Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Ironmanu roste konkurence. Šamorín rozdá na prize money 2 mil dolarů

Ironmanu roste konkurence. Šamorín rozdá na prize money 2 mil dolarů
foto: Challenge Family, José Luis Hourcade

Ondřej Kurečka | 21.01.2020 | přečteno: 2798×

Ironman vs Challenge Family, to byl vždy souboj Davida a Goliáše. Až do dneška, kdy Goliáš oznámil, že našel movitého obchodního partnera, který svým projektem Collins Cupu ozdobí světový šampionát ve slovenském Šamoríně. Ten byl dlouho ve stínu IM, ovšem letos jej svou účastí mohou ozdobit vskutku velká jména.

Kdo sleduje triatlonová sociální média, nemohl si dnes nevšimnout zkratky „PTO“, kterou se to na zmíněných účtech doslova hemží. Hrdost na členství v PTO dnes na svém facebookovém profilu vyjádřil stříbrný medailista z poslední Havaje Tim O´Donnell a londýnské ředitelství této „zkratky“ ve svém youtubovém videu navštívili manželé Charles-Barclayovi.

PTO znamená Professional Triathletes Organisation, jde tak o organizaci sdružující profesionální triatlonisty. Ano, na první pohled to zní poněkud nezajímavě až nudně, nicméně do triatlonového dění PTO přece jen přináší trochu nového vzruchu.

Co má být cílem PTO? Její ředitel Sam Renouf ve zmíněném videorozhovoru s manžely Barclayovými PTO přirovnává k tenisovému ATP. Dochází tak ke snaze určitým způsobem koncentrovat světový dlouhý triatlon (mimo ITU). Na tomto poli spolu dnes soupeří značka Ironman se svým, řekněme, chudším příbuzným Challenge Family (šéf Challenge Zibi Szlufcik je také členem představenstva PTO). Pozornost elitních závodníků a také potenciálních diváků je v průběhu roku rozředěná do různých částí světa a do desítek závodů, což má za výsledek jediné – slabou konkurenci v drtivé většině zmíněných klání, a tedy také slabší sledovanost. To můžeme vidět na facebookových přenosech závodů série Ironman, které rozhodně nedosahují závratných čísel.

Závody se solidním diváckým potenciálem tak máme v kalendáři všeho všudy dva do roka, a to MS v Ironman 70.3 a hlavně MS v Ironmanu na Havaji.

A právě tohle chce PTO změnit. Tehdy to možná trochu zapadlo, ale již v září organizace vyjádřila snahu odkoupit Ironman od čínské firmy Wanda Sports Group, jejíž hospodářské výsledky nejsou zrovna v černých barvách. Wanda to však odmítla.

Nyní PTO oznámila konání prvního ročníku Collins Cupu, závodu pojmenovaného po manželech Collinsových, zakladatelích ironmanského hnutí a pořadatelích vůbec prvního Ironman World Championship na Oahu v roce 1978. Wanda Group tedy „nepustila“ značku Ironman, ale na jméno Collins práva logicky nemá.

Collins Cup má být tedy první vlaštovkou snahy dostat nejlepší závodníky v dlouhém triatlonu častěji na jednu startovní čáru a přinést tak více divácky zajímavých soubojů největších hvězd. Přeneseně se tak má vytvořit širší paleta produktů monetizovatelných skrze prodej televizních práv.

První ročník tohoto podniku se uskuteční ve slovenském Šamoríně před „The Championship“, tedy vrcholným podnikem série Challenge Family.

Soutěžit zde mezi sebou budou tři týmy – USA, Evropa a Zbytek světa. Do každého týmu se skrze žebříček PTO probojují čtyři nejlepší muži a čtyři ženy v daných částech světa. Další dvě ženy a dva muži vyberou týmoví kapitáni. A na kapitánské pozice se organizátorům povedlo zlákat legendy typu Marka Allena, Craiga Alexandera, Normana Stadlera, Simona Whitfielda, Chrissie Wellingtonové, Karen Smyersové, Lisu Bentleyové či Erin Bakerové. PTA také zveřejnila žebříčky top 50 triatlonistů a triatlonistek světa (na delších distancích) a nás může těšit, že se v této smetánce skví i jméno Radky Vodičkové Kahlefeldt.

Závodit se bude v Šamoríně koncem května na tratích 1,9 km plavání, 90 km cyklistiky a půlmaratonu, tedy klasického „půlželezňáka“, na nichž diváci uvidí 12 minisoubojů. Na trať totiž budou po deseti minutách vyrážet nejprve mužské trojice, ve druhém dni pak trojice ženské. Každá trojice bude zahrnovat po jednom závodníkovi z každého týmu. Selekci závodníků pro jednotlivé „minizávody“ budou určovat kapitáni podle daného pořadí.

Vítězem se stane tým, který získá nejvíce bodů. Přičemž za vítězství v každém z dvanácti soubojů se budou udělovat tři body, za druhé místo body dva a za třetí místo jeden bod. K tomu může každý závodník pro svůj tým získat až 1,5 bonusového bodu, pokud svůj závod vyhraje o více než 6 minut (za každé dvě minuty rozdílu se uděluje půl bonusového bodu). V sobotu večer se vše sečte a vyhlásí se vítěz. Do jisté míry se tak jedná o jakousi triatlonovou verzi tenisového Laver Cupu.

Závodníci si mezi sebe rozdělí na triatlon nebývalé prize money ve výši dvou milionů dolarů, jež do PTO investoval Michael Moritz, partner fondu Sequoia Capital, tedy jednoho z nejslavnějších venture kapitálových fondů světa a raného investora do Applu, v poslední době u nás připomenutého investicí do společnosti Productboard.

Snaha PTO je jistě chvályhodná a například ITU by si z ní rozhodně měla vzít příklad. Jaké budou efekty této snahy, si však musíme teprve počkat. Dlouhý triatlon si však jistě zaslouží lepší mediální pokrytí, než je mu momentálně věnováno.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Kurri muž 21.01.2020 22:18:10

Ironman vs Challenge Family, to byl vždy souboj Davida a Goliáše. Až do dneška, kdy Goliáš oznámil, že našel movitého obchodního partnera, který svým projektem Collins Cupu ozdobí světový šampionát ve slovenském Šamoríně. Ten byl dlouho ve stínu IM, ovšem letos jej svou účastí mohou ozdobit vskutku velká jména.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.