Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Náhrada za Tokio? Praha hostí show atletů v dresu adidas

Náhrada za Tokio? Praha hostí show atletů v dresu adidas
foto: Běhej.com

Radek Narovec | 01.09.2020 | přečteno: 2395×

Měla to být sezona jako každá jiná. Sehraný tým RunCzechu již nějaký ten rok objíždí republiku se svým konceptem masových městských běhů, co do počtu největších v zemi. Plus k tomu přidává jeden trail v Liberci a dva závody v domovině svého zakladatele (a po čtvrt století i hnacího motoru) Carla Capalba. Až přišel koronavir a s ním spojené zákazy velkých akcí. Včetně olympiády, k níž nejedna sportovní značka cílila své obchodní a marketingové plány. Jako třeba adidas.

Vitální šedesátník Capalbo, který musel letos v rámci prudkých škrtů hrubě sáhnout i do složení svého zaběhlého týmu, nesnáší rezignaci a nicnedělání. V červenci se proto vydal s nápadem do Německa, aby přesvědčil giganta z Herzogenaurachu o tom, že namísto Tokia by se mohla pozornost médií a sportovní veřejnosti stočit… do Prahy.

adidas i RunCzech jsou dlouholetými partnery. Ten první odjakživa válčí s Nikem o post celosvětové jedničky v runningu a rozebírají si mezi sebou jednoho afrického běžce za druhým. RunCzech zase před časem založil vlastní závodní stáj RunCzech Racing a skvělé Afričany často ubytovává v Praze při jejich cestách po Česku a Evropě. Slovo dalo slovo a během rekordních šesti prázdninových týdnů vznikl projekt, kde má jít o světové rekordy v půlmaratonu (ty opravdové, oficiální, tedy uznávané atletickou federací) a současně též o oslavu nové superrychlé boty s třemi proužky, kterou adidas zvedá rukavici hozenou jeho americkým konkurentem dlouho před propuknutím koronakrize. Bota, která má běžce nakopnout k rekordům.

V sobotu brzo ráno se vydají tři desítky „adidasích“ borců na silniční ovál na Letné – v místech, kde se v roce 1989 lámal politický režim -, aby pokořili hranici světového rekordu, či dokonce rekordů. Podobně jako to loni předvedl Eliud Kipchoge v prototypu závodních bot Nike v parku ve Vídni na dvojnásobné vzdálenosti.

V Praze to nebude taková galashow, jako před lety v Monze nebo pak ve Vídni. Vše vzniká ve výrazně skromnějších podmínkách, v absurdně krátké době a s mnohem menším mediálním humbukem. Na tiskovou konferenci nebyly ze známých důvodů sezvány stovky novinářů z celého světa, těm pár domácím v rouškách na puse byly představeny zbytky okleštěného Capalbova týmu.

Ve hře v sobotu nebude světový král maratonu, ale spíše grupa talentovaných, z níž může před ostatní povyskočit kdokoliv. Zatímco charismatický Keňan měl ve Vídni 25 vodičů, pro Prahu budou ve hře jen tři. I když by ti nejlepší pokořili světový rekord v nové botě adidas adios Pro, zůstane asi ve stínu loňské Vídně. Ruku na srdce – přeci jen líp zní maraton pod dvě hodiny než světový rekord v „dětském“ půl-maratonu. Byť by byl na rozdíl od Vídně rekordem atletikou uznávaným.

Kuriozní je skutečnost, že sobotní ranní akce je a přitom není otevřená veřejnosti. Pořád (a možná i víc než na jaře) panuje strach z koronaviru a město by asi hodně nerado vidělo desítky tisíc nadšenců atletiky podél trati, a riskovalo tak hygienický průšvih. Ten by asi Capalbovi v příští sezoně nezapomnělo. A že to bude důležitá sezona pro všechny pořadatele masových sportovních akcí! Pokud by se neměly uskutečnit megaběhy ani napřesrok, patrně se masových akcí na hodně let nedočkáme.

