 (2010)
maraton: 5:12:07 (2010)

choliv muž 01.09.2008 09:44:12

Ehm, jakým způsobem se dá SportBand zkalibrovat? Mám určité pochybnosti, co se týče přesnosti měření. Testoval jsem jej v rámci Nike Human Race a měl jsem pocit, že běžím svých nejdelších 10km v životě :)

Motto: When you cross that finish line, no matter how slow, no matter how fast, it will change your life forever!
avatar

Jílové u Prahy

Celkem 160 km
Minulý měsíc 0 km
maraton: 3:43:01 (2008)

Sharkan muž 19.09.2008 18:40:08

Nevíte někdo, na jakém principu měření pracuje? Napadlo mě, že např. spočítá počet kroků za minutu při běhu použitém při kalibraci, a z toho vychází. To by vysvětlovalo, proč při drobení kroků naměří víc… (víc kroků → větší vzdálenost). Nevím, ale docela mě to zajímá – podělte se, pokud víte víc;-)

Motto: Vzdať to možeš kedykolvek a preto to nikdy nevzdaj ! Are we there yet?
avatar

lefty muž 25.09.2008 11:05:33

Ahoj, hledal jsem na nike+ skupinu běžců z běhej.com, a protože jsem žádnou nenašel, založil jsem team Behej.com.

  1. jestli je problém, že se tým jmenuje behej.com, tak ho hnedka přejmenuju
  2. všichni uživatelé sportbandů a ipodů, přidejte se, ať se navzájem motivujeme výkonama :-)

http://nikeplus.nike.com/nikeplus/?…

avatar

Třinec

Celkem 2867,3 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:58:23 (2008)
maraton: 4:31:54 (2008)

pavlinap žena 01.02.2009 19:12:29

Tak i já jsem se potřebovala motivovat, tak jsem si pořídila Nike+ a ipod nano. Ano, jsem nadšená, hraje mi hudba, s počítáním km jsem taky spokojena. Ale… Už 2× se mi stalo, že na konci běhu jsem nějak nemohla ipod vypnout (dostat se do menu, kde pak je ukončení aktivity), a tudiž mi 2× běhy vůbec nezaznamenal. Jako naschvál se vždy jednalo o delší běhy. Ne že bych se hroutila, přece jen co je v nohách, mi nikdo nevezme, ale trochu mě to mrzí, když už jsou ty stránky nike takové soutěživé a mohu soutěžit virtuálně… Máte někdo podobný problém? Nebo je to tou zimou??? Že bych měla letní ipod?:)

Motto: Never Say Never
avatar

Praha 4 - Modřany

Celkem 1512 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:07 (2009)
půlmaraton: 1:47:50 (2009)

drakor muž 03.02.2009 13:13:58

Občas se mi to taky stalo, že se ipod zasekl a pak se to neuložilo. Dokonce jsem to i hledal jako soubor a nenašel. Pokud se totiž jen trénink nenačte přez iTunes do Nike+ stránky, tak stačí vypnout iTunes, vlést na iPod jako na disk do struktury …/Trainer/Wor­kouts/Empeds/ší­lenýAlfaNumKód/

Tam jsou adresáře /latest a /synched v /synched jsou záznamy které se uploadovaly na server nikeplus.com v /latest jsou záznamy co na upload tepve čekají

pokud tedy není ani druhý den po uploadu na stránkách vidět konkrétní trenink a lze jej nalézt v adresáři /synched, tak jej stačí jen přesunout (ne kopírovat) do adresáře /latest, pak ipod korektně odpojit a při příštím připojení a spuštění iTunes by se měl přenos sám zopakovat.

Jinak zmíněný adresář …/Trainer/ s celým obsahem se dá třeba zaZipovat a uložit jako záloha…případně pak rozvinout obsah podadresáře …/šílenýAlfaNumKód/ do nového …/šílenýAlfaNum­Kód2atd/ který se vytvoří pokud budete nucení:

  • koupit nové Nike+
  • resetovat iPod do továrního nastavení
  • koupení nového iPodu…atd.

pak nepřídete o návaznost své statistiky na nikeplus.com a o své starší záznamy. Už se mi to takhle jednou hodilo, když iPod na nic nereagoval (ani na reset kombinací MENU+prostřední tl.) a já jej musel hodit do továrního nastavení pomocí iTunes.

Jinak limit zobrazení počtu tréninků je u iPod nano 100ks. Pak se to smaže a zobrazuje to zase další probíhající stovku. Starší soubory v adresáři /synched zůstanou jen se nezobrazují na iPodu v historii.

uff… snad to někomu pomůže

Motto: „Když se nejvíc chce, tak to nejmíň jde.“ [i]Johann Wolfgang von Goethe[/i]
avatar

Třinec

Celkem 2867,3 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:58:23 (2008)
maraton: 4:31:54 (2008)

pavlinap žena 04.02.2009 18:32:11

Uf, bylo to opravdu vyčerpávající. Ono mě se to stalo už u tří tréningů, prostě na konci nejsem schopna otočit to tlačítko na „ukončit cvičení“ a pak to zmizí a podruhé, když zmáčknu menu, tak už se tam nedá dostat a nakonec zmizí i záznam a je fuč… Všimla jsem si, že pak byly ty tréningy uloženy pod nějakým nesmyslným číslem jako datem (třeba 624.listopadu), ale byla u toho nula a samozřejmě sě nic nepřeneslo… Včera jsem to všechno smazala (zajímavé – nemohla jsem to ani smazat, ale pak když jsem na ipodu klikla dvakrát – jako na pc, tak se to smazalo) a řekla si, že se prostě hroutit nebudu, odběháno je… Jinak díky, už jsem myslela, že nikdo neodpoví…Příště to zkusím podle Tvých rad.

Motto: Never Say Never
avatar

Praha 4 - Modřany

Celkem 1512 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:46:07 (2009)
půlmaraton: 1:47:50 (2009)

drakor muž 05.02.2009 11:23:12

K tomu zatuhnutí může dojít z mnoha příčin.

  • chyba firmware (aktualizovat na poslední verzi)
  • nějak rozhozená konfigurace (zazálohovat tréninky a v iTunes hodit do továrního-výchozího nastavení … přijdeš i o data jako jsou písničky, obrázky…)
  • zateklý pot (pořídit si lepší obal)
  • chyba hardware (jedná se vlastně o takový embeded počítač, může být vadná třeba paměť … s tím, ale nic nenaděláš)

Mě se to stalo asi 2× za 104 běhů. Bylo to u delších cca 1,5h běhů, tak sázím u sebe na ten pot. Naštěstí u půlmaratonů se mi to nestalo to by mě asi kleplo :-)

Motto: „Když se nejvíc chce, tak to nejmíň jde.“ [i]Johann Wolfgang von Goethe[/i]
avatar

Třinec

Celkem 2867,3 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:58:23 (2008)
maraton: 4:31:54 (2008)

pavlinap žena 05.02.2009 12:58:13

I já bych to viděla na ten pot, mám mokré ruce a prostě se to zadrhne, nedojde to na „Ukončit tréning“ a je malér. Dnes jsem si nejdřív pořádně utřela ruce a vyšlo to… Zatím moc díky.

Motto: Never Say Never
Nalezené položky: 27 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.