Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

PRŮZKUM: Češi holdují třicetiminutovkám a výběhům do přírody

PRŮZKUM: Češi holdují třicetiminutovkám a výběhům do přírody
foto: Puma

komerční prezentace | 14.04.2023 | přečteno: 2327×

Téměř každý zná ve svém okolí nějakého fandu do běhání a my už také víme, jak takový běžec v Česku vypadá. Běh je oblíbenou a finančně dostupnou aktivitou, která láka velké množství sportovních nadšenců a Česká republika není výjimkou. Potvrzuje to i nedávný výzkum agentury DATANK pro sportovní značku PUMA. Podle něho běhá alespoň jednou týdně každý čtvrtý Čech!

Běháním se chceme především udržet fyzicky i psychicky fit a oblíbili jsme si třicetiminutové běhy na kratší vzdálenosti. Jsou mezi námi ale i vášniví závodníci. Výzkum toho však objevil mnohem více a prozrazuje informace o běžeckých zvycích mezi pohlavími, oblíbených trasách nebo třeba nákupu běžeckého vybavení.

Fyzické a duševní zdraví je hnací motor mnoha Čechů

Jaro je oblíbeným měsícem pro sportovce všeho druhu a běh je pro Čechy mezi jasnými favority. Narazit v okolí na běžce tedy není nic neobvyklého a podle průzkumu běhá alespoň jednou týdně každý čtvrtý Čech. Každý desátý dokonce vyrazí běhat minimálně třikrát týdně, a to už jsou dobré zprávy. Pravidelná fyzická aktivita jako běh nám totiž zlepšuje nejen funkci srdce a cév, ale také duševní zdraví a celkovou kvalitu života. Překvapivě není hlavní motivací Čechů zhubnout, ale udržet si nebo zlepšit kondici. Přiklání se k tomu více než polovina běžců. Uvědomujeme si ale i duševní benefity a 78 procent respondentů zároveň motivuje všeobecná radost z pohybu a možnost pořádně se zrelaxovat a odreagovat po těžkém pracovním dni. Zhubnout během chce během 30 procent běžců.

Muži lépe zvládají nepříznivé podmínky

Pozdní odpoledne nebo podvečer je nejlepším časem na to vyrazit běhat, protože má naše tělo optimální teplotu, kapacitu dýchání a zásobu energie. Ne každý měsíc se ale donutíme vyběhnout na vzduch, ať už nám v tom brání nepřízeň počasí nebo příliš nízká či vysoká teplota. Český běžec si podle průzkumů nejvíce oblíbil květen a září, ale jsme srdcaři a 25 procent Čechů zvládne běhat celoročně. Muži jsou obecně odolnější vůči nepřízni počasí a nízkým teplotám, takže v nejméně oblíbených měsících jako je prosinec a leden kralují venkovním trasám právě oni.

Za zdoláváním nových kilometrů

Průzkum také prozradil, že Češi mají rádi především třicetiminutovky. Běhání do půl hodiny stačí až 60 procentům běžců. Kratší tréninky jsou totiž časově úspornější, a i po pravidelném běhání na 30 minut se dostaví vytoužené běžecké benefity. Jak to má český běžec se zdoláváním kilometrů je pak další zajímavostí. Tři čtvrtiny běžců jich uběhnou maximálně 5. Za měsíc ale uběhne 28 procent běžců 16–40 km, a dokonce 16 procent uběhne ještě více než 40 km. Muži dominují především v delších vzdálenostech a obecně běhají intenzivnější trasy než běžkyně. Je mezi nimi také více extrémních běžců, kteří mají vyšší podmínky na běžecké vybavení. Obecně však kvalitní běžecké boty řeší detailněji muži i ženy, kteří běhají více než 3× týdně.

