Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Ani jsem nekoukal na hodinky... Zajíc zkompletoval běchovický hattrick

Ani jsem nekoukal na hodinky... Zajíc zkompletoval běchovický hattrick
foto: Česká atletika

Radek Narovec | 24.09.2023 | přečteno: 2376×

Martin Zajíc v neděli nenašel soupeře. Mistrovský závod Běchovice – Praha vyhrál v čase 30:06, skoro o půlminutu si vylepšil zdejší osobák a v cíli se mohl jen v klidu ohlédnout, jak Kuba Zemaník marně nahání Vladimíra Marčíka. Třetí výhra v tomto nejstarším závodě kontinentu (přesněji v souboji o domácí tituly) zahřeje a posílí do dalších letošních závodů!

Na Běchovice se přihlásily tři tisícovky startujících, panovalo ideální počasí a především soutěž mužů vypadala hodně napínavě, protože se sešlo hned několik borců, kteří si to mezi sebou mohli rozdat. Hned po startu rychle odběhli Afričané (vyhrál Kenedy Kimutai za 28:48) a na čele domácí soutěže se usadila nejprve šestice, následně pak pětice borců v čele s Vladimírem Marčíkem. Ten nasadil na domácí poměry hodně svižné tempo se zjevným úmyslem nedonést si do cíle příliš soupeřů.

Jeho taktice se povedlo držet jen Martinovi Zajícovi, který si pod Hrdlořezákem otestoval, jak jeho nástup Marčíkovi bude chutnat. Rychle se ale začal vzdalovat a do cílové rovinky již vbíhal nikým neatakován. Což je škoda, protože to mohl být ještě lepší čas než výsledných 30:06. Sám pak v cíli odhadl, že na hladké desítce by to mohlo odpovídat času někde k 29:30.

Na Marčíka se ve stoupání a hlavně v rovince před cílem začal dotahovat Jakub Zemaník. Oba doběhli bezpečně pod 31 minut: Marčík za 30:18, Kuba Zemaník za 30:24. Pod 31 minut se vešel ještě čtvrtý Patrik Vébr (30:45), který byl mnohými pasován za hlavního favorita závodu. Toho se nezúčastnil Damián Vích, který nedávno na Birell GP bezpečně desítku ovládl.

„Ani mně Hrdlořezák nechutnal, ale měl jsem v něm asi nejvíc sil,“ líčil první dojmy po závodě Zajíc, který by rád ve Valencii na podzim zaběhl půlmaraton pod 65 minut. „Všichni jsme věděli, že Vláďa Marčík si dnes přivezl asi nejlepší formu, taky za to pořádně vzal, první kilometr byl snad za 2:46. Pak už jsem na hodinky raději nekoukal…“

Závod žen byl opět jednoznačnou záležitostí pro Glorius Jepkirui (32:41), v mistrovském závodě při neúčasti Moiry Stewartové bylo všem jasné, že Tereza Hrochová si doplní svou bohatou sbírku medailí o chybějící zlato z Běchovic. Vzala za to, využila podpory mužů a do cíle se přihnala za 33:39. „Mám velkou radost z titulu, ale potěšil mne i dosažený čas,“ sdělila plzeňská závodnice, která se opět uchýlí do vysokohorského prostředí, aby vyladila formu pro říjnový maraton ve Frankfurtu, kde se chce pokusit o zdolání kvalifikačního limitu pro OH v Paříži.

Za ní doběhla druhá Bára Stýblová (35:12) před Simonou Vrzalovou, pro kterou to byl pěkný comeback po pauze (35:32).

V juniorech zvítězili Matěj Placatka (32:25) a Radana Lapáčková (37:59).

Do cíle doběhlo něco přes 2600 borců, včetně veterána Vladimíra Kříže, pro kterého to byla neskutečná 61. čárka za účast! Pokud se můžeme spolehnout na údaje z výsledkové listiny, nejmladším účastníkem byl teprve desetiletý Teodorik Jaček (krásných 1:02:56 real time). Největší poklonu si asi zaslouží dvojice 88letých borců, Václava Culky a Vítězslava Jantsche.

Kompletní výsledky: https://results.onlinesystem.cz/…l/Index/2621

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 24.09.2023 13:07:27

Martin Zajíc v neděli nenašel soupeře. Mistrovský závod Běchovice – Praha vyhrál v čase 30:06, skoro o půlminutu si vylepšil zdejší osobák a v cíli se mohl jen v klidu ohlédnout, jak Kuba Zemaník marně nahání Vladimíra Marčíka. Třetí výhra v tomto nejstarším závodě kontinentu (přesněji souboje o domácí tituly) zahřeje a posílí do dalších letošních závodů!
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.