Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

BĚH DĚTÍ: Atletické oddíly čelí nezájmu rodičů

BĚH DĚTÍ: Atletické oddíly čelí nezájmu rodičů
foto: Martin Symon

Mirek Kratochvíl | 07.11.2008 | přečteno: 10795×

Některý rodič může snadno podlehnout klamu, že když svůj vlastní běžecký trénink bez problému zvládá, stejně suverénně si poradí i s tréninkem vlastního dítěte. Možná u nás existuje pár tatínků nebo maminek schopných si s tréninkem svého potomka poradit. Normální smrtelníci by měli dítě svěřit odborníkům v atletických oddílech.

Bez zkušeností a znalostí můžeme svým dětem snadno uškodit a možná je i úplně odradit od sportování. Neznamená to, že bychom se v neděli nemohli jít s dětmi společně proběhnout, ale jinak se kvalifikovaným trenérům raději nepleťme do řemesla.

Pozorný čtenář se možná ohradí, proč pořád mluvíme o atletice, když jsme přece zaměřeni na běžce. Malý sportovec by se nikdy neměl specializovat pouze na běh, i když v běhu spočívá těžiště atletické přípravy. Základem správného vývoje je všestrannost. Děti se kromě běhu učí skákat, házet, vrhat, překonávat překážky. Postupem času zvládnou základy všech atletických disciplin. Je proto nutné rozvíjet jejich obratnost, rychlost a mrštnost, zatímco například se silovým tréninkem je zapotřebí postupovat velice opatrně s ohledem na vývoj jejich kostry, svalstva, šlach a kloubů.

Proto je poněkud nešťastné, že když se rodiče v dnešní době rozhodují, jaký sport vybrat pro své ratolesti, zcela jednoznačně vyhrávají sporty vyžadující brzkou jednostrannou specializaci. Počty dětí přicházejících do atletických oddílů vytrvale klesají. Bývaly časy, že si při náborech trenéři mohli vybírat ty nejtalentovanější. Dnes uvítají prakticky všechny zájemce.

Přitom atletika má proti ostatním sportům spoustu nezanedbatelných výhod.  Tou první a zdaleka ne nepodstatno je finanční dostupnost. Zatímco sezóna tenisty, hokejisty nebo krasobruslařky přijde často na desetitisíce, náklady na malého atleta zatíží rodinný rozpočet několikanásobně nižší částkou.

Členské příspěvky atletického klubu nebývají nijak extrémní a také nároky na výstroj patří k nejnižším mezi všemi sporty. Náklady na běžecké boty, tretry a oddílový dres obvykle nepřekročí pár tisícovek. Oddíly v naprosté většině případů mají k dispozici běžné atletické náčiní, takže nehrozí nebezpečí, že by si malý sportovec musel pořizovat vlastní oštěp, kriketové míčky nebo náčiní pro vrh koulí.

Tím ovšem výhody zdaleka nekončí. Pokud malý plavec není v bazénu alespoň pětkrát do týdne, už jej trenéři považují za ztraceného. Malí atleti vystačí v žákovském věku se třemi tréninky týdně. To je četnost, při které má dítě čas na spoustu dalších školních i mimoškolních aktivit, na které může malý tenista nebo hokejista zapomenout, nehledě na to, že tenista nebo plavec jsou nuceni začít se svým úzce specializovaným sportem v sedmi nebo osmi letech. Jinak naberou hned na začátku sportovní dráhy ztrátu, kterou se jim možná už nikdy nepodaří dohonit. U atletů není nic ztraceno, ani když začnou třeba ve dvanácti.

Zažili jste někdy situaci, kdy se malý fotbalista celý týden těší na zápas, a pak se nevejde do sestavy? A museli jste někdy svou malou hvězdu utěšovat, když cítí, že k němu byl trenér nespravedlivý a postavil do sestavy Tondu nebo Frantu, i když jsou horší? Něco podobného atletika při dětských závodech prakticky nezná. Každé dítě má šanci zazávodit si alespoň v nějaké disciplíně.

Ale co je na atletice nejúžasnější, je možnost uplatnit se v jiných sportech. Malý atlet nebo atletka získají univerzální průpravu. Když se pak třeba po několika atletických letech rozhodnou změnit sport, obvykle na svůj univerzální základ dokáží snadno a rychle vystavět specializovanou nadstavbu a jejich šance uspět bývá značná, zatímco dítě, které bylo od útlého dětství specializované, příliš mnoho šancí na změnu nemá. Atletičtí trenéři z toho samozřejmě nebývají nadšeni, ale nezbývá jim, než se smířit s tím, že velkou část svých svěřenců vychovávají pro jiné sporty.

A kde nalezneme nejvhodnější atletický oddíl pro své dítě? Registrace v Českém atletickém svazu je zárukou, že oddíl disponuje kvalifikovanými trenéry a odpovídajícím technickým zázemím. Český atletický svaz oddíly metodicky řídí, stará se o kvalifikaci trenérů, o rozdělování dotací, registraci atletů a je také garantem organizace soutěží všech stupňů a všech věkových kategorií. V letošní sezóně je zaregistrováno více než 270 aktivních oddílů ze všech koutů naší republiky. Na naší mapě není místo, odkud by nebyl rozumně dostupný alespoň jeden atletický oddíl. Úplný přehled získáte na stránkách www.atletika.cz.

S několika příklady oddílů, ve kterých úspěšně vychovávají malé atlety, vás postupně seznámíme na našich webových stránkách. Vždyť atletika je královnou sportů. Proč se k ní tedy občas chováme jako k Popelce?

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Raškovice okr. FM

Celkem 7705 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:40:18 (2010)
půlmaraton: 1:29:55 (2011)
maraton: 3:17:01 (2010)

minusak muž 07.11.2008 18:57:51

Zrovna dnes jsem měl diskuzi se svým šéfem o tomto problému.
Jeho 6letý syn vyhrál jeden s doprovodných závodů Hornické desítky v konkurenci více než třiceti dětí. Řekl jsem mu ať ho přivede na Slezan, že tam to s malými dětmi dělají opravdu dobře ale nepochodil sem.

Motto: Komu není shůry dáno, v Apatyce nekoupí
avatar

Praha 5

10 km: 0:39:46 (2002)
půlmaraton: 1:31:00 (2004)
maraton: 3:16:59 (2004)

mirekk muž 08.11.2008 18:30:23

>> minusak, 7. 11. 2008 18:57:51

V šesti má ještě čas, ale v devíti nebo desíti už by to nebylo marné. Někoho přemlouvat je hrozně těžké. Mé dvě děti vyrostly na atletice a já nelituju (oni snad taky ne:-).

administrator 03.04.2010 13:32:38

Některý rodič může snadno podlehnout klamu, že když svůj vlastní běžecký trénink bez problému zvládá, stejně suverénně si poradí i s tréninkem vlastního dítěte. Možná u nás existuje pár tatínků nebo maminek schopných si s tréninkem svého potomka poradit. Normální smrtelníci by měli dítě svěřit odborníkům v atletických oddílech.


Odkaz na článek
Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.