Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Dva Češi v top 10 na Ford Challenge Prague, vítěz Gomez vylepšil traťový rekord

Dva Češi v top 10 na Ford Challenge Prague, vítěz Gomez vylepšil traťový rekord
foto: Ford Challenge Prague

FORD CHALLENGEPRAGUE | 28.07.2018 | přečteno: 3633×

Pořádné vedro bylo v sobotu největším soupeřem účastníků Ford Challenge Prague, druhého ročníku závodu na půlironmanských distancích. Podle očekávání zvítězil Javier Gómez, který vylepšil traťový rekord na 3:44:41. Jeho krajan Pablo Dapena skončil o šest minut za ním a třetí do cíle dorazil loňský vítěz, Belgičan Pieter Heemeryck. V top 10 skončili dva Češi – šestý Lukáš Kočař a osmý skvělým během Petr Soukup, ten však nestartoval v kategorii Pro. V ženách si vedla nejlépe Belgičanka Katrien Verstuyft (4:21:31), Simona Křivánková coby nejrychlejší Češka finišovala sedmá v čase 4:26:20.

Na startovní listině největšího triatlonového závodu v České republice FORD CHALLENGEPRAGUE (1,9 km plavání, 90 km kolo, 21,1 km běh) nechyběla zvučná triatlonová jména – obhájce loňského vítězství Belgičan Pieter Heemeryck nebo dvě španělská esa – pětinásobný mistr světa Javier Gómez a čerstvý mistr světa v dlouhém triatlonu Pablo Dapena.

O vítězi rozhodovala především běžecká část, když si své výsadní postavení v triatlonovém světě upevnil právě Javier Gómez, který proběhl cílem v čase 3:44:41 hod. Stříbrnou pozici obsadil Pablo Dapena, na stupních vítězů oba španělské závodníky doplnil vyčerpaný loňský vítěz Heemeryck.

„Vůbec to nebyl lehký závod. Soupeři byli opravdu silní, obzvlášť na kole, vyčerpávající bylo i velké horko. V běžecké části jsem v sobě našel ještě dost sil a fanoušci mě doslova tlačili k cílové čáře. Závod i toto město jsem si vážně užil, je to prostě úžasná zkušenost,“ popsal v cíli vítězný Gómez. V říjnu ho čeká havajská premiéra na IM v Koně, kde by rád zvítězil. Po triumfech v olympijském, středním a terénním triatlonu by se stal nejvšestrannějším triatlonistou historie.

Na 4. kilometru dojel vedoucí dvojici Španělů loňský vítěz Pieter Heemeryck. Kromě krátké pasáž v druhém okruhu, kde na čele chvilku působil Gomez, odtáhl belgický profesionál a svěřenec kouče Luboše Bílka přes 80 kilometrů cyklistické části. V některých otevřených pasážích, kde foukal vítr, ho to mohlo stát síly, které mu pak chyběly v závěrečném půlmaratonu.

Bojovný výkon předvedl nejrychlejší český závodník Lukáš Kočař, který proběhl cílem na 6. místě celkového pořadí. „Kdyby se nezatáhlo a nezačalo na konci trošku mrholit, tak bych asi nedoběhl, takže tohle mě zachránilo. Šesté místo je v této konkurenci určitě úspěch a čas pod čtyři hodiny je opravdu kvalitní. Bojovat s těmito borci tělo na tělo, být s nimi v kontaktu, to je víc než konkrétní umístění,” vyhodnotil svůj výkon borec, který si odnesl nepříjemné zranění kolena z Xterry Czech před dvěma týdny.

Mezi profi triatlonisty se vklínil vítěz věkové kategorie muži 30–34 let Petr Soukup, který se blýskl výtečným půlmaratonem za 1:19:54. „Jsem rád, že už jsem v cíli. Závod byl hezký, náročný a se super atmosférou. Před dvěma dny jsem se vrátil z Livigna, tak jsem moc nevěděl, co od závodu čekat. Největší strach jsem měl z běhu, protože jsem se bál, že bude strašné vedro. Naštěstí se na běh zatáhlo a chvílema i pršelo. Vlastně jsem si dnes ani neprošel žádnou krizí,“ prohlásil závodník, který již zítra zahájí na crowdfundingovém serveru sbírku na svou cestu na Hawaii.

V ženské kategorii dominovala Katrien Verstuyftová z Belgie. „Je to poprvé, co jsem vyhrála v závodě Challenge. V posledním běžeckém okruhu to bylo opravdu těžké, píchalo mě v boku a své soupeřky jsem viděla za sebou, ale jsem šťastná, že jsem to zvládla. Není lepší pocit, než proběhnout cílovou páskou jako první,“ radovala se Verstuyftová.

Své umístění výstižně shrnula česká reprezentantka Simona Křivánková: „Samozřejmě jsem šťastná, že jsem nejlepší z českých závodnic, upřímně jsem překvapená, že jsem doběhla na sedmém místě a že páté místo bylo takový kousek. Letos byla rozhodně silnější konkurence než vloni.“

V kratším závodě nazvaném TRY-ATHLON (0,38 km plavání, 18 km kolo a 4,2 km běh) se mezi amatérskými sportovci představili také osobnosti, jako desetibojař Roman Šebrle nebo kardiolog Jan Pirk. V závodě štafet reprezentovali Českou olympijskou nadaci dálková plavkyně Jana Pechanová a paralympijský šampión Jiří Ježek.