Výběr bot je velmi individuální, ale mezi čtyřmi nejoblíbenějšími značkami se objevila i PUMA. Ta nedávno představila PUMA Nitro Lab, testovací centrum pro vysoce výkonné sportovce založeno ve spolupráci se společností Hartmann Orthopedics & Sports, které pomocí testů a analýz pomáhá navrhovat řešení elitním atletům. Poznatky navíc využívá k inovaci produktů pro potřeby běžců na všech úrovních. Splní tedy přání jak milovníkům třicetiminutových běhů, tak extrémním sportovcům, kteří zdolávají desítky kilometrů měsíčně.

S chutí do lesa, parku nebo na závodní dráhu

Běh je jedním z nejpopulárnějších sportů vůbec a v Česku mu propadli především lidé ve věku do 35 let. Rekreačních běžců i profíků stále přibývá a velká města jsou domovem největšího počtu této skupiny. Není tedy překvapením, že ty nejoblíbenější trasy vedou z městského prostředí do nejbližší přírody nebo zeleně. Do parku nebo do lesa míří mnoho sportovců přes městské chodníky, a proto se nejvíce běhá na smíšeném povrchu (35 procent). Ovšem do přírody směřuje svou cestu více jak 60 procent běžců. Co je překvapivé, je množství běžců, kteří se po určité době pravidelných tréninků vydávají rovnou na závodní dráhu. Češi zkrátka mají soutěžení v krvi a 16 procent respondentů se alespoň jednou ročně účastní nějakého závodu.

Ženy pilují techniku a muži utrácí za boty

K pravidelnému běhání neodmyslitelně patří i běžecké vybavení a Češi jsou v tomto případě spíše minimalisti. Podle průzkumu třem čtvrtinám běžců stačí pouze jedny běžecké boty, ovšem počet bot specifických pro daný běh nebo povrch roste s frekvencí tréninků týdně. Čím více trénujeme, tím více také na kvalitu vybavení hledíme. Co je ovšem znepokojivé je počet sportovců, kteří vůbec nepracují na technice běhu. Ženám na technice více záleží a snaží se ji pilovat, ovšem muži ji víceméně neřeší. Z tohoto důvodu je ještě více potřeba dbát na správně zvolenou běžeckou obuv, aby nedošlo ke zranění nebo diskomfortu během tréninků. Navíc pokud 46 procent Čechů nakupuje běžeckou obuv jednou ročně, její výběr musí stát opravdu za to.

Pro běžce, kteří nevlastní žádné speciální běžecké boty, proto Puma vyvinula model ForeverRUN NITRO, který je univerzální a stabilizuje běžecký krok, takže zajistí bezproblémový běh pro potřeby každého. Poskytuje také výrazné tlumení díky inovativnímu systému RUNGUIDE a pohodlný došlap.

Další model z rodiny PUMA RUN – karbonové Deviate NITRO Elite 2 jsou určeny pro rychlé kilometry – ideální volba pro závod. Jsou velmi svižné, lehké s dobrou odezvou a odpružením, navíc velmi oblíbené u českých profesionálních běžců. Ať už jde o zkušeného běžce nebo začátečníka, kvalita běžecké obuvi by se neměla podceňovat, protože nám pomůže předejít úrazu. Ovšem otázkou je, kolik je běžec ochoten za svou obuv zaplatit. Polovina všech dotazovaných běžců by nedala za boty více než 2 000. Překvapivě však za boty utrácí více muži než ženy a jsou více ochotni akceptovat i částku 5 000 Kč. Běžci, kteří běhají alespoň 3× týdně by pak byli schopni zaplatit i částku 3 500 Kč a více.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

komerce 14.04.2023 10:30:40

Téměř každý zná ve svém okolí nějakého fandu do běhání a my už také víme, jak takový běžec v Česku vypadá. Běh je oblíbenou a finančně dostupnou aktivitou, která láka velké množství sportovních nadšenců a Česká republika není výjimkou. Potvrzuje to i nedávný výzkum agentury DATANK pro sportovní značku PUMA. Podle něho běhá alespoň jednou týdně každý čtvrtý Čech!
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.