Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Zdraví, nemoc, bolest » Bolest na vnitřní straně holeně

Bolest na vnitřní straně holeně

Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km

Merveill muž 13.11.2013 16:16:58

Zdravím,

potřeboval bych poradit. Byla mi diagnostikována úponová entezopatie tib. svalstva a byl jsem odeslán na rehabilitace.

Rehabilitace mi včerejším dnem skončily a po dohodě s fyzioterapeutkou jsem začal běhat výhradně v lese, po loukách a polích. Tejpovali jsme různá místa, zdálo se, že to pomohlo a bolest se nedostavovala na vzdálenostech 5–7 km.

Včera jsem si dal 11 km a opět výhradně po nezpevněném povrchu. Bolest se při samotném běhu a ani doběhu neobjevila. Dnes jsem chtěl opět vyběhnout, vydal jsem se tedy k louce a než jsem se k ní stačil dostat, zasáhla mě bolest, která mě nepustila dále. Musel jsem se vrátit.

Běhám v New Balance MT10BS2, nezpevněné cesty, tejpuji, po doběhu se protahuji. Mám lehce plochou nohou (ovšem dle fyzioterapeutky ji mám stále „nadprůměrně dobrou“).

Nějaké rady, kdo zažil něco podobného? Samotná diagnóza je podle míněné fyzioterapeutky nepřesná. Bolest se objevuje zhruba v 1/3 (odspodu) na vnitřní straně holeně směrem na kost (rtg bez jakýchkoliv strukturálních či traumatických změn) a při příchodu k ní jsem měl na té „zraněné noze“ lehce zduřelou achillovku a lýtko o 1,5 cm v obvodu větší, než-li to druhé (toho si ortoped ani nevšiml…).

Jsem z toho již skutečně zoufalý a po dnešním zjištění neskutečně naštvaný…

Motto: DUM SPIRO SPERO
avatar

Atilius muž 18.11.2013 11:42:49

Ahoj, jsem naprostý amatér, takže to ber s rezervou, ale podle mě by to mohl být zánět okostice

Trpím občas něčím podobným, pomáhá prostě zvolnit a snížit objem.

avatar

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km

Merveill muž 19.11.2013 19:04:15

Ahoj, děkuji za alespoň nějakou reakci, nicméně zánět okostice je vyloučen.

Po konzultaci s fyzioterapeuty je závěr takový, že se nejspíše jedná o problém s natahovačem palce. Bylo mi doporučeno jinak tejpovat, tak uvidím, zda to přinese tížené ovoce. // zítra jdu vyzkoušet

Nezbývá mi nic jiného, než jako prevenci také pracovat plochým chodidlem, pro začátek tzv. „píďalky“, poté „trojbod“ a další cviky.

Motto: DUM SPIRO SPERO
avatar

Praha-Dalejské údolí

Celkem 2570,4 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:37:34 (2016)
půlmaraton: 1:22:23 (2015)
maraton: 3:11:54 (2015)

oblivion muž 19.11.2013 20:04:18

Rozdíl velikosti (nejen) mezi svaly L a P končetin je zcela běžný a v řádu procent až jedné desítky procent zanedbatelný. Toho bych si nevšímal. Nebo spíš – nic z toho nevyplývá.

Z diagnózy není jasné, zda jde o extenzor (natahovač) či flexor (ohýbač), ale pokud je bolestivá vnitřní strana, bude to spíš flexor. Každopádně jde o zánět a na RTG to nebude. Vzhledem k tomu, že ty svaly přiléhají na holenní kost, zánět okostice s tím souviset přeci jen může. Zvlášť, když si nejsou diagnózou jistí.

Kromě skokového zvýšení zátěže to může být způsobeno i vnějším chladem (zvlášť v tomto období), či zatížením nerozehřátých svalů. Následná mikrotraumata vedou k zánětu, který se logicky projevuje až po zátěži.

Zkušenosti s tím má mnoho lidí, tento dotaz se tu velmi často opakuje. Někdo zatne zuby a běží přes bolest, většinou ji to dočasně potlačí (ale prodlouží to dobu odeznění zánětu), jiní si dají rehabilitační pauzu s pomalým návratem. Žádná zázračná cesta ven není.

Motto: „Výhoda běhání naboso je, že se vám uprostřed závodu nerozváže tkanička.“
avatar

Rokycany

Celkem 14775 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:33:31 (2015)
půlmaraton: 1:23:41 (2012)
maraton: 2:58:11 (2012)

pes muž 19.11.2013 21:35:13

>> Merveill, 13. 11. 2013 16:16:58

No takhle od klávesnice bych tu okostici rozhodně nevyloučil. Zní to jako typický příklad, akorát zbytečně povyku okolo navíc :)…léčba neexistuje. Je to tradiční bolístka. K vzteku, ale ono to postupem času zmizí…možná se to pak zase vrátí…ale jednou to zmizí napořád- pokud to člověk nevzdá :) Jestli mohu poradit tak běhat dokud to trochu jde. Při výrazných bolestech hold vysadit a tak pořád dokola. Jako prevence se mi osvědčila opakovaná výdrž při dřepu na patách jako součást protažení po každém tréninku. A pokud doktor nebo fyzioterapeut tak jedině sportovní a nejlépe sám sportovec (alespoň bývalý). Od všech ostatních ruce pryč.

Motto: "Chce-li se člověk zdokonalit, musí systematicky přeceňovat své vlastní síly!" (pes)
Nalezené položky: 5 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.