A také na tratích TRY-ATHLONU bylo mezi amatéry a známými osobnostmi nejvíce slyšet belgické příjmení Heemeryck. Zvítězil totiž mladší bratr loňského vítěze FORD CHALLENGEPRAGUE Sander Heemeryck. Nejrychlejší ženou byla německá triatlonistka Claudia Maiová. Pro třetí příčku si přiběhla česká reprezentantka Tereza Skuhrová, Filip Ryšavý finišoval jako sedmý v závodě mužů.

„Jsme sportovní rodina, můj bratr Pieter je loňský vítěz hlavní soutěže. Byl to báječný závod se spoustou fanoušků kolem trati. Praha je vážně krásné město,“ pochvaloval si atmosféru vítěz TRY-ATHLONU Sander Heemeryck.

„Při plavání jsem se necítila dobře, protože přede mnou z vody vybíhalo opravdu hodně závodníků a závodnic. Oproti loňsku se trať plavecké části změnila a o tom jsem nevěděla. Naštěstí se mi dobře běželo a s výsledkem jsem spokojená,“ řekla v cíli třetí nejrychlejší žena TRY-ATHLONU Tereza Skuhrová.

Přední český kardiolog Jan Pirk zvítězil v kategorii nad 70 let, když dokončil TRY-ATHLON na celkovém 39. místě. Pirk se o několik hodin později posadil na bicykl ve štafetovém závodě. „Byl to moc pěkný závod. Zúčastnil jsem se zatím všech čtyř ročníků pražského triatlonu. Zvláště pro nás, hobbíky, je triatlon velmi efektivní sport, který kombinuje tři různé disciplíny a nezatěžuje tělo jednostranně,“ popsal Pirk.

Olympijský vítěz v desetiboji Roman Šebrle dokončil závod na celkovém 45. místě, ve věkové kategorii nad 40 let sekončil devátý. „Plavání je jednoznačně moje nejslabší disciplína. Ve srovnání s loňskem jsem se cítil lépe na kole, ale nevěděl jsem, kolik kol se jede. Doufám, že jsem si to spočítal dobře. Běh jsem si užil,“ shrnul závod Šebrle. V kategorii ŠTAFET zvítězil tým Ford One, následovaný CSG Tri Team a Saucony Superheroes.

VÝSLEDKY FORD CHALLENGEPRAGUE MIDDLE Muži – celkové pořadí: 1. Javier Gómez Noya (ŠP) 3:44:40, 2. Pablo Dapena González (ŠP) 3:50:53, 3. Pieter Heemeryck (BEL) 3:51:55 … 6. Lukáš Kočař (CZE) 3:59:50, 8. Petr Soukup (CZE) 4:03:35, 11. Tomáš Řenč (CZE) 4:06:33, 12. Pavel Petrásek (CZE) 4:08:44. Ženy – celkové pořadí: 1. Katrien Verstuyftová (BEL) 4:21:30, 2. Kirsty Jahnová (KAN) 4:22:03, 3. Laura Siddallová (VB) 4:22:21 … 7. Simona Křivánková (CZE) 4:26:20.

TRY-ATHLON Muži – celkové pořadí: 1. Sander Heemeryck (BEL) 46:18.1, 2. Benjamin Wegler (NĚM) 47:14.6, 3. Leopold Grimm (NĚM) 47:55.6 … 7. Filip Ryšavý (CZE) 51:32.3. Ženy – celkové pořadí: 1. Claudia Maiová (NĚM) 53:08.8, 2. Kaat Van Eyndeová (BEL) 53:22.1, 3. Tereza Skuhrová (CZE) 55:13.6.

ŠTAFETY Celkové pořadí: 1. Ford One (Aisman, Nežerka, Fejfar) 3:49:55, 2. CSG Tri Team (Mužíček, Bubílek, Zadrobílek) 3:57:10, 3. Saucony Superheroes (Urbánek, Mika, Vabroušek) 4:12:19.

Kompletná výsledkovou listinu najdete na www.challenge-prague.com.

Fotografie: https://www.triatlony.com/…lenge-prague

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Triatlony.com muž 28.07.2018 16:40:21

Pořádné vedro bylo v sobotu největším soupeřem účastníků Ford Challenge Prague, druhého ročníku závodu na půlironmanských distancích. Podle očekávání zvítězil Javier Gómez, který vylepšil traťový rekord na 3:44:41. Jeho krajan Pablo Dapena skončil o šest minut za ním a třetí do cíle dorazil loňský vítěz, Belgičan Pieter Heemeryck. V top 10 skončili dva Češi – šestý Lukáš Kočař a osmý skvělým během Petr Soukup, ten však nestartoval v kategorii Pro. Průběžné výsledky můžete sledovat zde: https://sportsoft.cz/…results/2493?… nebo sledujte živé vstupy na ČT Sport.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.