V sobotu se na Letné začne v 6:20 ráno, kdy je na programu start žen, muži vyběhnou v 8:00. Ve startovním poli jsou hned tři ženy, které již běžely pod extrémně rychlých 1:06 včetně někdejší držitelky světového rekordu a půlmaratonské mistryně světa Peres Jepchirchir (1:05:06). Také mužské startovní pole je velmi silné, hned dva běžci už běželi pod 59 minut. Na 16 a půl kolech budou útočit na čas 58:30, ženy na 1:05:30, uvádí pořadatelé. Neoficálně však dodávají, že kdyby se povedl aspoň jeden světový rekord, bude to pecka. V září 2019 zaběhl Keňan Geoffrey Kamworor v Kodani 58:01, Etiopanka Ababel Yeshaneh Birhane pak letos v únoru 1:04:31. To však bylo ve smíšeném závodě s muži, v sobotu poběží muži a ženy zvlášť. V čistě ženském závodě padl světový rekord 1:06:11 v roce 2018 díky Etiopance Netsanet Gudetě. Ta si před odletem do Prahy smolně poranila koleno…

Tak či tak, těšme se na sobotu, kdy bude v akci řada skvělých vytrvalců planety. Odpustíme snad tak maličkou nekorektnost pořadatelů, kteří informovali o tom, že do Prahy pozvali 35 nejrychlejších běžců planety. Myšleni byli pochopitelně jen ti s třemi proužky… Zlomyslníci by hned ukázali loňské statistiky, kdy na stupních vítězů World Marathon Majors stálo 31 párů bot Nike a jen pět od německého rivala… Ale to je boj dvou gigantů, kterým ostatní jen z povzdálí přihlížejí.

Jedno se však Capalbovi upřít nedá – díky němu a jeho neutuchající touze po senzacích můžeme tento týden v Praze v parku potkat drobné běžce s fenomenálního osobáky. Wow! Už se svěťáků na svých akcích dočkal, pokud se to podaří zopakovat v sobotu ráno na Letné, bude to pro něj náplast na krvácející ránu způsobenou letos zrušenými akcemi. A že šlo o desítky milionů!

Mimochodem – do Prahy míří hodně vysoko postavených hlav adidasu, takže zde půjde i o prodloužení sponzoringu českých závodů, což není zrovna levná záležitost a Česko rozhodně nepatří na mapu top atletického světa, ani co se týče výsledků místních vytrvalců, ani počtem běhuchtivých občanů (v poměru k velký trhům). Třeba tolikrát zmiňovaný Nike již pár let řídí své české aktivity z Berlína…

Capalbovi (a českému běhu) tedy jde opravdu o hodně.

P.S.: kromě Prahy se bude na elitní úrovni závodit i jinde. Už v pátek večer se v Bruselu představí Mo Farah při pokusu o nový svěťák v hodinovce (21,285 km zaběhl v roce 2007 Haile Gebrselassie v Ostravě!), a táhne pak především říjnový Londýnský maraton, kde nepůjde jen o show jedné značky, ale sezvána byla elita bez ohledu na logo na dresu. Třešničkou na dortu pak bude elitní (odložený) duel Eliuda Kipchogeho a Kenenisy Bekeleho.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 04.09.2020 10:10:24

Měla to být sezona jako každá jiná. Sehraný tým RunCzechu již nějaký ten rok objíždí republiku se svým konceptem masových městských běhů, co do počtu největších v zemi. Plus k tomu přidává jeden trail v Liberci a dva závody v domovině svého zakladatele (a po čtvrt století i hnacího motoru) Carla Capalba. Až přišel koronavir a s ním spojené zákazy velkých akcí. Včetně olympiády, k níž nejedna sportovní značka cílila své obchodní a marketingové plány. Jako třeba adidas.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.